Lahmacun nasıl yapılır
Lahmacun Tarifi
Lahmacunun tarihi çok eskilere, babillere kadar dayanır. Doğuya özgü bir yemektir ve yaklaşık olarak 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Lahmacuna kimi yerlerde Türk Pizzası adı verilir. 1960 yıllardan sonra ülkemizin doğu bölgelerinden tüm ülkeye yayılmış ve büyük ilgi görmeye başarmıştır.
Arapça da adı “lahm ü macin”dir, et ve yoğurulmuş hamur anlamına gelir. Mayasız hamurdan yapılır ve üzerine kıymayla birlikte çeşitli baharatlar konduğu için pideyi andırır. Mayalı hamurdan yapılmamasının nedeni hamurun kalınlaşmasını engellemektir.
Lahmacunun en lezzetli hali taş fırında pişirilmiş halidir fakat maraşın bazı kesimlerinde sacda pişiriliyor. Taş fırında pişirilen lahmacun 2 gün dayanabilir ve bu 2 gün süresince kesinlikle kurumaz.
lahmacun
lahmacun
Lahmacun nasıl hazırlanır
Lahmacun için en ideal pişirme yöntemi taş fırında pişirmektir, tandırda pişirilmesi mümkün değildir. Tandırda pişirilmeye çalışan lahmacunun kıymaları düşer ve lahmacun olmaktan çıkar. Lahmacun genel olarak tabak büyüklüğündedir fakat metropol şehirlerde daha küçük boyutlara sahip “fındık lahmacun” adı verilen lahmacun çeşidi de görebilirsiniz.
Yakın geçmişte Alman Imbiss (Büfe) pazarında Top 10 Yemek yani en güzel 10 yemek listesinde yer almayı başarmıştır. Genel olarak içine salata, ezme gibi yan ürünler konularak yenir.
Evinizde lahmacun yapmayı düşünüyorsanız umutsuzluğa kapılmayın ve evişi lahmacun yapmayı deneyin. Peki nedir bu ev işi lahmacun ve nasıl yapılır ?
Öncelikle malzemelerinizi hazırlayın. Ev işi lahmacun yapmak için gerekli olan malzemeler şunlardır ;
iki Su Bardağı Un
iki Çay Kaşığı Tuz
üç buçuk gr Kuru Maya
yarım Tatlı Kaşığı Toz Şeker
çeyrek Su Bardağı Ilık Su
150 gr Yoğurt
yarım kilo Domates
1 Orta Boy Soğan
300 gr Kıyma
2 Demet Maydanoz
4 Diş sarmısak
4 Adet Sivribiber
Karabiber, Tuz
Limon
Lahmacun yapılışı
Herşeyden önce soğan, sivribiber ve maydonozunu hazırlayın. isteğe bağlı olarak sarmısağınızı iyice ezin.
Ilık suyun içine mayanızı ve toz şekerinizi boşaltın ve iyice ezin. Limonunuzu 8 parçaya ayırın. Domateslerin kabuğunu soyarak küçük küçük doğrayın. Doğradığınız domatesler küp şekline benzemeli ancak bu çok önemli değildir. 2 yemek kaşığı unu ayırın ve kalan bütün unu güzelce eleyin. Elediğiniz una 2 çay kaşığı tuz atın ve iyice karıştırın. Unun ortasını bir yanardağ gibi oyun, ortası boşluk kalsın. Bu boşluğa yoğurt ve ılık suyun içinde ezdiğiniz maya ve toz şekerinizi boşaltın.
Bu işlemler sonrasında yumuşak bir hamur elde ettiniz. Bu hamuru iyice yoğurup elinize yapışmayacak duruma gelene kadar yoğurma işlemine devam edin. Yoğurma işlemi bittikten sonra üzerini nemli bir bez ile örtün ve yarım saat ılık bir ortamda bırakın. Yarım saat sonra hamuru büyük bir yumurta kadar parçalara bölün. Böldüğünüz bu parçaları unlayın ve 1 santimden daha az bir kalınlıkta yuvarlak bir biçimde açın.
Sıra harç hazırlamaya geldi. Bu işlem için domatesi, soğanı, kıymayı, maydanozu, sivribiberi, sarmısağı, tuz ve karabiberi olabildiğince karıştırın. Bu işlemden elde ettiğiniz karışımı açtığınız hamurların üstüne iyice serin. Hamurun her yerine eşit harç gelmesini sağlamaya çalışın. Bu işlemde önemli bir nokta da hamurların etrafında 1 santim boşluk bırakmanızdır.
Fırın tepsinizi unlayın ve hazırladığınız lahmacunları fırın tepsisine yerleştirerek fırına sürün. Lahmacunları fırına sürmeden önce fırınınızı 220 derece ısıtmanız gerekmektedir. Yaklaşık 15 dakika sonra lahmacunlarınızı fırından çıkarın ve afiyetle yemeye başlayın…
Afiyet olsun.
Lahmacun nasıl yapılır Lahmacun Tarifi
Lahmacun nasıl yapılır Lahmacun Tarifi
YEMEK TARİFLERİ
Ataşehirweb rehberi
Paylaş: