Ataşehir Kent Konseyi’nden İklim değişikliği fotoğraf sergisi MSKM’de açıldı
Ataşehir Kent Konseyi Çalışma Grubu tarafından ‘İklim Değişikliği Fotoğraf Sergisi’ etkinliği MSKM’de iklime duyarlı vatandaşların ziyaretine açıldı.
Ataşehir Kent Konseyi Çevre çalışma Grubu Başkanı Seyfullah Atçı’nın sunumundan sonra iklim değişikliği ile ilgili söz alan Ataşehir kent Konseyi Başkanı Turan Dolu, İstanbul Çevre Konseyi Başkanı Zafer Murat Çetintaş ve Tüketici Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu iklim değişikliğinin çevreye olumsuz etkileriyle ilgili görüşlerini dile getirdiler.
Sunum ve protokol konuşmalarının ardından Ataşehir kent Konseyi Çalışma Grubu tarafından sergilenen ‘İklim Değişikliği Fotoğraf Sergisi’ gezilerek, “son ağaç kesildiğinde, son nehir kuruduğunda ve son balık öldüğünde paranın yenmediğini anlayacaksınız” vurgusu yapılarak insanlığın çevreye duyarlı davranmasının önemine bir kez daha altını çizdiler.
Ataşehir Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu Başkanı Seyfullah Atçı tarafından etkinlikle ilgili basına dağıtılan basın bülteni şöyle: “Kent Konseyleri, yerel kentin, sosyal, ekonomik, kültürel ve kentsel gelişimine önemli katkılar sağlayan platformlardır. Bu yapının çatısı altında ortak akıl, ortak değerler ve kentlilik bilincinin gelişimine katkı sağlayarak, sürdürülebilir bir gelecek için çalışmalar yapılmaktadır. Kent konseyleri, yerel, demokratik katılım mekanizmalarından biri olarak, kent yönetimine katılma ve kentine sahip çıkma, kentin sosyal, kültürel ve kentsel yaşamına katkı sağlayan birer yapı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kent konseylerinin ortaya çıkma sürecinde şüphesiz Türkiye Yerel Gündem 21 Programının önemli katkıları bulunmaktadır. Bu süreci kısaca şöyle özetleyebiliriz. 1992 Rio’da düzenlenen BM Yeryüzü Zirvesi’nde “sürdürülebilir kalkınma”, tüm insanlığın 21. Yüzyıldaki ortak hedefi olarak benimsenmiş ve bu hedefe ulaşılmasına yönelik ilkeleri ve eylem alanlarını ortaya koyan “Gündem 21” başlıklı belge, Türkiye dâhil tüm BM üyesi tüm ülkelerce kabul edilmiştir.
Yerel Gündem 21 Programı ile Türkiye’de kent konseylerinin oluşumu ve gelişmesi sağlanmış, daha sonra da yasal çerçevesi oluşturulan bir yönetmelik ile Türkiye’de yaygınlaştırılması sağlanmıştır. 5393 sayılı Belediye Kanun’un 76. Maddesi kent konseylerini ele alarak, kent konseylerinin amacı ve kısaca çerçevesi belirtilmiştir. Ayrıca çalışma usul ve esaslarını içeren yönetmelik 8 Ekim 2006 tarihinde ve 26313 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır. Bu tarihten sonra ülke genelinde Kent Konseyleri oluşturulmaya başlanmıştır.
Bizler de Ataşehir Kent Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Çevre Çalışma Grubu olarak, Kent Konseyleri Derneği Yönetmeliği ve Tüzüğünün bizlere verdiği görevler kapsamında çalışmalar yapmakta, çevre değerlerini araştırmaya ve katkılar vermeye çalışmaktayız. Bu kapsamda ülkemizin önde gelen üst sivil toplum kuruluşu olan İstanbul Çevre Konseyi ile birlikte uzun zamandan beridir dünyada yaşanan iklim krizi değişikliğine dikkat çekmek ve çevre bilinci farkındalığını artırmak amacı ile 17-19 Şubat 2022 tarihleri arasında Ataşehir Mustafa Saffet Kültür Merkezinde İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ FOTOĞRAF SERGİSİ VE KEMAN DİNLETİSİ temalı bir etkinlik düzenledik. Bu etkinlikte hem İstanbul Çevre Konseyini hem Ataşehir Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubunu tanıtıp, bugüne kadar çevre için yaptığımız faaliyetleri sunum halinde anlattık. Bundan sonra Ataşehir Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu olarak bu tür etkinliklere ve çevreye hizmet vermeye devam edeceğiz” Etkinlik toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.