ATAŞEHİR'DE BİZİM MAHALLE- FARKLI BİR MAHALLE PROJESİ
ATAŞEHİR'DE “BİZİM MAHALLE- FARKLI BİR MAHALLE MÜMKÜN” VE “POP MACHİNA PROJELERİ”NİN TANITIM TOPLANTISI YAPILDI.
Ülke genelinde başlatılan “Sıfır Atık” çalışmaları kapsamında çevreci projelere imza atan Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün “Bizim Mahalle-Farklı Bir Mahalle Mümkün” projesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Pop Machina” isimli projelerinin çalışmaları hakkında bilgilendirme ve sunum toplantısı yapıldı.
Mustafa Saffet Kültür Merkezi İnal Aydınoğlu Salonu’nda yapılan toplantıya, “Bizim Mahalle” ve “Pop Machina” projeleri kapsamında, İBB Atık Yönetim Müdürü Saffet Altındağ ve ekibi, Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Bağdatlıoğlu Kartal, Çöpüne Sahip Çık Vakfı temsilcileri, Bizim Mahalle Dayanışma Derneği, Fetih Mahallesi Çevre Gönüllüleri ve Mahalle Muhtarı Abdülkadir Şimşek katıldı.
Toplantı öncesi Fetih Mahallesi Esin Sitesi’nde katılımcılarla buluşularak proje hakkında yerinde bilgiler verildi ve uygulama alanları incelendi.
Bizim Mahalle-Farklı Bir Mahalle Mümkün projesiyle; Fetih Mahallesi’nde sosyal yardımlaşmayı ve dayanışmayı özümsemiş, sınıf ayrımı yapmayan, çevre bilinci yüksek bireylerin yaşadığı farklı bir mahalle kültürünün yaşatıldığı, sıfır atık bilinciyle çevresel kazanımların sağlandığı iklim dostu bir mahalle oluşturulması amaçlanıyor.
İSTAÇ Pop-Machina Projesiyle de çevresel sürdürülebilirliği teşvik etmek ve döngüsel ekonomiyi desteklemek üzere atık materyallerden katma değeri yüksek ürünlerin ortaya çıkmasını sağlayarak sosyo-ekonomik gelişime katkı sunmayı hedefleniyor.
Bu kapsamda, Ataşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetim Müdürlüğü tarafından yürütülen Pop Machina Projesine dahil oldu.
Proje hakkında sunum yapan Ayten Bağdatlıoğlu Kartal, “Dayanışmanın bir komşuluk hakkı olarak kabul edildiği, sevinçte de, tasada da bir araya gelebilen bir mahalle kültürü oluşturarak, sivil toplumun güçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla yola çıktığımız bu proje de bugün geldiğimiz noktanın son derece kıymetli ve önemli olduğunu düşünüyoruz. Pandemi döneminde de toplantılar ve eğitimler düzenledik.
Fetih Mahallesinde işyerlerine, sitelere ve apartmanlara geri dönüşüm kutuları dağıtılarak toplama sistemi kurulmasını sağladık diyen Kartal şunları ifade etti: “Projenin gelişmesi, ilerlemesi ve sürdürülebilir bir yaşam için farklı alanlarda çalışmalar yürüttük. Çocuklarla kermesler yaptık, organik atıklar için kompost makinaları yerleştirdik. Hem geri dönüşüme katkı sağlamak hem de otizmli çocukların eğitime destek olmak için atık toplama ve farkındalık etkinlikleri düzenledik.
Projemizin hayata geçirilmesiyle birlikte; Ataşehir İlçesi genelinde pandemi sebebiyle geri dönüşebilen atık miktarında %20 azalış olmasına rağmen, proje mahallemizde toplanan geri dönüşebilen atık miktarında %70 artış görülmüştür.
İBB Atık Yönetim Müdürlüğünden Yüksek Çevre Mühendisi Elif Aynur, Benim Mahallem Dayanışma Derneği Başkanı Gülsün Coşkun ve Çöpüne Sahip Çık Vakfı yetkilisi Ece Kuray yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdiler.