Aile ve Soysal Politikalar Bakanlığı tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Feshane Haliç Kongre Merkezi’nde görkemli bir program düzenlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan himayesinde gerçekleştirilen törene Aile ve Soysal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Milletvekilleri, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ve çok sayıda seçkin davetli katıldı.
FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ
KADİR TOPBAŞ: ŞEHRİN HER NOKTASINI ERİŞEBİLİR HALE GETİRİYORUZ
Program İstanbul Büyükşehir Belediyesinin engelliler korusunun verdiği mini bir konserle başladı. Engellilerin söylediği şarkılar salondaki konuklar tarafından sık sık alkışlandı. Engelliler korusunun mini konserinden sonra söz alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yaşadığımız şehrin her noktasını ulaşılabilir, erişilebilir hale getirmek için yoğun çaba gösteriyoruz dedi. Topbaş konuşmasını şöle sürdürdü. Belediye otobüsleri, tranvaylar ve vapurların girişlerini engelli kardeşlerimize uygun hale getirdik. Onların sorunları ile yakından ilgileniyoruz. İlçe belediye başkanlarımızda bu hassasiyeti taşıyor. Yaptığım her işi engellilerin de kullanılacağı şekilde planlıyoruz dedi. Daha sonra söz alan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Engellilerin gününü kutladı. Vali Mutlu bugüne kadar gerek İstanbul Büyükşehir Belediyemiz gerekse de ilçe belediyelerimiz bu konuda özverili bir şekilde çalışıyorlar bu hizmetlerimiz bundan sonra da devam edecek dedi.
BAKAN ŞAHİN: ‘ KALPTEKİ ENGELLER KALKSIN!’
Programda konuşan Aile ve Soysal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, esas engelin elde varlıkta olmadığını gördüğünü ifade ederek, "Asıl engelin kalpte olduğunu gördük. Önce kalplerimizi birbirimize açtık. Sonra engelleri kaldırdık. Önce parlamentoda engelli kardeşlerimize fırsat eşitliğini sağladık. Eğitimde sağlıkta yine fırsat eşitliğini sağlayarak onların yanında olduk. Geldiğimiz noktada birçok şeyi başardık ama yapacak daha çok şeyimiz var. En önemlisi zihinsel dönüşümün ve empatinin yapılmasıdır dedi.
"ENGELLİLERİN ULAŞIMINI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN ŞEHİRLER YENİDEN YAPILANDIRILMALI"
Engellilerin ulaşımını kolaylaştırmak açısından da çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizen Şahin, belediyelerle beraber kentlerin yeniden yapılandırılmasında önemli görevler düştüğüne değindi. Şehirlerin yeniden yapılandırılmasını gerektiğini belirten Şahin, Siyasetteki engel kalktığı müddetçe, bu hedeflere çok rahat ulaşabiliriz. Bunu bundan önce yaptık bundan sonra da yapabiliriz" diye konuştu.
BAKAN BİNALİ YILDIRIM: ‘ARTIK ENGELLİLERİN BİR ANASI VAR’
Programda bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım engellerin hayatlarını kolaylaştırmak bir lutuf değil mecburiyettir dedi. Bakan Yıldırım konuşmanı şöyle sürdürdü. Bütün engelliler ile ilgili farkındalığın bütün topluma yayılması için bu günler önemli fırsat, el birliği ile çalışmamız lazım, biraz önce dinlediğimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesinin engelli korosu bize gösterdi ki onlara da fırsat verildiği zaman ne güzel eserler ortaya çıkarıyorlar dedi. Bakan Yıldırım, artık engellilerin de bir anası var diyerek Aile ve Soysal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in bu konuda çok özverili çalıştığını söyledi.
BAŞKAN HASAN CAN’A ULAŞABİLİRLERDİK KALİTE TEŞVİK ÖDÜLÜ
Programda çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına, engelli hakları alanında gösterdikleri hassasiyet ve yaptıkları çalışmalardan dolayı ödüller takdim eden Aile ve Soysal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’a, Ulaşabilirlerdik Kalite Teşvik Ödülü takdim etti. Bakan Şahin, Bu konudaki örnek çalışmalarından dolayı Başkan Hasan Can’a teşekkür etti.
BAŞKAN HASAN CAN: ‘ÜMRANİYE BELEDİYESİ ENGELLERİ KALDIRDI’
Konuyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Ümraniye Belediyesi’nin engellilerin ve diğer hareket kısıtlı olan bireylerin kamu hizmetlerine ve sosyal hayata erişimi konusunda çalışmalarını heyecanla sürdürdüğünü söyledi. Bu çalışmalarda engelli, hasta, yaşlı, çocuk, hamile, geçici sakat vb hareket kısıtlı yaşayan herkesin şehir yaşamına katılımı, kamusal hizmetlerden yararlanabilmesi ve diğer insanlarla aynı ortamlarda benzer aktiviteleri paylaşmasını hedeflediklerini ifade eden Başkan Hasan Can, zamanla bu duyarlılık, ilçemizde erişilebilirliğin sağlanması noktasında sistematik bir çalışmaya dönüştü’ dedi. Başkan Hasan Can, şunları söyledi: ‘Buradan da anlaşılacağı üzere Ümraniye’de erişilebilirlik çalışmaları çok boyutlu olarak ele alınmaktadır. Kentin fiziki düzenlemelerinin yanında eğitim, sosyal ve kültürel alanda da iyileştirmeler yapılarak herkesin hayata aktif katılımı desteklenmektedir. Bu anlamda örnek uygulamalar yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir.’
ÜMRANİYE BELEDİYESİ ENGELLİLERE YÖNELİK HİZMETLERİYLE ÖRNEK OLDU
Engellilere yönelik hizmet ve projeleriyle gündemden düşmeyen Ümraniye belediyesi, engelli vatandaşların sosyal yaşamını kolaylaştırmak amacıyla bugüne kadar çok sayıda önemli projeye imza attı. Söz konusu projelerin kapsam ve kısa özeti ise şöyle:
Tüm kamu mekânlarımızın erişilebilir hale getirilmesine yönelik kapsamlı çalışmalar yapılmıştır ve iyileştirme çalışmaları devam etmektedir. Belediye binamız, kültür merkezleri, bilgi evleri, sağlık ocakları, muhtarlık binaları, eğitim kurumları ve çözüm merkezleri bu kapsamda değerlendirilmektedir. Yapımı devam eden yeni belediye binamız da erişilebilirlik standartlarına tamamen uygunluk göstermektedir. Sosyal hayata erişimin başlangıcı olan sokaklarımız erişilebilirliğe uygun hale getirilmekte olup örnek uygulamalar yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Parklarımıza herkesin erişebilmesi için giriş çıkış rampaları yapılmış, engelli olan ve olmayan tüm bireylerin kullanabileceği oyun grupları ve spor aletleri konulmuştur. Ayrıca yer altı sanat çarşısı da hareket kısıtlı olan herkesin girip gezebileceği şekilde yapılmıştır. Engelli ya da hareket kısıtlı olanlar asansör yardımıyla alana ulaşmaktadırlar. Engelli asansörleri TSE erişilebilirlik standartlarına uygundur.
TÜM ALANLARDA ENGELLİLERE ÖZEL AYRICALIK
Doğaya erişime örnek teşkil edecek Ümraniye Mesire Alanı yine herkes için erişilebilir bir özellikte örnek bir çalışmadır. Mesire alanı içinde yer alan 4 ayrı ortak kullanım alanında engelli wc, bebek bakım odası vb. özel kullanım alanları bulunmakta olup, ayrıca alan içinde herkesin kullanabileceği oyun grupları, spor aletleri, yürüyüş alanları yer almaktadır. Yine
Yasalar ve yönetmelikler doğrultusunda çevrenin, resmi ve halka açık binalarla halka açık tesis ve alanların özürlüler ve yaşlılar için ulaşılabilir hale getirilmesine ilişkin kurallar ve maddelerde bahsi geçen hususlar göz önünde bulundurularak uygulama yapılmakta ve denetlenmektedir. Bununla birlikte, Ümraniye’de 2007 yılından beri umama açık işyerlerinde engelli, yaşlı, çocuk, çocuklu anne vb erişimine dikkat edilmekte, denetim formlarında bu hususta kriterler yer almaktadır. Erişilebilirliğe uygun olmayan işyerlerine gerekli düzenlemelerin yapılması için belirli sürede bu eksikliklerin giderilmesi için uyarı yapılmaktadır.
ENGELLİLERE ÖZEL KÜLTÜR MERKEZİ, 24 SAAT ÇALIŞAN ENGELLİ ARAÇLARI
Ümraniye Belediyesi, engellilerin bilgiye erişimini, erişilebilirlik kapsamındaki en önemli konular arasında değerlendirmektedir. Tüm kültür merkezlerimiz erişilir hale getirilirken ayrıca, sadece engellilere yönelik bir kültür merkezimizle engellilerin hayata katılımı konusunda ayrıcalıklı bir hizmet sunulmaktadır. Yine Üç adet asansörlü aracımızla engellilerin tüm engellerini kaldırıyoruz. 24 saat esasına göre randevu usulü hizmet veren araçlarımızın her biri 4 engelli ve 6 refakatçi taşıyabilmektedir.
ENGELLİLERE ÖZEL PROJELER
Onlar Okula Gidemedi Biz Onlara Gidelim projesi; İlçemizde bulunan engellilerin eğitim durumları tespit edilmiş ve fiziki engeli dolayısıyla evlerinden çıkamayanlara evinde özel okuma-yazma eğitimi verilmiştir. Yine özel donanımlı bilgisayarlarda görme engellilere bilgisayar eğitimi verilmiştir. Engellilerin talebi halinde bu eğitimler devam etmektedir. Öte yandan Engellilerin hayatla daha barışık olabilmesi için rehabilitasyon amaçlı çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Bunlar arasında balık tutma, İstanbul gezileri, müzik korosu, el işi eğitimi gibi etkinlikler bulunmaktadır. Bununla birlikte Kentteki her nokta ve her hizmete herkesin erişebilmesine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Bu amaçla kurum içi koordinasyonu sağlayacak olan ekip çalışması devam etmektedir.
BAKAN ŞAHİN’DEN BAŞKAN HASAN CAN’A ULAŞILABİLİRLİK KALİTE TEŞVİK ÖDÜLÜ
BAKAN ŞAHİN’DEN BAŞKAN HASAN CAN’A ULAŞILABİLİRLİK KALİTE TEŞVİK ÖDÜLÜ
ÜMRANİYE HABERLERİ
Aile ve Soysal Politikalar Bakanlığınca gerçekleştirilen ‘Dünya Engelliler Günü’ özel programı Haliç Kongre Sarayı’nda yapıldı. Bakan Fatma Şahin, engelli hizmetleri ve bu konudaki hassasiyetleri nedeniyle Başkan Hasan Can’a Ulaşılabilirlik Kalite Teşvik Ödülü takdim etti.
Paylaş: