Duvarsız Kadir Ağa Cami

TÜRKİYE

Gümüşhane ve Trabzon il sınırında yer alan 1800 rakımlı Kadırga Yaylası’ndaki Kadırga Açık Camisi’nde, yüzyıllardır binlerce insan açık havada ibadet ediyor.

Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılında Rumlarla savaşın ardından arkadaşı olan Kadir Ağa’yı sorduğunu belirterek, "Padişah’a Kadir Ağa’nın Kadırkaya’da düşmanla savaşırken şehit olduğunu söylemişler.

Fatih Sultan Mehmet, arkadaşının mezarını ziyaret için erkanı ve askerleri ile birlikte gece yola çıkmış ve sabahın erken saatlerinde Kadırkaya’daki arkadaşının mezarını ziyaret etmiş

Cuma günü olması nedeniyle Fatih Sultan Mehmet’in erkanı ve askerleri ile birlikte cuma namazı kılmak için yer belirlemiş, Belirlenen alan askerlerin topladığı taşlarla çevrilmiş ve açık cami haline getirilmiş.

Padişah burada erkanı ve askerleriyle birlikte Cuma namazı kılmış. Temmuz ayının üçüncü cuma günü olması dolayısıyla o yıldan bu yana binlerce insan burada hep birlikte cuma namazı kılar. Yaylanın adı olan ’Kadırga’ da Kadir Ağa adından gelmektedir

Vatandaşların talebi ve bağışlarıyla yaklaşık 10 yıl önce söz konusu alana 2 minare ve alanın çevresine beton dökülür.

"Camimizin içinde yaklaşık 5 bin, dışarısında da bir o kadar olmak üzere yaklaşık 10 bin kişi, Temmuz ayının üçüncü cuma gününde hep birlikte cuma namazı kılarlar.

Temmuz ayının üçüncü haftasında ayrıca Kadırga Yayla Şenlikleri yapılır. Hem Cuma namazı kılmak hem de şenliklere katılmak için gerek bölgeden gerek Türkiye’nin dört bir yanından gerekse yurt dışından 30-40 bin kişi yaylaya gelir. Camide özellikle cuma günleri cuma namazı kılmaya gelirler. diğer günlerdede namaz kılmak için gelenler oluyor."

Burası için anlatılan diğer bir ravayet'de Yavuz Sultan Selim ile ilgili olduğu, "Yavuz Sultan Selim, İran seferinden dönerken eşi Gülbahar Hatun’un mahiyetindeki askerlerle birlikte Kadırga Yaylası’nın Çadırdüzü mevkisinde konaklar. Cuma namazı kılmak isteyen askerlerine bu mekanı göstererek etrafının taşla çevrilip açık cami haline getirilmesini söyler.

Askerler de topladıkları taşlarla birlikte bu mekanda açık cami oluştururlar. Daha sonraları Kadırga Yaylası cemaatinin katkılarıyla cami etrafı beton yapılır. Açık cami içerisine hocanın vaaz edeceği mekan ve minber ile birlikte iki adet de minare yapılır.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.