Türkiye savunma alanında son yıllarda önemli adımlar atıyor. Ar-Ge çalışmalarına ayrılan bütçenin yanı sıra mühendislere verilen imkanlarla birlikte son yıllarda ülkemizde çok önemli projelere imza atıldı.
Geçtiğimiz aylarda Türk mühendisler tarafından yapılan yerli gözlem uydusunu Çin'den uzaya gönderen Türkiye, kendi fırlatma merkezini yaparak kendi uydusunu kendi gönderebilen bir ülke haline gelecek. Aynı zamanda uzun menzilli savunma füzelerinin de yapımı konusunda çalışmalar yürüten ülkemizde, bu adım atıldığında büyük bir ilerleme sağlanmış olacak. Buna göre Türkiye, yaptığı füzeleri kıtalar arası gönderme imkanına sahip olarak kendisini savunabilecek.
Uydu Fırlatma Sistemi Projesi dışında, savunma sanayiinde ilerlemeye yönelik olarak şu kararlar alındı:
- Denizaltı Savunma Harbi ve Keşif Karakol Gemisi Projesi (MİLGEM) kapsamında, hizmete alınan Heybeliada ve inşası devam etmekte olan Büyükada gemilerine 6 gemi daha ilave edilecek.
- Sentetik açıklıklı radar görüntüsü alma özelliği taşıyacak Göktürk 3 Uydu Projesi'nin milli kaynaklarca üretilmesi için TÜBİTAK ve ASELSAN'ın desteğiyle çalışmalar yürütülecek.
- Sahillerin tam olarak denetim altına alınmasını teminen Sahil Gözetleme Radar Sistemi Projesi kapsamında birinci faz için HAVELSAN ile sözleşme görüşmelerine başlanacak.
- Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyacağı askeri ve sivil hafif sınıf helikopterlerin özgün olarak tasarlanıp geliştirilecek.
- Terörist Saldırılara Karşı Dayanıklı Modüler Geçici Üs Bölgesi Kurulumu Projesi kapsamında ASELSAN Elektronik Sanayii ve Ticaret AŞ ile sözleşme görüşmeleri yapılacak.
TÜRKİYE UYDUSUNU KENDİSİ FIRLATILACAK
TÜRKİYE UYDUSUNU KENDİSİ FIRLATILACAK
TEKNOLOJİ
Kendi gözlem ve haberleşme uydularını yapmayı başaran Türkiye, yaptığı uyduları uzaya gönderecek olan fırlatma merkezi için de ilk adımı attı.
Paylaş: