İlkokulu 7 yılda tamamlayan Gelgeç, önemli bir çalışmaya imza attı.
İlkokulu 7 yılda tamamladı, yüzde 60 tasarruflu kombi geliştirdi.
Ağrı'dan gelerek Antalya'ya yerleşen ve fırıncılık yapmaya başlayan Cengiz Gelgeç, kombilerin çok fazla enerji harcadığını görerek 6 yıl önce daha az enerji harcayan elektrikli kombi üretmeye karar verdi. Bunun için evini ve iş yerini satan Gelgeç, 4 çocuğu ve eşi ile babasının yanında yaşamaya başladı.
UCUZ KOMBİ FİYATLARI
video için tıkla
Geliştirdiği kombinin teknik çizimlerini makine mühendisi arkadaşına yaptıran Gelgeç, çalışmasını tamamlamasının ardından Türk Patent Enstitüsü'ne patent başvurusu yapmaya hazırlanıyor. Ayrıca üretim izni için de başvuru yapacak olan Gelgeç, deneme amacıyla geliştirdiği kombiyi bir serada kullanmaya başladı.
Cengiz Gelgeç'in geliştirdiği elektrikli kombide, 300-400 derece ısıdaki rezistans tünelinden geçen su, depolanmadan birkaç saniyede 95 dereceye ulaşıyor ve doğrudan peteklere pompalanıyor. Peteklerde soğuyan su tekrar kombiye dönerek rezistanstan geçiriliyor ve ısıtılarak yeniden peteklere aktarılıyor. Suyun depolanmadan ısıtılması sayesinde elektrikten tasarruf sağlanıyor.
''Kombi günde 15 saat çalışma ile ayda 270 lira harcıyor''
Cengiz Gelgeç, yaptığı açıklamada, küçük yaştan beri makinelere ilgisi olduğunu, kendi kendine araştırmalar, deneyler yaptığını söyledi.
Mevcut kombilerin çok fazla enerji tüketmesi nedeniyle arayış içine girdiğini anlatan Gelgeç, bunun üzerine fırıncılığı bırakıp, evini de satıp enerji tasarruflu kombi geliştirmeye çalıştığını kaydetti.
Yaptığı çalışmalar sonucunda 6 yılda 550 bin lira da harcayıp devir daim sistemi ile çalışan bir kombi geliştirdiğini bildiren Gelgeç, geliştirdiği kombinin diğer kombilere göre yüzde 60 daha az enerji harcadığını ifade etti.
Geliştirdiği kombinin diğer kombilerden farkının ısıtma sistemi olduğunu işaret eden Gelgeç, şunları söyledi:
''Kombiye giren su, depolanmadan 300-400 derece ısıdaki rezistans tünelinden geçerek ısınıyor. Tünelde su, iki saniyede 95 dereceye ulaşıyor. Isınan su borulara pompalanıyor, soğuyan su tekrar rezistanstan geçerek ısınıyor, ardından yeniden peteklere aktarılıyor. Diğer kombilerde ise kazandaki su ısınır, ısınan su peteklere pompalanır. Ama benim sistemimde kazan yok. Gelen su direkt ısınıp aktarılıyor. Bu da elektrik tasarrufu sağlıyor.''
Gelgeç, tasarladığı kombinin ev, otel, okul, iş yerleri, sera gibi değişik yerlerde rahatlıkla kullanılabileceğini dile getirerek, ''Doğal gazlı kombilerde hem elektrik hem de gaz parası ödeniyor. Geliştirdiğim kombi ile 80 metrekarelik bir ev, toplam 6 metrekarelik peteklerle saatte 2 kilovat enerji harcayarak ısıtılıyor. Evin içi istenilen derecede ayarlanabiliyor. Günlük 15 saat çalışma ile toplam 30 kilovat harcar. Bu da günlük yaklaşık 9 lira, aylık ise 270 liraya mal olur. Diğer doğal gazlı kombilerde günlük 15 saat çalışma ile ayda yaklaşık 600 lira fatura gelir. Ama benim geliştirdiğim kombi günde 15 saat çalıştığı zaman sadece ayda 270 lira harcıyor'' diye konuştu.
Geliştirdiği kombiyi 2-3 bin lira arasında bir fiyata satışa sunmayı planladığını bildiren Gelgeç, sistemin bir eve peteklerle birlikte kurulmasının 6-7 bin liraya mal olacağını kaydetti.
''Seralarda daha iyi verim sağlıyor''
Gelgeç, yaklaşık 1 ay önce sistemi kurduğu Varsak Altıayak Mahallesi'nde bir çiçek serasında sıcak su borularının bitki kökünün üstünden geçirildiğini anlatarak, ''Kömür sobası ve kalorifer sistemi kullanılan seralarda duman, bitkilere zarar veriyor. Benim ısıtma sistemimde ise duman yok. Havanın bozulmamasından dolayı sebzenin verimi de artıyor'' diye konuştu.
Gelgeç, seradaki ısının 8 derecenin altına düşmediği sürece sistemin çalışmadığı, bu sayede elektrik tasarrufu sağlandığını dile getirerek, ''Kombi ortalama 6 dönümlük bir serayı günde 8 saat çalışma ile 65-72 lira arasında 8 ile 15 derece arasındaki ısıda tutulabiliyor. Sistem, sıcaklık 8 derecenin altına inmediği zaman çalışmadığı için enerjide tasarruf sağlanıyor'' diye konuştu.
trt haber
Yüzde 60 tasarruflu kombi geliştirdi
Yüzde 60 tasarruflu kombi geliştirdi
TEKNOLOJİ
İlkokulu 7 yılda tamamlayan ve herhangi bir teknik eğitim almayan girişimci Cengiz Gelgeç, 6 yıllık çalışma sonucunda yüzde 60 enerji tasarrufu sağlayan elektrikli kombi geliştirdi.
Paylaş: