Rögar Sistemleri TÜBİTAK Desteğiyle Termoplastik Oluyor
Altyapı sektöründe kullanılan betonarme yapılar yerini termoplastik sisteme bırakıyor. TÜBİTAK destekli proje kapsamında üretilen Türkiye’nin ilk yerli termoplastik altyapı sistemleri kullanılmaya başlandı.
Ülkemizde yer altı boruları genelde termoplastik yapılmasına rağmen yer altı kanalizasyon, telekomünikasyon, elektrik ve yağmur suyu şebekesi bağlantı odacıkları betonarme inşa ediliyor. Gelişmiş ülkelerde ise doğalgaz, içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon sistemlerinin tamamına yakınında plastik malzeme kullanılıyor. Betonarmelere kıyasla daha sağlam olan termoplastik rögar sistemleri, yer hareketlerine dayanıklılığı, pratik ve uzun vadede ekonomik yönüyle de öne çıkıyor.
Altyapıdaki beton muayene birimlerinin yerine termoplastik geliştirmeyi düşünerek yola çıkan Floteks şirketi, TÜBİTAK TEYDEB’in 1507-KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında aldığı destekle plastik menholler geliştirdi. “Altyapı uygulamalarında termoplastik muayene odacığı kullanımı” projesine TEYDEB tarafından 202 bin TL’lik hibe desteği verildi. Proje yürütücüsü ve teknik müdürü Gökçe Möröy, “Türkiye’de rögar sistemleri beton olarak yapılıyor. Beton rögar yapılmasının zor olması, plastik borular ile bağlantı sorunu, ağırlık sebebi ile nakliye ve montajında sorunlar yaşanması, ne kadar iyi yapılırsa yapılsın yer altında yakın vadede sızdırmaya başlaması, doğal afetler zamanında zarar görmesi nedeniyle yurt dışında muayene birimlerinde genelde termoplastik yapı tercih ediliyor. Biz de Floteks şirketi olarak bu çalışmanın ülkemizde yapılması için çalışmalar yaptık yurt dışına giderek örnek projeleri takip ettik. Yaptığımız çalışmalar araştırmalar sonucunda plastik menholleri tasarladık. Projenin uygulanabilmesi için ise TÜBİTAK TEYDEB’in destekleri bu projenin hayata geçmesini sağladı. Aldığımız hibe desteğiyle plastik menhollerin üretimini yaptık ve kullanımına başladık” dedi.
Projenin Altyapıya Getirdiği Yenilikler
Plastik menhollerin betonun yaklaşık yüzde 5'i ağırlığında olduğunu dile getiren Möröy, şunları söyledi: “Hafif olması 2 kişinin rahatlıkla monte edebilmesini sağlıyor. Zor şartlarda ve arazilerde kullanmaya çok müsait. Şu anda altyapı uygulamalarında kullanılan plastik borular ile kusursuz bir uyumu var, dolayısıyla montaj süresi çok kısa ve montajdan sonra uygulama alanı kısa sürede eski haline geliyor. Plastik menhollerin getirdiği yeniliklerin yanında en önemli özelliği güvenli, uzun ömürlü ve sızdırmaz olmasıdır”
Plastik Menhollerin İhracatı
TÜBİTAK desteğiyle geliştirdikleri plastik menholleri piyasaya sürdüklerini söyleyen Möröy, “Plastik menhollerin ülkemizde altyapının hizmetine sunduktan sonra yurt dışına açılmayı düşündük. İhracat için ise Türk müteahhit firmalarının yurt dışındaki çalışmaları bize yardımcı oldu. Anlaştığımız Türk müteahhit firmalarıyla ihracata başladık. Bugün hem yurt içinde hem de yurt dışında altyapıda artık plastik menholler kullanılıyor” diye konuştu.
Rögar Sistemleri TÜBİTAK Desteğiyle Termoplastik Oluyor
Rögar Sistemleri TÜBİTAK Desteğiyle Termoplastik Oluyor
TEKNOLOJİ
Altyapı sektöründe kullanılan betonarme yapılar yerini termoplastik sisteme bırakıyor. TÜBİTAK destekli proje kapsamında üretilen Türkiye’nin ilk yerli termoplastik altyapı sistemleri kullanılmaya başlandı.
Paylaş: