Engellilere Doğru Yaklaşım isimli oryantasyon eğitimi Ataşehir Belediyesi eğitmenlerine verildi.
Ataşehir Belediyesi’nin, Düşler Akademisi ve Alternatif Yaşam Derneği ile birlikte yürüttüğü “Engellilere Doğru Yaklaşım” isimli oryantasyon eğitimi Ataşehir Belediyesi eğitmenlerine verildi.
Düzenlenen eğitimde, engellilik olgusu, insan hakları, dünyada engellik, çevre, bakım hizmetlerine ait bilgiler verilirken, fiziksel, görme, işitme, zihinsel, down sendromlu ve otizmli bireylere nasıl yaklaşılması gerektiği anlatıldı.
Engelli ve sosyal dezavantajlı bireylerin, topluma katılımlarının sağlanmasını ve onları cesaretlendirecek adımların atılmasını kolaylaştırmak adına verilen eğitimde Düşler Akademisi’nin kurucu eğitmeni Ercan Tutal, Buket Ela Demirel ve Deniz Karcı tarafından sunumlar gerçekleştirildi.
Ercan Tutal, “Her insan bir engelli adayıdır. Bir gün siz de engelli olabilirsiniz. Engelliler acınacak kişiler değil, yaşamını sizler gibi sürdürebilecek kişilerdir. Uygulanabilir, sürdürülebilir, erişilebilir eğim ve projelerle onların yanında olmalıyız. Onları ötekileştirmeden, dışlamadan bir birey oldukları unutmadan iletişim kurmalıyız” dedi.
Eğitmen Karcı, engelliliği tanımlarken; “Fiziksel, duyusal ve zihinsel eksikliklere sahip insanların, günlük hayatlarında fiziksel, sosyal ve ekonomik pek çok bariyerle karşılaştıkları bir yaşam biçimidir” diyerek bu bireylere yaklaşım biçimlerinin önemini vurguladı.
Engelli bireylere yardımcı olurken yanlarında refakatçıları dahi olsa direkt olarak engelli bireyle iletişim kurulması gerektiğini vurgulayan Karcı, “Size yardım etmemi ister misiniz cümlesiyle izin isteyerek yaklaşmak yapıcı bir diyaloğun başlangıcıdır. Her özel bireyin yardım kabul etmek istememe hakkına saygı duymalıyız. Koltuk değnekli bireyleri koltuk altından çekmeden sırt veya bel bölgesinden destekleyerek yardımcı olunabilir” dedi.
Engelli ve sosyal dezavantajlı bireylere doğru yaklaşımın nasıl olması gerektiği üzerine temel bilgi ve öneriler aktarılan oryantasyon eğitimi sonrası Düşler Mutfağı’nda kek yapımı atölyesine katılan eğitmenlere sertifikaları verildi.