Yurt dışı ve içinden yoğun talep görmesine karşın üretimin az olduğu Osmanlı çileğinin yaygınlaştırılması için Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği'ne ait arazide yetiştirilen fideler talep edilen üreticilere dağıtılıyor.
İlçede 5 köyde 12 yetiştirici tarafından yılda 1,5-2 ton civarında üretilen Osmanlı çileği, haziran ayının başlarından itibaren sabahın erken saatlerinde büyük özenle toplanıyor. Kozmetikten likör fabrikalarına kadar çok birçok sektörün ilgi gösterdiği çilek, üretimin az olmasından dolayı talebi karşılayamıyor.
Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Mali Sekreteri Şaban Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1960'lı yıllarda ilçenin en önemli gelir kaynağı olan çilek yetiştiriciliğinin, 1980'lere gelindiğinde yok denecek kadar azaldığını söyledi.
Çilek üretimini yaygınlaştırmak için çalıştıklarını ifade eden Çetinkaya, şunları kaydetti:
''İnsanların bölgedeki sanayi kuruluşlarında çalışmaya rağbet etmesi tarıma olan ilgiyi azalttı. Bu da ilçenin önemli geçim kaynağı olan çilek üretimini olumsuz etkiledi. Derneğimiz, Osmanlı çileğini eski üretim oranlarına ulaştırma çalışmalarını sürdürüyor. Ereğli için ekonomik değeri olan Osmanlı çileğini yaygınlaştırmak istiyoruz. Kokusu, tadı ve aromasıyla ürünlerimiz çok beğeniliyor. Pazar sorunu bulunmayan Osmanlı çileğine olan talebi karşılayamıyoruz. Belçika'dan bir gıda pazarlamacısı aradı ve 20 ton kadar Osmanlı çileği istedi. Talebi karşılayacak üretimimiz olmadığından reddettik. İç piyasadan gelen talepleri de karşılayamıyoruz. Ereğli'nin her karış toprağında Osmanlı çileği üretilse alıcısı bulunur.''
Korubaşı Mahallesi Alkaya mevkisinde 1 dönümlük alanda çilek yetiştiren Ali Babaoğlu da ürünün kilogramını 10 liradan sattığını vurgulayarak, Osmanlı çileği yetiştiriciliğinin büyük özveri istediğini kaydetti.
AA - Haberturk
AA - Haberturk