Türkiye'nin ilk resmi güneş enerjili araçlarları trafikte

TEKNOLOJİ

Türkiye'nin ilk resmi güneş enerjili araçlarları trafikte

 Türkiye'nin ilk resmi güneş enerjili araçlarları trafikte


ADIYAMAN Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanlığı tarafından tasarlanarak üretilen dünyanın ve Türkiye'nin ilk resmi güneş enerjili prototip makam ve hasta servis aracının tanıtımı yapıldı.


Haber, ADIYAMAN Üniversitesi teknoloji Fakültesi Dekanlığı tarafından tasarlanarak üretilen dünyanın ve Türkiye'nin ilk resmi güneş enerjili prototip makam ve hasta servis aracının tanıtımı yapıldı. Aynı zamanda resmi plakalı olan makam aracının direksiyonuna geçerek trafiğe çıkan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, "Araçlarımız hem çevreci, hem sessiz, hem de yakıt maliyeti bulunmuyor" dedi.

Türkiye'nin ilk resmi güneş enerjili araçları trafiğe çıktı. Adıyaman Üniversitesi teknoloji fakültesi dekanlığı tarafından tasarlanarak üretilen prototip araçlar büyük ilgi gördü.

'Fırat' ve 'Komagene'. Güneş enerjisiyle çalışıyor. Özelliği ise türkiye'nin ilk güneş enerjisiyle çalışan resmi araçları.

Araçlar Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanlığı tarafından tasarlandı. Makam ve hasta taşıma aracı olarak tasarlanan prototiplerin tanıtımı yapıldı. Ve araçlar trafiğe çıktı.

Bölgenin şartlarına uygun olarak tasarlanan araçlar 50 km hız yapıyor. Hem çevreci hem de yakıt maliyeti az.

Araçlare "Fırat" ve "Komagene" adlarını üniversiteki öğrenciler verdi. Trafiğe çıkan araçlar halktan da büyük ilgi gördü.


SESSİZ VE ÇEVRECİ ARAÇLAR

Adıyaman Üniversitesi kampusundan Tıp Fakültesi'ne servis aracı olarak tasarlanan ve güneş enerjisi ile çalışan araçların, öğleden önce ve sonra günlük 6 gidiş ve dönüş yapabileceğini belirten Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Koyuncu ise, güneş enerjisinden faydalanarak çalışan araçların çevreci, sessiz ve yakıt maliyeti bulunmadığını söyledi.

Her iki aracın da Adıyaman kendileri tarafından tasarlandığını belirten Koyuncu, "Bu araçlar dünyanın ilk resmi güneş enerjili araçlarıdır. İki adet araç tasarladık ve ürettik, aynı zamanda denemelerini de yaptık. Her biri için 50 km farklı yol koşullarında ve farklı yüklerde denemeler yaptık. Bunlardan bir tanesi 5 kişilik MB sınıfı dediğimiz otomobil, ikinci araç ise M2 sınıfı dediğimiz 14 kişilik minibüs. Araçlarımızın ikisi de güneş enerjisi ile çalışmaktadır. Üst kısmında güneş panelleri bulunuyor. Güneş panelleri almış olduğu güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmektedir. Biz bu elektrik enerjisini MPP dediğimiz regülÔtörlerden geçirerek bataryalarda şarj etmekteyiz. Daha sonra bataryalarda elektrik motoruna ileterek, elektrik motorunun hareketini tekerleklere vermekteyiz." dedi.

İki aracın toplam maliyetinin 210 bin lira olduğunu; seri üretime geçilmesi durumunda maliyetin araç başına 5-6 bin liraya düşeceğini tahmin ettiklerini kaydeden Koyuncu, araçların saatti 50 kilometre hız yapabildiğini de kaydetti.

Tanıtımı yapılan araçlar daha sonra Rektör Prof. Dr. Mustafa Gündüz, vatandaşların ilgisi arasında kent içerisinde trafikte kullanıldı.

 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.