Sırada 'yerli Nokia' mı var?
Otobüs ile metro biletsiz ödeme sistemi ve damar açan katater geliştirdiler
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2009 yılında başladıkları “100 Genç Girişimciye 100 Bin TL Hibe Desteği’’ programından bugüne kadar 180 kişinin yararlandığını, desteklenen bazı projelerin satış aşamasına geldiğini bildirdi.
Bu projelere örnek veren Ergün, “Bir girişimcimiz damar tıkanıklığını açmak için kateter geliştirdi. Belgelendirme çalışmaları sürüyor. Birçok yerden de daha üretmeden sipariş aldı’’ dedi.
FİNLANDİYA ÖRNEĞİ
Bakan Ergün, Bilkent Otel’de, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından “100 Genç Girişimciye 100 Bin TL Hibe Desteği’’ programı kapsamında desteklenen ve fikirlerini ticari ürüne dönüştüren teknogirişimcilerle bir araya geldi. Teknogirişim Sermayesi Desteği’yle gençleri hayal kurmaya ve proje üretmeye teşvik ettiklerini, aynı zamanda
gençlerin hayallerini gerçeğe dönüştürme fırsatı sağladıklarını ifade eden Ergün, her yıl 100 genç girişimciye 100 bin lira hibe desteği verdiklerini ve bu çalışmaları yürütmek için zemin hazırladıklarını söyledi. Türkiye’nin yazılım gibi kilit sektörde lider olması gerektiğini belirten Ergün, “Finlandiya gibi bir ülke Nokia gibi küresel bir marka çıkarmayı başarıyorsa, Türkiye neden başarmasın?” diye sordu.
Ergün, Ankara’daki girişimcileri de överek, Ankara’daki teknogirişimcilerin ağırlıklı olarak yazılım sektöründe faaliyet gösterdiğini, çok kaliteli yazılımlar yapıldığını dile getirdi. Ürünün önce hayal olarak zihinlerde belirdiğini, ardından projeye dönüştüğünü, sonra prototip oluştuğunu anlatan Ergün, “Hayal aşamasından müşteriye ulaşma aşamasına kadar bütün süreçleri desteklemek istiyoruz’’ dedi.
BİLET KULLANMADAN CEP’TEN ÖDEME
Bakan Ergün, 2009’da başlanan projelerin, temmuz ayı sonunda son aşamaya geldiğini, 34 projede başarılı performans sergilendiğini belirterek, müşteri arayışlarına ve seri üretim çalışmalarına başlandığını kaydetti. 34 projeden 7’sinde satış aşamasına gelindiğini bildiren Ergün, projelere şu örnekleri verdi:
* Ahmet Karaoğlan’ın, ‘Şehir ve Zaman Ölçümlü İnternet Reklam Yönetim Sistemi’, yaklaşık 30 müşteriye satıldı.
* Yiğit Orçun Gökbulut isimli müteşebbisin geliştirdiği ‘Üç Boyutlu Oyun Motoru ve Geliştirme Platformu’ da satışa başladı.
* Ata Türk isimli teknogirişimci ‘İ-Phone Uygulama Geliştirme Platformu’nu, bir GSM
operatörüne sattı..
* İstanbul’da bir genç girişimci damar tıkanıklığını açmak için bir kateter geliştirdi.
Türkiye’de ilk kez üretilecek olan ve özel bir malzeme ile yapılan bu kateter ile ilgili
belgelendirme çalışmaları şu an devam ediyor. Daha üretmeden sipariş alındı.
* Başka bir girişimci hologram teknolojisine dayalı yeni tip bir hard disk geliştirerek, bilgisayarların hızını binlerce kat artıracak.
* Cep telefonlarına yeni bir özellik kazandırarak, otobüs ve metrolarda bilet kullanmadan cep telefonuyla ücret ödeme kolaylığı sağlayan sistem geliştiren var.
Sırada 'yerli Nokia' mı var? Otobüs ile metro biletsiz ödeme sistemi ve damar açan katater geliştirdiler
Sırada 'yerli Nokia' mı var? Otobüs ile metro biletsiz ödeme sistemi ve damar açan katater geliştirdiler
TEKNOLOJİ
Sırada 'yerli Nokia' mı var? Otobüs ile metro biletsiz ödeme sistemi ve damar açan katater geliştirdiler
Paylaş: