Kafkas Arı Heykeli, 5 kilo bal verdi
Kars'ın Susuz ilçesine bağlı Doyumlu Köyü'nde ressam- heykeltraş Yücel Üzeyir tarafından 460 yıllık çam ağacından yapılan 7 metre yüksekliğindeki 'Kafkas Arı Heykeli'ndeki kovana yerleşen arılar 5 kilo bal verdi. Üretilen bal açık arttırma ile satışa sunulacak.
Kars'a 45 kilometre uzaklıktaki Doyumlu Köyü'nde yaşayan Yücel Üzeyir'in, geçen yıl 460 yıllık çam ağacından yaptığı alt kısmında çiçeği tutmuş el, en üstte endemik bitki ve ortada ana kraliçe Kafkas arı figürü bulunan 'Kafkas Arı Heykeli' bu yılın Temmuz ayında köyün girişine kuruldu. Gövdesi ve ana kraliçe arının oturtulduğu papatya çiçeği demirden, diğer kısımları çam ağacından yapılan heykelde bir ilki gerçekleşti.Heykelde 2 metre uzunluğunda 80 santim genişliğinde tahtadan yapılmış içi oyuk ana kraliçe maketi içerisinde 2 koloni oluşturan Kafkas arıları yaklaşık 5 kilo bal üretti.
Sanat ve üretim bir arada
Geçimini arıcılıkla sağlayan Yücel Üzeyir heykelle psikoloji, ekoloji ve biyolojiyi ön plana çıkardığını, savaşın dünya ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri, barışa duyulan özlem, endemik bitkilerden yayılan olumlu etkileri anlattığını söyledi. Çalışmanın sanatla üretimin bir arada olmasıyla dünyada ender olduğunu ifade eden Üzeyir, heykel çalışmasında insan ve çevre işbirliğinin ürünü olarak da balı öne çıkarmayı hedeflediğini vurguladı. Heykeli 1 yıllık bir çalışma ile üretime hazır hale getirdiğini belirten Üzeyir şunları söyledi:
"Heykeli merak eden yerli ve yabancı turistler için Kuran-ı Kerim'den ayetler, İncil'den de özdeyişler olan tabelalar astım. Yaşadığım yer yoğun bitki ve çiçek örtüsüyle, endemik bitkilerle kaplı, tarihi dokusunun yanında Kafkas arı ırkının yoğunlukta kanat çırptığı geniş arazilere sahip bir köy. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan köyümde Kafkas Arı ırkını ön plana çıkarmak için harekete geçtim. Sanatımdeki amaç arının önemi ve Kafkas arı ırkının bilinirliğini yükseltmek. Arılar yüzbinlerce bitki türünün çoğalmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda insanoğlunun gereksinimini karşılıyor. Sürekli olan savaşlar nedeniyle doğa ve insan hayatı tehdit edilmektedir. Bu heykelde iki koloni mevcuttur. Biri ana kraliçenin göğsünün üst kısmında yani baş tarafında diğeri de karın bölgesinin alt kısmında bulunuyor. Arılar böylelikle heykelin hem üstünde hem de alt kısmında bal üretme çalışmalarını sürdürüyor."
Kars Balı "Anzer balından kıymetli"
Eylül ayının 20'sinde heykelde üretilen balı açık artırma usulüyle satacaklarını kaydeden Yücel Üzeyir, "Bu yüksek rakımlı coğrafyadan alınan üründür. Metrekareye Anzer balında 5 çiçek, bizim yörede ise 10 çiçek düşüyor. Kars balı bu nedenle Anzer balından kıymetlidir" diye konuştu.
Kafkas Arı Heykeli, 5 kilo bal verdi
Kafkas Arı Heykeli, 5 kilo bal verdi
TÜRKİYE
460 yıllık çam ağacından yapılan 7 metre yüksekliğindeki 'Kafkas Arı Heykeli'ndeki kovana yerleşen arılar 5 kilo bal verdi. Üretilen bal açık arttırma ile satışa sunulacak.
Paylaş: