Uçan taksisi New York’taki ilk kontrol uçuşunu tamamladı.
BETA Technologies’in elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) yapabilen uçan taksisi New York’taki ilk kontrol uçuşunu tamamladı.
Uçan taksi için tarih açıklandı!
Uçan otomobil insanlığın en büyük hayallerinden bir tanesi. Uzun senelerdir birçok şirket bu mevzuda emekler yapıyor. Son dönemde değişik şirketlerden bu mevzuda mühim hamleler geliyor. Bir havacılık ve uzay üreticisi olan BETA Technologies de bunlardan bir tanesi.
Uçan taksilere adım adım yaklaşıyoruz
BETA Technologies’in elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) yapabilen uçan taksisi New York’taki ilk kontrol uçuşunu tamamladı. Şirket, yolcu rezervasyonlarını ayarlayan Blade Air Mobility ile uçan taksisini 2026 yılına kadar ticari kullanıma sokmayı hedefliyor.
Blade Air Mobility şu anda trafikten kaçınarak zamandan tutum etmek isteyen zengin müşteriler için kısa mesafeli helikopter seyahatleri ayarlıyor. Şirket, üç yıl içinde BETA’nın eVTOL aracını New York’ta kullanmaya başlama planları yapıyor.
Uçan arabanın fiyatı ve çıkış zamanı belli oldu!
Uzun süreden beri beklenen uçan otomobil konsepti sonunda kullanıcılarla buluşuyor! Peki AreoHT X3 adındaki bu arabayı ne süre görebileceğiz?
BETA Technologies şu anda ortalama 300 kişiyi istihdam ediyor ve kurulduğu 2017’den bu yana 800 milyon doların üstünde yatırım almış durumda. Firmanın ALIA-250 EVA eVTOL adlı uçan taksi modelinin biri kargo, diğeri yolcular için olmak suretiyle iki versiyonu bulunuyor. Yolcu versiyonu pilot dahil 6 kişilik kapasiteye haiz. 4 milyon dolar maliyetle üretilen uçakların maksimum sürati ise 274 km/s olarak belirtiliyor.
ALIA-250 EVA adlı uçan taksi ortalama 465 kilometrelik bir menzil sunuyor. Uçan araçların şarj olma süresi ise bir tek 50 dakika. Tamamen elektrikli olan tayyare taksilerin geleneksel bir helikopterin 10’da 1’i kadar gürültü çıkardığı ifade ediliyor.
Uçan taksinin testleri geçtiğimiz hafta New York, White Plains’deki Westchester ilçe havaalanında yapılmış oldu. BETA’nın hâlihazırda birden oldukça tam işlevli ALIA-250 EVA prototipi var ve bunların birçoğu 320 kilometrenin üstünde kontrol uçuşlarını tamamlamış durumda.
İlerleyen dönemde havada uçan arabalardan çokça göreceğiz. Peki siz uçan otomobiller hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.