Ataşehir Finans Merkezi'ne Metal ağaçlar enerji verecek

İstanbul Finans Merkezi'nde elekrik ihtiyacını 20 metre boyundaki 14 metal ağaçtan karşılanacak.

Ataşehir Finans Merkezi'ne Metal ağaçlar enerji verecek
Ataşehir Finans Merkezi'ne Metal ağaçlar enerji verecek

İstanbul Finans Merkezi'nde elekrik ihtiyacını 20 metre boyundaki 14 metal ağaçtan karşılanacak.

İstanbul Ataşehir’de yapım çalışmaları süren Türkiye’nin yeni Finans Merkezi'nde süreç ilerleyince projeye ait yeni detaylarda ortaya çıkmaya devam ediyor. Dünyada var olan 9 tane finans merkezi incelenerek projelendirilen Finans Merkezi’nin enerji ihtiyacı da Türkiye’de ilk defa denenecek farklı bir sistemle karşılanacak. Projenin ortak alanlarının elektrik ihtiyacı dünyada sayılı projede görülen 20 metre boyundaki 14 metal ağaçtan karşılanacak. Ağaçların üstündeki yeşil alan ise Selçuklu yıldızından esinlendi. Finans Merkezi'nin tümünün ise 2017’nin son çeyreğinde bitirilmesi bekleniyor. Geleneksel Selçuklu yıldızını yorumlayarak metal ağaçları tasarladıklarını kaydeden

Özgüven Mimarlık Kurucusu Uğur Özer Özgüven, bu ağaçların aynı zamanda yağmur suyunu toplayıp belli yerlerde kullanılmasını sağlayacağını söyledi. Özgüven, Emlak Konut tarafından Ataşehir’de inşa edilen Finans Merkezi’nin master plan, kentsel tasarım rehberinin oluşturulması ve detaylı uygulama projeleri diye üç aşamalı olarak yapılmasını düşündüklerini kaydederek şunları söyledi:“Dünyada hayata geçmiş olan 9-10 tane finans merkezi projesi var. Bizde ana yüklenici olarak bu projelerde çalışan firmalarla iletişime geçerek projenin ilk aşaması olan master planında Amerikan mimarlık şirketi Gensler firması ve Türkiye’den imar planlama şirketleriyle birlikte bir takım oluşturarak bir vizyon çizdik. İkinci aşamada ise Arup ve HOK firmalarıyla üçüncü aşama olan detaylı uygulama kısmında hazırlanan plan kapsamında firmaların projelerini geliştirmesi istendi.” Şu anda 4. bölge olan ticaret bölümlerinin projelendirilmesine devam edildiğini anlatan Uğur Özer Özgüven, “Yatayda giden ve İstanbul’un en büyük ticaret merkezlerinden olacak bu bölümü yaya dostu olarak tasarladık. 100 bin metrekarelik bir kiralanabilir alanı olan ticari bölümde, kaferestoranlardan oluşan Nişantaşı ve Bağdat Caddesi’ndeki gibi bir cadde oluşturuluyor” dedi.

Anadolu yakasının en büyük açık alanı olacak

Yapımı süren finans merkezleri arasından İstanbul Finans Merkezi’nin en iyisi olduğunu belirten Özgüven, “Açık alanı en fazla olan proje olacak. Yaklaşık 700 dönümlük alan içinde tesisimiz kuruluyor. Bunun 300 dönüme yakın kısmı ise yeşil alan olacak. Bu tesisle birlikte dolgu sahil alanı dışında Anadolu yakasının en büyük açık alanı olacak” dedi. Özgüven, Kadıköy- Kartal, Üsküdar-Ümraniye metro hatlarına bağlanacak direk metro hattıyla Anadolu halkının yüzde 75-80’nin hiç araç kullanmadan merkeze ulaşabileceğini kaydetti. Özgüven, Finans Merkezi’nin yanında bulunan botanik parka da yaya yoluyla ulaşım imkanı sunacaklarını anlattı. Özgüven, Finans Merkezi’nde işlemlerde 2 saniyelik bir gecikmeyi önlemek için bile çift yedekli özel sistem kuracaklarını gerekirse okyanus altından kablo bile çekileceğini anlattı.

Projede 24 bina yer alacak. En yüksek bina ise 55 katlı ve 230 metre yüksekliğiyle Merkez Bankası’na ait olacak. Ziraat, Halk ve Vakıf Bank, BBDK ve SPK dışında İŞ GYO’nun bölgede bir parseli olduğunu anlatan Özgüven, “Tahincioğlu, Enisler ve Duru Gayrimenkul’ün parselleri var. İnşaatını süren alanda ise tüm paydaşların parselleri bulunuyor” dedi.

25 bin araçlık otopark


Projenin bitimiyle bölgeye ziyaretçilerle birlikte 80 bin kişin gelmesini beklendiğini aktaran Uğur Özer Özgüven, projenin otopark sorununun önüne geçmek için 7 katlı 25 bin araçlık otopark olacağını söyledi. Otoparkın alt katını servis araçları için ayırdıklarını çöp , eşya ve kasa araçları içinde ayrı katlar oluşturulduğunu anlatan Özgüven, “Kamu araçları ve ziyaretçiler için de ayrı otoparklar oluşturduk” diye konuştu.

Avrupa'nın yıktığını biz inşa ediyoruz

Uğur Özer Özgüven, yabancı mimarların Türkiye’de çalışmasının sektöre katkı sağladığını yabancı mimarların özellikle şehircilik anlamında Türkiye’nin 20 yıl önünde olduğunu belirtti. Türkiye’de halen Avrupalının 50 yıl önce yaptığı ve şu anda yıkmaya çalıştığı yapıların Türkiye’de şu anda sıfırdan yapıldığını aktaran Özgüven, “Yapılan AVM’ler ve düşük sınıflı toplu konutlar buna örnek olacak projeler niteliğinde. Şu anda Amerika’da yapılan çok büyük AVM’lerin dönüştürüldüğünü görüyoruz” dedi.

Leyla İlhan / Dünya

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2014, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER