“İklim Dostu Ataşehir”
Düzenlediği çevre projeleri ile öne çıkan Ataşehir Belediyesi’nin “İklim Dostu Ataşehir” konulu paneli büyük ilgi gördü.
Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından “Buluşalım, konuşalım, kararlaştıralım, iklim değişikliğinin çözümüne Ataşehir’den katkı sunalım” sloganı ile düzenlenen “İklim Dostu Ataşehir” paneline Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, İlçe Milli Eğitim Müdürü Prof. Dr. Şaban Karataş ile belediye başkan yardımcıları ve birim müdürleri, öğrenciler ile çok sayıda davetli katıldı. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Gülçin Özsoy, Alara Tuncer ve Ayten Kartal’ın panelist olarak katıldığı panel öncesi konuşan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, belediye olarak çevreye ilişkin çalışma ve projelerin kendileri için öncelikli olduğunu vurguladı. Başkan İlgezdi, “Ataşehir Belediyesi olarak sağlıklı bir çevrenin oluşumuna katkıda bulunmak için yapımı devam eden belediye binamızı çevre dostu olarak projelendirdik. Binamız, enerjisinin yüzde 20’sini güneşten karşılayacak. Ayrıca atık sular için de toplama ve arıtma sistemi sayesinde tekrar kullanımları sağlanacak” dedi.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Dr. Şaban Karataş ise konuşmasına çocuklardan özür dileyerek başladı ve şunları söyledi: “Gençlerden ve çocuklarımızdan özür diliyorum. Çünkü onlara giderek daha da kötüye giden, çevre kirliği artmış, kaynakları tükenmeye başlamış bir dünya bırakıyoruz.
Onlardan dünyamıza, çevremize sahip çıkmalarını istiyorum. Şu an yaşadığımız dünyanın geldiği noktaya bir örnek vermek gerekirse, bundan yıllar önce Marmara ve Boğazlardan çıkan balıkların neslinin yüzde 80’i tükenmiş durumda. Bundan 30 yıl sonra belki bugün denizlerimizde yaşayan balıkların hiç biri olmayacak. Lütfen atık yağlarımızı toplayıp geri dönüşüm firmalarına verelim. Dönüşebilir atıklarımızı çöpe atmayalım.”
Panelistlerden İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimi Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu konuşmasına sera gazlarının iyi ve kötü yanlarını anlatarak başladı. Sera gazlarının hiç olmaması durumunda dünyamızın daha soğuk olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Kadıkoğlu, “Sera gazlarının çoğu zarar. Kararınca olduğu sürece sorun yok. Mühim olan olması gerekenin üzerine çıkmaması. Bunun için bireysel olarak küçük tedbirler alabiliriz. Kullanılmayan lambaları kapatırız, kullanmadığımız elektronik aletlerin fişini çekebiliriz, bulaşıklarımızı makineye koymadan önce musluğun altında çok fazla su israfı yaparak akıtmak yerine bir kaba koyduğumuz su ile bunu sağlayabiliriz.
Böylesi küçük tedbirlerle ısınmanın artmasını engellemiş oluruz. Gereksiz yere yaktığımız her lamba için daha fazla enerji harcanıyor. Sadece elektrik olarak değil onun üretimi için yakılan fosil yatıklar yüzünden de dünyamız daha fazla ısınıyor. Eviniz çok sıcak olduğu zaman kombiyi kısmak yerine camı açmanız, sadece dünyayı ısıtır” diye konuştu.
REC Türkiye Proje Uzmanı Gülçin Özsoy ise, “İklim Dostu Bir Memleket Mümkün müdür?” konulu konuşmasında, İstanbul ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyeleri ile Nilüfer ve Kadıköy Belediyelerinden örnekler vererek çevreye yönelik projelerini anlattı. Özsoy konuşmasına şöyle devam etti:
“Yurt dışından örnekler vermek yerine kendi ülkemizden örnekler vermeyi tercih ettim. İklim Değişikliği konusunda belediyelere çok büyük tedbirler düşüyor. Meclislerinde alacakları ve uygulayacakları kararlar çok önemli. Mesela Kadıköy Belediye Meclisi iki yıl önce bir karar alarak ilçede poşet torba kullanımını yasaklamış. Bunun yerine file ve bez torba kullanımı teşvik etmiş. Bu hem eskiden annelerimizin alışverişlerinde kullandıkları fileleri yeniden hayatımıza sokmuş oldu, hem de naylon poşetlerin çevreye verdiği zarar engellenmiş oldu. İstenirse bu tür kararlar alınarak çevre için büyük işler yapılabilinir.”
İlkim Dostu Ataşehir panelinin konuşmacıları arasında Ataşehir Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Alara Turcer de vardı. Tuncer konuşmasında salondaki büyüklerine adeta ders verdi. Tuncer konuşmasına iklim değişikliğini 5 yaşında izlediği bir çizgi film ile öğrendiğini ve o günden itibaren kendisine düşen görevleri yerine getirmeye çalıştığını söyledi. Tuncer şunları söyledi: “Kendi adıma ve dünyamız adına diyorum ki; çevre felaketlerini bizleri yaşatmayın.
Yaptığım bir araştırmada iklim değişikliğinin en çok çocuklara zarar verdiğini okudum. Bunu bize yapmayın. Ayında benimde güvenle yaşayacağımız temiz ve sağlıklı bir çevre istiyorum. Koca koca devletlerden küçücük Alara’ya kadar herkes üzerine düşeni yapsın.”
Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal ise konuşmasında geri dönüşüm çalışmalarını anlattı. Kartal konuşmasında Yılda 650 ton ambalaj atığı topladıklarını belirterek, “Bu rakamın artması konusunda ilçe halkımızdan destek bekliyoruz. Bu güne kadar birçok çevre kampanyası yaptık. Ataşehir’deki evleri tek tek dolaşarak geri dönüşüm konusunda bilinçlendiriyor ve geri dönüşüm kutuları veriyoruz. Bu güne kadar 14 bin iç mekan geri dönüşüm kutusu, 195 konteyner, 68 geri dönüşüm kumbarası ilçe geneline yerleştirildi.
Atık yağları, kullanılmayan araba lastiklerini de topluyoruz. Ayrıca elektronik aletlerin geri dönüşümü için de bir birim oluşturduk. Evinizde bozuk ya da kullanılmayan elektronik aletlerinizi getirerek bu birimize teslim edebilirsiniz. Eğer getirebilecek durumunuz yok ise ev ya da işyerlerinizden gelip alıyoruz” dedi.
Panelin sonunda Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi Panelistler ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Şaban Karataş’a teşekkür plaketi verdi.
FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA
YORUM EKLE
1
Çubuklu ve Çiftlik Mahalleleri Sakinleri Başkan...
2
Tuzla'da Ailelere bilgi, gençlere güven
3
20 Gecekondu’nun Takası Gerçekleşti
4
İBB KÜLTÜR AŞ. 19-31 ARALIK 2011 ETKİNLİK TAKVİMİ...
5
Bu da sıvacı robot ustası
6
Romanlar için sosyal politikalar Üretmek Zorundayız
7
Brandium Ataşehir Ödül'e Doymuyor
8
Eşler arası hoşgörü artıyor
9
Fatma Şahin'den 20 Bin Engelliye Kadro Müjdesi
10
TTB Başkanı Eriş Bilaloğlu: Kamu hastanesi tarih...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler