Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve sorumluluğu bulunan belediye çalışanları hakkında inceleme yapılması için İçişleri Bakanlığı'na başvurdu.
İstanbul Valiliği, imar yolsuzluğu iddialarıyla ilgili Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve sorumluluğu bulunan belediye çalışanları hakkında inceleme yapılması için İçişleri Bakanlığı'na başvurdu.
Ataşehir İçerenköy Mahallesi'nde yaşanan Ş.D., İstanbul Valiliği'ne yolladığı şikâyet dilekçesinde, Ataşehir Belediyesi'nin bir inşaatta imar yolsuzluğuna göz yumduğunu öne sürdü.
Valilik, şikâyet üzerine inceleme başlattı.Yapılan inceleme sonrası hazırlanan ön araştırma raporunda, inşaat şirketinin projeye uymadığı belirtildi. Bunun üzerine İstanbul Valiliği, ön araştırma raporuyla birlikte İçişleri Bakanlığı'na başvurdu.
'Açık balkon şeklinde belirtilen alanlar kapalı alan haline getirilmiştir'
İçişleri Bakanlığı'na gönderilen Vali Ali Yerlikaya imzalı dilekçede, şu ifadelere yer verildi:
"Söz konusu parselde imar planına göre 954.84 metrekare fazla emsal kullandırılması ve mahallinde yapılan incelemede 2. blokta proje aykırı olarak açık balkon şeklinde belirtilen alanların kısmen kapalı alan haline getirildiği anlaşıldığından Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve sorumluluğu bulunan belediyenin ilgili diğer görevlileri hakkında, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanuna göre Ön İnceleme Yaptırılması gerektiği kanaat ve sonucuna varıldığı belirtilmiştir."
Olayı ihbar eden Ş.D.'in avukatı Hülya Yüksel, "Yapılan bu yolsuzluktan müvekkilim mağdur olmuştur. Bu mağduriyetten dolayı İçişleri Bakanlığı'na ve Cumhuriyet Başsavcılığı'na da suç duyurusunda bulunacağız" dedi.
Ataşehir Belediyesi'nden basın açıklaması yapıldı
Ataşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, “16 Nisan tarihli bazı basın yayın organlarında servis edilen haberde imar durumunda usulsüzlük yapıldığı iddiasına ilişkin açıklamamız aşağıda yer almaktadır.
Habere konu olan binalar, İçerenköy Mahallesi’nde 205 pafta, 3278 ada 167 parselde 3 blok halinde inşa edilmiştir.
Projelerde yaptığımız detaylı incelemeye göre;
1988 tarihinde kat maliklerinin kurduğu yapı kooperatifinin talebi üzerine 3 blok için yapı ruhsatı verilmiştir.
Yapı ruhsatı verildiği tarihten sonra, kooperatif tarafından 1 blok tamamlanmış, diğer iki blok yapılmamıştır.
Bu süre içinde Kooperatif varlığına son vermiş, 2014 yılında malikler kalan 2 blok için inşaat ruhsatı talep etmiştir.
Söz konusu bölgede parselin emsal değeri 1986 yılına kadar 1.8’iken, bu tarihten sonra 2.07 değerine çıkarılmıştır.
1988 yılında ise 100 daireyi sağlayan kooperatifler için emsal değeri % 15 oranında artırılmış ve kooperatif binaları da bu değere göre ruhsatlanmıştır.
Söz konusu 3 blokluk binanın 1988 yılında inşa edilen ilk bloğuna % 2.07 emsal ve kooperatiflere tanınan %15’lik artırım hakkı gözetilerek ruhsat verilmiştir.
2014 yılındaki ruhsat talebi ise, kooperatif varlığını sonlandırdığı için kooperatiflere verilen %15’lik artırım düşürülmüş ve mevcut 2.07 emsal değerine göre inşaatlara emsal hesabı yapılmıştır.
Her 3 blok içinde iddia edildiği biçimde herhangi bir emsal fazlalığı bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi.
Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2021, 18:38