Bedelli askerlik Başvuruları 3 Kasım 2018 günü sona erecek. bedelli askerlikten 1 Ocak 1994 de dahil, bu tarihten önce doğup, 15 bin Türk lirası ödeyenler yararlanabilecek.
Bedelli askerlik başvuru şartları birçok vatandaşın gündemindeki konu olmaya devam ediyor. Kriterleri tutan vatandaşların E-Devlet aracılığıyla açılan ASAL ekranından başvurabileceği bedelli askerlik süreci, ödeme ve kriterleriyle sorgulanmaya başlandı. Peki, bedelli askerlik başvurusu nasıl yapılacak? İşte, 3 Ağustos tarihinde başlayan ve 3 Kasım tarihinde sona erecek olan başvuru süreci ve ödemelerin yapılacağı kanallar hakkında bazı bilgiler
Bedelli askerliğin resmiyet kazanmasıyla birlikte başvuru kılavuzu Milli Savunma Bakanlığının (MSB) Askeralma Genel Müdürlüğü (ASAL) üzerinden yayımlandı. Bedelli askerlik başvurusu ise E-Devlet üzerinden gerçekleştirilirken, ikinci aşama banka dekontlarıyla birlikte askerlik şubesinde tamamlanacak. Peki, bedelli askerlik başvurusu için son gün ne zaman? Ödemeler nasıl yapılıyor?
Bedelli askerlik düzenlemesinin de olduğu Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlar ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yürürlüğe girmesi ardından başvurular başladı. Bedelli askerlik başvuru kılavuzu asal.msb.gov.tr adresinden yayınlandı. Bedelli askerlik başvuruları ise askerlik şubeleri ya da e-Devlet'ten alınıyor. Yurt dışında yaşayanlar da konsolosluklara müracaat ediyor. Başvurular 3 Kasım 2018 tarihine kadar devam edecek.
BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
Düzenlemeye göre, bedelli askerlikten 1 Ocak 1994 de dahil, bu tarihten önce doğup, 15 bin Türk lirası ödeyenler yararlanabilecek. Uygulamadan faydalanacaklar 21 gün temel askerlik eğitimi alacak.
Yurt dışında yaşayanlar ile resmi olarak yurt dışında 3 yıldan daha fazla süreyle çalışanlar, 2 bin avro ödemeleri ve Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi almaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.
Kanuna göre, bedelli askerlikten faydalanmak isteyen hak sahipleri, 3 aylık başvuru süresi içinde işlemlerini gerçekleştirecekler. Başvurular, askerlik şubeleri ya da e-Devlet'ten yapılacak. Yurt dışında yaşayanlar da benzer şekilde başvurularını e-Devlet'ten ve konsolosluklardan yapabilecekler.
Hak sahibi olduğu belirlenerek müracaatı kabul edilen yükümlüler, başvuru belgesini aldıktan sonra bankaya 15 bin lira yatıracak. Yükümlüle
r, bedeli yatırdığını gösteren dekontu askerlik şubelerine teslim ederek celp duyurusunu bekleyecekler.
Asker alma Genel Müdürlüğünün planlaması sonrasında celp duyurusu yapılacak ve duyurunun ardından yoklama işlemine geçilecek. Celp duyurusunda yükümlülere fiili olarak askerlik yapacakları birlikler ile tarihleri bildirilecek.
Bedelli askerlik uygulamasına, hazırlıkların tamamlanmasının ardından 3 aylık süre beklenmeden başlanacak.
BAŞVURU ÜCRETİ HANGİ BANKALARA YATIRILIYOR
Uygulamadan yararlanacaklar bedelli askerlik ücreti olan 15 bin TL’yi Ziraat Bankası ve Halkbank’a yatıracak. Yurtdışında yaşayıp uygulamadan yararlanacakların temel askerlik eğitimi ise internet üzerinden gerçekleştirilecek. Bu uzaktan eğitimde ‘devlet şuuru, vatan sevgisi, tarih, vatandaşlık eğitimi ve TSK’yı tanıma’ içerikleri yer alacak. Uzaktan verilecek bu eğitimde sınav koşulu ise yer almayacak.
PTT ASKERLİK BAŞVURU ÖDEMELERİNİ ALMAYA BAŞLADI
ŞİRKETTEN yapılan açıklamaya göre, PTT AŞ ile Muhasebat Genel Müdürlüğü arasında bedelli askerlik protokolü imzalandı.
Bu kapsamda PTT, bedelli askerlik ödemeleri tahsilat işlemlerine başladı. 15 bin lira olarak belirlenen bedelli askerlik tutarı tek seferde tahsil ediliyor.
Bedelli askerlikle ilgili ödemeler, Türkiye'nin dört bir yanındaki PTT iş yerlerinden "e-Tahsilat" uygulaması aracılığıyla online olarak gerçekleştirilebiliyor.
BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!
BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!