BAŞKAN ONURSAL ADIGÜZEL’DEN ‘SOKAK HAYVANLARI’ AÇIKLAMASI

BAŞKAN ONURSAL ADIGÜZEL’DEN ‘SOKAK HAYVANLARI’ AÇIKLAMASI: "YAŞAM KOŞULLARINI İYİLEŞTİRİP İNSANCIL ÇÖZÜMLER ÜRETECEĞİZ"

BAŞKAN ONURSAL ADIGÜZEL’DEN ‘SOKAK HAYVANLARI’ AÇIKLAMASI

BAŞKAN ONURSAL ADIGÜZEL’DEN ‘SOKAK HAYVANLARI’ AÇIKLAMASI

BAŞKAN ONURSAL ADIGÜZEL’DEN ‘SOKAK HAYVANLARI’ AÇIKLAMASI: "YAŞAM KOŞULLARINI İYİLEŞTİRİP İNSANCIL ÇÖZÜMLER ÜRETECEĞİZ"

Sokak hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. 

Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel ise söz konusu yasa tasarısıyla ilgili sosyal medya hesabından önemli açıklamalarda bulundu.

Mevcut yasaların ve düzenlemelerin uygulanmamasına, yeterli kısırlaştırma ve barınak yapılmamasına değinen Başkan Adıgüzel, bu kapsamda yeni düzenlemenin de ne denli etkili olacağının tartışmalı olduğuna dikkat çekerek, ‘Bu düzenleme bizim ne vicdanımıza, ne insanlığımıza sığmayacak o nedenle sokak köpeklerine ötenazi uygulanması yerine, onların yaşam koşullarını iyilettirecek, toplumla uyum içinde yaşamalarını sağlayacak daha insancıl ve çağımıza uygun çözümler üreteceğiz.’ dedi.
 
Başkan Adıgüzel’in sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şu şekilde:

“Degerli Ataşehirli Hemşehrilerim, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 29 Temmuz 2024 gecesi muhalefetin tüm itirazlarına rağmen TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşmıştır. Bu sürecin en başından beri karşı olduğumuz noktaları ve sorunları sizinle paylaşarak tarihe not düşmek isterim. Mevcut yasa dahi tam olarak uygulanmamışken, yeterli barınak inşa edilmemiş, kısırlaştırma yapılmamış ve yeterli personel ile kaynak ayrılmamışken yeni düzenlemenin ne denli etkili olacağı tartışmalıdır.  Bazı bölgelerde kent sakinlerinin sokak güvenliği konusunda yaşadığı sorunlar ve saldırılarla ilgili şikayetlerini de göz ardı edemeyiz. Ancak, bu vakaların hangi bölgelerde yoğunlaştığı analiz edilmeden tüm ülkeye aynı uygulamanın getirilmesi doğru degildir. Hayvan ve insan refahının dengeli bir şekilde sağlandığı birçok il ve ilçemiz vardır.

Sahiplendirme çalışmaları bugüne kadar yeterli düzeyde yapılmamış, bir takım başarılı uygulamalar olmasına rağmen yaygın ve etkili teşvik çalışmaları gerçekleştirilmemiştir. Bu konuda gerekli adımları atmayan yerel yönetimlere yönelik yeterli denetim ve uygulama yapılmamış, bakanlık gerekli durumlarda devreye girmemiştir.

Hayatımızın bir parçası olmuş, bu canların unutulması vicdanlarda derin yaralar açacaktır. Atasehir Belediyesi olarak, bu yasanın ötenazi maddesini kesinlikle uygulamayacağımızın bir kez daha altını çizmek isterim.
Çözüm, mevcut yasada tanımlanmış, ancak hayata geçirilememiş adımları uygulamak, gönüllülerle iş birliği yaparak sokak hayvanlarını rehabilite etmek, kayıt altına almak ve "bakımını yap,aşıla, kısırlaştır ve sahiplendir" anlayışını benimsemek olmalıdır.

Bu düzenleme bizim ne vicdanımıza, ne insanlığımıza sığmayacak o nedenle sokak köpeklerine ötenazi uygulanması yerine, onların yaşam koşullarını iyilettirecek, toplumla uyum içinde yaşamalarını sağlayacak daha insancıl ve çağımıza uygun çözümler üreteceğiz.

Sevgi ve saygılarımla…”

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER