İçerenköy Sağlık Ocağı
Adres : İçerenköy Mah. Oyacı Sok.Karslı Ahmet Cad. No:16 Ataşehir/ İSTANBUL
Tel : 0216 577 01 01
E-mail : [email protected]
Ulaşım: 319 NOLU OTOBÜSÜ
AİLE HEKİMİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLA
Aile hekimliği nedir? İstanbul'da toplam aile hekimi sayısı kaç tanedir?
Aile Hekiminizi Öğrenin
Imageİstanbul Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, aile hekiminizi T.C. Sağlık Bakanlığı Aile Hekimi Sorgulama sayfasından öğrenebilirsiniz. Yetkililer bu sayfa dışındaki sorgulama sitelerinin yasa dışı olduğu konusunda uyarıyor. Ayrıca yapılan aşağıdaki hususlarda belirtildi:Aile Hekimliği sistemi 1 Kasım'da İstanbul'da uygulamaya başlandı. Kamuoyunu bilgilendirmek için medya ile işbirliği halinde yürütülen çalışmalar ile İstanbul halkı Aile Hekimliği ile tanıştı. Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu tarafından gerek görsel gerekse yazılı medyaya Aile Hekimliği hakkında tüm merak edilenler açıklandı. Genel olarak basın mensupları tarafından yöneltilen sorular aşağıda derlenmiştir.
1)Aile hekimliği nedir? İstanbul'da toplam aile hekimi sayısı kaç tanedir?
Tedavi edici ve koruyucu hizmetlerin birleştiği sağlıkta ilk basamağı temsil eden bir uygulamadır. Uygulamada hastalar bir kuruma bağlı değil direkt olarak doktora bağlı olacaktır. Pratikte halkın doktoru belli, doktorun da hizmet verdiği vatandaş ve görevleri belli olacak bir sistemdir. Görevler belli bir performans sistemi ile takip edilmektedir. Gelişmemiş bazı ülkeler dışında tüm Avrupa ve Amerika ülkelerinde uygulanan ve başarılı bir sistemdir.
Toplam planlanan aile hekimi sayısı 3645.
2)Aile hekimlerinin görevi tam olarak nedir?
Tedavi edici hizmetler, aşılamalar, obezite takibi, gebe, bebek, çocuk takipleri, evlilik - işe başlama vs. gibi çeşitli raporlamalar, yatalak ve kronik hastalıkların takibidir.
3)Mevcut aile hekimleri hangi birimlerden karşılandı, eksikler için hangi yol izlenecek?
Sağlık Ocakları, 112 Acil Servis, Devlet Hastaneleri, Belediyelerde çalışan hekimler, kurum hekimleri ve özelde sektörde çalışan emekli ve diğer tüm hekimlere kadrolar açıldı. İsteyen herkes bir Aile Sağlığı Merkezinde, belirlenmiş olan muayenehaneyi seçti. Hala eksiklik yaşanırsa, Devlet Memuru olan Pratisyen hekim ve Aile Hekimliği Uzmanlarından ihtiyaç geçici olarak karşılanacaktır.
4)1 Kasım'dan sonra İstanbul'da yaşadıkları halde ikametgahları şehir dışında olanlar birinci basamak sağlık hizmetlerini nasıl alacak?
İl dışında ikamet edip Aile Hekimine başvuran hastalar Misafir Hasta olarak bakılacak. Eğer isterlerse seçtiği hekime kayıt olabilecek ya da hekimini değiştirebilecektir. İl içerisinde ikamet eden vatandaşlar 3 ay süre ile istediği Aile Hekimine başvuracak, burada kendisine "kayıtlı olduğu aile hekimi" bilgisi verilerek yönlendirilecektir.
5)Vatandaş aile hekimini nasıl öğrenecek? Herhangi bir kayıt yapmak ya da doktorun yanına gitmek gerekiyor mu? Herhangi bir ücret verilecek mi?
Aile Hekimliği Hizmeti, laboratuar, muayene, pansuman, enjeksiyon hizmetleri tamamen ücretsizdir. İlan edeceğimiz internet adresine giren kişiler, TC Kimlik numaralarını yazarak kendi Aile Hekimini bulabilecektir. Ayrıca tarafımızdan Aile Sağlığı Merkezlerine, Grup Başkanlıklarına ve Muhtarlıklara Aile Hekimlerine Bağlı kişilerin listesi verilecektir.
6)Aile hekiminin görevleri nelerdir? Vatandaş aile hekimlerine günün her saati başvurabilecek mi? Cep telefonunu alabilecek mi?
Aile Hekimlerinin cep telefonunu almak hekimin isteğine bağlıdır. Mesai saatleri içerisinde kişiler Aile Hekimine ulaşılabilecektir. Hastane, poliklinik, muayenehane ve 112 Acil Servis hizmetlerinin yoğun olduğu ilimizde 24 saat ulaşılabilecek bir servis hizmeti vardır.
7) Hangi ilçede kaç aile hekimi bulunuyor?
Ortalama 3600 kişiye bir hekim düşecek şekilde oluşturulmuştur.
8)İstanbul genelinde aile hekimlerinin koordinesi Sağlık Müdürlüğü tarafından nasıl gerçekleşiyor? İstanbul kaç bölgeye ayrıldı? Planlama nasıl oluyor?
İstanbul İdari açıdan 6 Bölge, 39 İlçeye ayrılmıştır. Şu anda Aile Sağlığı Merkezi sayısı 930 dır. Bu rakam oluşturulan yeni ASM'lerin düzenlenmesine göre artacaktır.
9)Vatandaş aile hekimini beğenmezse hangi şartlarla hekimini değiştirebilecek?
Vatandaşlarımız 3 ayda bir hekimini değiştirme hakkına sahiptir, ancak uygulama yapılan illerde Aile Hekimini değiştirme oranı %1 ler civarındadır, bunun da sebebi çoğunlukla adres değişiklikleridir.
11)Aile hekimliğinde şu an için sevk zinciri bulunmuyor. Vatandaş aile hekimine gitmeden de 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşlarına da gidebilecek mi?
Şu anda herhangi bir sevk zinciri bulunmamaktadır, Aile Hekimliğine geçişle birlikte kısa vadede sevk zinciri zorunluluğu olmayacak, vatandaş istediği hastane ve semt polikliniğine başvurabilecektir.
12)Aile hekimine yardımcı olmak için kimler görevlendiriliyor?
Aile Hekimleri, Aile Sağlığı Elemanı olarak adlandırdığımız bir sağlık görevlisi ile (ebe, hemşire veya sağlık memuru ile) anlaşacaktır. Aile Sağlığı Elemanlarının sözleşmesi Vali iledir, birbiri ile anlaşan doktor ve aile sağlığı elemanı beraber aynı birimde çalışması sağlanmaktadır. Bunun dışında Sağlık Bakanlığının vermiş olduğu cari gider harcamaları ile Aile Hekimleri hizmetli, tıbbi sekreter ve gerekirse fazladan bir Aile Sağlığı Elemanı ile anlaşabilecek ve iş yoğunluklarını azaltabileceklerdir.
13)Aile hekimi hangi şartlarda bu görevden ayrılabiliyor?
iki ay öncesinden dilekçe vermek şartı ile aile hekimliğinden ayrılarak kadrolarının bulunduğu birime dönülebilecektir. Tıpta Uzmanlık Sınavını kazanan hekimlerin geçişleri bekleme olmadan yapılabilecektir.
14)Aile hekimi hangi ilaçları yazabilecek?
Aile Hekimliği Uzmanlarının yazdığı ilaçları yazabilecekler ancak rapor çıkartamayacaklardır. Örnek olarak yazılabilecek ilaçlar şöyledir:
1. Tüm ARB grubu antihipertansifler
2. BPH de kullanılan ilaçlar
3.Nateglinid grubu antidiyabetikler
4. Menapoz ilaçları
5. Ayaktan tedavide 3. kuşak parentral sefolosprinler (AHU da ancak APAT ibaresi ve ancak 3 günlük doz yazabilir.)
Bir de başka hekimlerce tek hekim raporu olduğu halde uzman hekim tarafından rpt sinin yapılabildiği gruplar var:
Bunlar:
1)Kanser ilaçları
2)Osteoporoz ilaçları
15)Aile hekimliğinde sağlık ocaklarında gibi sıra alınacak mı? Doktora nasıl muayene olunacak? Eski sistemden farkı ne olacak?
Aile Hekimliği ile olacak sistem değişiminde hekim sayısı 2 katına hemşire /Aile Sağlığı Elemanı sayısı 3 katına çıkacağı için zaten aynı sayıda olan hasta sayısı, daha fazla sağlık elemanı sayısına bölünmüş olacak. Her hekimin hastası, her hastanın hekimi belli olacağı için eskisi kadar kuyruk olmayacak. Hekimlerin bir numaratör sistemleri olacak, hekime kayıtlı hastalar sadece kendi hekimlerinden sıra alacak. Burada hekim sadece hasta olduğunda değil, kendisine bağlı vatandaşları kilo kontrolü, gebelik kontrolü, bilgilendirme ve eğitim, aşılama için dahi çağırabilecek. Bir süre sonra randevu ile, sıra beklemeden muayene olma dönemi başlayacak.
16)Aile hekimliğinin sağlık harcamalarına etkisi ne olacak?
Aile hekimlerinin asıl görevleri koruyucu sağlık hizmetleridir. Bu hizmetler aşılama, obeziteyi önleme, sağlıklı yaşam, sigarayı bırakma, gebelik - loğusalık takipleri, çocukların büyüme, gelişme, beslenme takipleri gibi kişiyi daha hasta olmadan sağlıklı yaşatmaya yönelik hizmetlerdir. Yatalak hastalara mesai saatleri içerisinde evde bakım uygulanacaktır. Toplumda genel sağlıklılık durumu artacak, ilaç giderleri azalacaktır. Kronik hasta ve ilaç kullanımlarında sürekli yeni doktorlara gidilerek, yeniden ilaç başlanması gibi ilaç sarfları önlenecek, tedavilerin başarısı hekimler tarafından izlenecektir. Daha ileri dönemlerde sağlık hizmeti başvuruları %80 oranında Aile Hekimine olacağı tahmin edilmektedir. Tüm bu uygulamalar gelişmiş ülkelerde başarı ile uygulanmakta ve önemli ölçüde sağlık gider tasarrufu sağlanmaktadır.
17)Aile hekimi kimler olabiliyor? Nasıl bir eğitimden geçiyor?
Aile Hekimliği için ilk etapta Kamu Sağlık Kurumlarında çalışan Aile Hekimliği Uzmanları ve Pratisyen hekimlerin başvuru ve yerleştirme işlemleri yapılmıştır. Daha sonra Maliye Bakanlığının da onayı ile Özel Sektörde çalışan ve Emekli tüm hekimlere başvuru yapma hakkı verildi ve yerleştirildi. Şu anda halen il dışında çalışan kamu hekimlerinin başvuruları ve yerleştirmeleri devam etmektedir. Bu hekimler (Aile hekimliği Uzmanları hariç) ilk olarak 1 hafta süren Aile Hekimliği 1. Aşama Uyum Eğitimi aldılar. Aile Hekimliği uygulaması başladıktan sonra bir yıl sürecek 2. aşama eğitimleri başlatılacaktır. Ancak belli bir süre sonra sadece Tıp da Uzmanlık Sınavı kazanılarak başlanabilen Aile Hekimliği uzmanlığı yapan hekimler bu sisteme alınacak, Tıp Fakültelerinden mezun olup, direk Aile hekimliğine başlanamayacaktır.
18)Yıl sonuna kadar İstanbul genelinde kaç aile hekimi sisteme dahil olacak?
Yıl sonunda 3645 hekim sisteme dahil olacak ve nüfus arttıkça Aile Hekimliği iri sayıları arttırılacaktır.
19)Aile hekimi izinli olduğunda vatandaşa kim bakacak? Ya da farklı bir ilçeye ya da Türkiye'nin farklı bir iline gittiğimizde birinci basamakta nasıl muayene olacağız?
Aile Hekimleri izin aldıklarında yerlerinde aynı ASM deki hekimler bakacaktır. Eğer başka hekim yok ise Toplum Sağlığından bir hekim görevlendirilecek hizmetler aksamayacaktır. Başka İllerden gelen vatandaşlarımız en yakın Aile Hekimine "misafir hasta" olarak muayene olabileceklerdir.
20)Aile hekimi koruyucu sağlık hizmetleri için hangi çalışmaları yapacaktır?
Aile Hekimleri aşılama, obeziteyi önleme, sağlıklı yaşam, sigarayı bırakma, gebelik - loğusalık takipleri, çocukların büyüme, gelişme, beslenme takipleri gibi koruyucu sağlık hizmetlerinde bulunacaklardır.
[email protected]
İçerenköy Mahallesi
İçerenköy Mah. Oyacı Sok.Karslı Ahmet Cad. No:16 Ataşehir/ İSTANBUL