Mençuna Şelalesi ziyaretçilerini büyülüyor

TÜRKİYE

Yoğun bitki örtüsüyle kaplı Arhavi ilçesinin Kamilet Vadisi'nde, 92 metre yükseklikten vadi tabanına dökülen Mençuna Şelalesi, doğaseverler ve fotoğraf tutkunlarını kendisine hayran bırakıyor.

Mençuna Şelalesi ziyaretçilerini büyülüyor
Yoğun bitki örtüsüyle kaplı Arhavi ilçesinin Kamilet Vadisi'nde, 92 metre yükseklikten vadi tabanına dökülen Mençuna Şelalesi, doğaseverler ve fotoğraf tutkunlarını kendisine hayran bırakıyor.

Artvin Valisi Kemal Cirit, "Mençuna Şelalesi'ni daha fazla tanıtarak Uzungöl, Ayder Yaylası ve Sümela Manastırı gibi Karadeniz'in simge turistik mekanlarından biri haline getirmek istiyoruz" dedi. Arhavi ilçesinde, yeşilin binbir tonunu barındıran, ormanlarla kaplı Kamilet Vadisi'ndeki Mençuna Şelalesi baharla birlikte doğa tutkunlarının akınına uğruyor. İlçe merkezine yaklaşık 28 kilometre mesafede bulunan ve doğaseverlerin "Türkiye'nin saklı cenneti" olarak nitelendirdiği Kamilet Vadisi, el değmemiş doğal yaşlı ormanları, bitki çeşitliliği, dereleri, yaban hayatı, tarihi köprüleri ve doğa harikası şelaleleriyle önemli turizm potansiyeline sahip. Dereler üzerine kesme taşlardan yapılmış tarihi köprüleri ve yağmur ormanlarındaki gibi çok zengin ve gür bitki örtüsüyle kaplı doğal güzellikleri bir arada barındıran Kamilet Vadisi'nin en dikkat çeken güzelliklerinden biri de Mençuna Şelalesi. Baharın gelmesiyle eriyen kar suları ve yağmurlarla derenin debisi de artıyor, Mençuna Şelalesi'nde görülmeye değer görüntüler oluşturuyor. Doğaseverlerin yanı sıra fotoğraf tutkunlarının da yoğun akınına uğrayan Mençuna Şelalesi'nden saçılan su zerreleri, güneşli havalarda gökkuşağı oluşturuyor.

TÜM İHTİŞAMIYLA ZİYARETÇİLERİ KARŞILIYOR

Vadide yer alan 18. yüzyılda moloz ve kesme taşlardan yapılmış Çiftekemer Köprüsü, tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini karşılıyor. Mençuna Şelalesi'ne ise Çiftekemer Köprüsü'nü geçip Küçükköy yoluna saptıktan sonra gidilebiliyor. Araçlarla şelalenin aşağı kısmındaki restoranın bulunduğu alana ulaşan, ardından da oldukça rampa patika yolda yaklaşık 20 dakika yürüyen doğa tutkunlarını, etrafı yoğun bitki örtüsüyle kaplı muhteşem görselliğe sahip Mençuna Şelalesi bekliyor. Üç basamaktan oluşan şelale, Arılı Dağları'ndan doğan küçük derelerin birleşmesiyle oluşuyor ve yaklaşık 92 metre yükseklikten vadi tabanına dökülüyor. Şelale, vadi tabanında yaklaşık 200 metrekarelik bir göl oluşturuyor. Doğal yaşlı ormanlar, tropikal iklim kuşağına benzer geniş yapraklı bitki örtüsü, şelale ve vadi tabanındaki gölün seyrine doyum olmuyor.

DOĞASEVERLERİ ARTVİN'E BEKLİYORUZ

Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin'in el değmemiş coğrafyasıyla turizmde alternatifi olmayan bir şehir olduğunu söyledi. Tarihi kilise ve köprüleri, tepeleri, her daim karlı yüksek dağları, krater gölleri, yemyeşil yaylaları ve ormanlarının arasında mavi boncuk gibi parıldayan gölleriyle Artvin'in ziyaretçilerine bambaşka bir dünya sunduğunu ifade eden Vali Cirit, "Doğa ile bütünleşmek, kültür zenginliğini yansıtan samimi insanlarla tanışmak istiyorsanız, tam da aradığınız yer Artvin. İlimiz kamp, doğa yürüyüşleri, kayak merkezi, cip safari, rafting ve kano gibi çeşitli alternatifleri barındırıyor" dedi. Cirit, Kamilet Vadisi'ndeki Mençuna Şelalesi'ne ilginin her geçen yıl artmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, Mençuna Şelalesi'ni daha fazla tanıtarak Uzungöl, Ayder Yaylası ve Sümela Manastırı gibi Karadeniz'in simge turistik mekanlarından biri haline getirmek istediklerini kaydetti.

Mençuna Şelalesi
Mençuna Şelalesi Suyunu Sazlık ve Taşlık yaylasından alan şelale Arhavi ilçesinde en çok ziyaret edilen yerlerden biridir.

Yıllardır köylülerce çok iyi bilinen bu şelale ancak 1998 yılında Cengiz Velimahmutoğlu ve Mehmet Remzi Öncel tarafından görsel medyaya taşınması sonucunda tanınır hale geldi. Şelale 70 mt. kadar yükseklikte ve kısmen orta bölümde taşlara çarparak akar. Su debisinin yüksek olduğu zamanlarda ise en üst noktadan 10 m lik ikinci bölüme tam düşme sağlar. Şelalenin altında oluşmuş gölde yazın yüzülebilir ancak su oldukça soğuktur. Hemen gölün altındaki 10 m. yükseklikteki ikinci şelaleden sonra su vadi içinde yol alarak 200 m sonrasında Kamilet Deresine kavuşur.

Mençuna Şelalesine Nasıl Giderim
Mençuna Şelalesine varmak için Çifteköprüden sonra Küçükköy yolundan tahmini 20 dakika araçla gidildikten sonra, yaya olarak 25-30 dakikalık orman içi yürümeniz gerekmektedir.

Şelalenin en güzel görünümü karların eridiği Nisan –Mayıs aylarıdır. Fakat yaz mevsiminde de görüntü iyi sayılır.

Piknik yapmak için uygun alan mevcuttur. Fakat tırmanış öncesi de yemek yiyebileceğiniz ve çay içebileceğiniz lokanta ve bahçe mevcuttur.

Gezi yarım gününüzü alabilir.

Eğer güneşli bir havada gitmiş iseniz öğleden sonra şelale önünde oluşan gökkuşağını da izliyebilirsiniz.

Şelale ortama ciddi oranda nem bırakmaktadır. Mençuna Şelalesi suyunda sadece kırmızı pullu alabalık yaşamaktadır.

İniş-çıkış yolu olarak kullanılan yol yürümeye elverişlidir.

Her çeşit orman ürünlerinin var olduğu yürüme yolu doğa severlere ayrı bir zevk verir.

Her yıl Mayıs ayının 15 inden sonraki Pazar günleri “Geleneksel Mençuna Şelalesi Gezi Etkinliği” düzenlenen bu bölgede tulum ve horonlar eşliğinde binlerce insan yürüyüş yapmaktadır.

Özellikle bu mevsimde su debisini çok iyi olması , yürüyüş için mevsimin uygunluğu, mevcut ilginin giderek artmasına sebep olmaktadır.

Mençuna Şelalesi yakınlarında

Kalabileceğiniz Oteller

Arhavi : 15 KM
Batum : 30 KM
Trabzon : 150 KM

Adres: Kamilet Vadisi Mençuna Şelalesi Mevki Arhavi - Artvin

Tel: 0 533 527 42 12

Mençuna Şelalesi yakınlarında Yemek Yiyebileceğiniz Restorantlar
Tel: 0 534 458 03 74 - 0 535 440 46 62



Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.