Rus savunma sanayi şirketi Rostec’in Genel Müdürü Sergey ÇemezovTürkiye’de müsait bir altyapı oluşturmadan S-400 sistemlerini üretecek bir fabrikayı kurmak imkansız.
Rus savunma sanayi şirketi Rostec’in Genel Müdürü Sergey Çemezov, Rusya ve Türkiye’nin, S-400 “Triumf” uzun menzilli füze sistemlerinin sevkiyatına ilişkin sözleşmede teknik konuların tümünde anlaştıklarını, bununla birlikte idari işlemlerin henüz bitmediğini ifade ederek son kararın Hükümetler tarafından verilmesi gerektiğini açıkladı.
MAKS-2017 fuarı kapsamında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çemezov, konuyla ilgili Türk yetkililerinin, şu anda Rusya’nın Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini ve S-400 “Triumf” hava savunma sistemeleri için gerekli ödemelerin bir kısmının Türkiye tarafından yapılacağını, diğer kısmının ise kredi ile verilebileceğini söyledi.
S-400 sistemleri ile ilgili bir diğer konu ise, bu sistemlerin Türkiye’de üretilip üretilmeyeceği konusu.
Bilindiği gibi, daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin, bu sistemleri Türkiye’ye sevk etmeye hazır olduğunu, ancak bunların üretimi konusundaki işbirliği ise, Türk sanayisinin buna hazır olup olmadığına bağlı olduğunu belirtmişti.
Bu konuyu Sputnik muhabiri, Sergey Çemezov’a sordu. Rostec Genel Müdürü’nün cevabı ise şöyle oldu: “Hava savunma sistemlerinin üretimi, çok yüksek teknolojik bir üretim. Türkiye’de müsait bir altyapı oluşturmadan bu sistemleri üretecek bir fabrikayı kurmak imkansız. Bunun için ilgili teknolojik okul, gerekli sayıda uzman ve yeterli düzeyde deneyim gerekir. Dolayısıyla şu anki aşamada bu üretim Türkiye’de gerçekleştirilemez. Bunun için onlarca yıl gerekir. Hafif silah veya bombaatarları üretmek başka, hava savunma sistemleri üretmek başka. Şu ana kadar Kalaşnikof tüfekleri veya bombaatarları üreten birkaç fabrikayı biz diğer ülkelerde inşa ettik. Örneğin Ürdün’de biz böyle bir fabrikayı kurduk. Bunlar kolay. Ancak hava savunma sistemlerinin üretimi, çok zor ve karmaşık bir şey.”
Şu ana kadar Rusya, dünyada benzeri olmayan S-400 “Triumf” sistemlerinin sevkiyatına ilişkin sözleşmeyi sadece Çin’le imzaladı. Görüşmeler, Türkiye dışında Hindistan’la da devam etmektedir.