Türkiye İnternet Özgürlüğü’nde Sınıfta Kaldı

TEKNOLOJİ

İnsan hakları ve özgürlükleri izleme örgütü Özgürlük Evi’nin (Freedom House) yayınladığı internet özgürlüğü raporunda, Türkiye, 2013’e göre 6 puan kaybederek ‘kısmen özgür’ statüsünü korudu.

 Türkiye İnternet Özgürlüğü’nde Sınıfta Kaldı
İnsan hakları ve özgürlükleri izleme örgütü Özgürlük Evi’nin (Freedom House) yayınladığı internet özgürlüğü raporunda, Türkiye, 2013’e göre 6 puan kaybederek ‘kısmen özgür’ statüsünü korudu.

Özgürlük Evi, bu raporu, 65 ülkedeki yasal düzenlemeleri ve kısıtlamaları temel alarak hazırladı. Özgürlük Evi’nin bir yıl süren çalışması sırasında, hükümetlerin vatandaşların internetteki faaliyetlerini izlemek için kullandığı yöntemler ve uygulanan cezalar da değerlendirildi.

Özgürlük Evi, bu raporu, 65 ülkedeki yasal düzenlemeleri ve kısıtlamaları temel alarak hazırladı. Özgürlük Evi’nin bir yıl süren çalışması sırasında, hükümetlerin vatandaşların internetteki faaliyetlerini izlemek için kullandığı yöntemler ve uygulanan cezalar da değerlendirildi.Rapora göre, internete yönelik kısıtlamalar konusunda Türkiye; Uganda, Zambiya, Bangladeş ve Ruanda gibi ülkelerin gerisinde kaldı. Örgütün araştırma uzmanı ve raporu hazırlayan isimlerden biri olan Laura Reed, internet özgürlüğü ile ilgili önceki yıllara göre en büyük düşüşün yaşandığı ülkelerin Türkiye’nin yanı sıra Rusya ve Ukrayna olduğunu belirtti. Raporda, Suriye, İran ve Çin daha önceki yıllarda olduğu gibi bu alanda en kötü tablonun olduğu ülkeler olmayı sürdürüyor.

Türkiye 43. Sıraya geriledi

Türkiye, anketin yapıldığı 65 ülke içinde interneti en özgür 43'üncü ülke olarak ilan edildi. 36 ülkenin internet özgürlüğü konusunda gerileme kaydettiği belirtilen raporda Türkiye geçen yıl 60 ülke arasında 38'inci sırada yer alıyordu.

40 bin site engellendi

Raporda, Türkiye’de Nisan ayı itibarıyla yasaklanan internet sitesi sayısının 11 binden, 40 bine yükseldiği bildiriliyor. Bu yasaklamaların, Türkiye’deki hükümet karşıtı protestolar, yolsuzluk skandalı ve yerel seçimler sırasında sosyal medya kullanımının artması sonrası arttığı kaydediliyor.

Soruşturma ve tutuklama sayısı arttı


Twitter’a erişimin, yolsuzluk iddialarına dair bilgi akışının önüne geçmek için engellendiğinin ifade edildiği raporda, üst düzey hükümet yetkililerinin ulusal güvenlikle ilgili toplantısından sızan ses kaydına erişimi engellemek için, Twitter yasağından altı gün sonra Youtube’un da kapatıldığı belirtiliyor.

Özgürlük Evi, Türkiye’deki kullanıcıların, internetteki faaliyetleriyle ilgili yasal soruşturmalara maruz kaldığı ve sanal ortamda edilen hükümet karşıtı sözlerin tutuklamaya varan sonuçlarına katlandığını vurguluyor.

Kritik dönemlerde, bağımsız haber sitelerine yönelik kısıtlayıcı yasaların yürürlüğe sokulması ve internet gazeteciliği yapan kişilerin fiziki saldırılara maruz kalmasının da Türkiye’nin internet özgürlüğü konusunda düşük sıralara gerilemesinde etkili olduğu bildiriliyor.


30 Mart seçimleri öncesinde twitter ve youtube’a erişim yasaklandı. Bireysel başvuru sonrasında Anayasa Mahkemesi yasağın ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiği sonucuna vardı ve yasak kaldırıldı.

5651 sayılı Internet yasasına Şubat ayında ek maddeler konuldu. Bu değişiklik maddeleri arasında erişim ve sağlayıcılarına kullanıcılar hakkındaki bilgileri bir ila iki yıl saklama zorunluluğu da yer alıyor. Ayrıca erişim sağlayıcıları birliği kurulması da bu maddeler arasında. Birlik, yasak kararlarını uygulamakla görevlendirildi.

2014 yılı Nisan ayında geçirilen yasa ile MİT’e internet hizmet sağlayıcılarından kullanıcılar hakkında mahkeme kararı olmadan bilgi alma yetkisi verildi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.