Kars'taki Ani Harabeleri'nin yanı başındaki taş ocaklarında dinamit kullanmaması için yapılan uyarılara aldırmayan Ermenistan, Dünya Miras Komitesi'nin devreye girmesiyle patlamalara son verdi.
Ani Resim Galerisi 1Ani Resim Galerisi 2
KARS'TA DOĞU SINIRDAKi TARiH HAZiNESi 'ANi' MAKALE
TÜRKİYE ile Ermenistan arasında bir 'dinamit krizi' yaşandığı, krizi Türkiye'nin başvurusu üzerine devreye giren Dünya Miras Komitesi'nin çözdüğü açıklandı. Ermenistan, Komite'nin uyarısı üzerine Kars'taki Ani Harabeleri'nin karşısındaki taş ocaklarında dinamit kullanmaya son verdi.
Ermenistan ile yaşanan dinamit krizi ve sonrasındaki gelişmeler MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman'ın soru önergesiyle ortaya çıktı. Büyükataman, Ani Ören Yeri karşısında, Ermenistan'a ait taş ocaklarında dinamit kullanılmasını Meclis gündemine taşıdı. Önergeyi yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antik kent yakınlarındaki taş ocaklarında patlayıcı madde kullanılmaması için iki ülke arasında 2006 yılında bir protokol imzalandığını, ancak Ermenistan'ın bu anlaşmaya uymadığını, girişimlere rağmen patlamaların devam ettiğini belirtti.
DÜNYAYA ŞİKAYET
Günay bunun üzerine konunun, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Dünya Miras Komitesi'ne yansıtıldığını söyledi. Bu şikayetin ardından Komite'nin Ermenistan'a resmi uyarıda bulunduğunu belirten Bakan Günay, taş ocaklarındaki dinamit faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı.
ERMENİ HÜKÜMDARLARININ BAŞKENTİ
Tarihi Ani Kenti, Kars il merkezine 48 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Arpaçay Nehri boyunda bulunan Ani, 961-1045 yılları arasında Ermeni hükümdarlarının başkenti oldu. Selçuklular'ın fethinin ardından bu tarihi kentte bazı İslami eserler de eklendi. Ani, politik açıdan da ilgi odağı durumunda. 1 Ekim 2010'da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve bir grup partili, Ani'deki Fethiye Camii'nde cuma namazı kılarak, yine Ermeniler'in tarihi ibadet yeri olan Van Akdamar Kilisesi'nin onarılarak ibadete açılmasına tepki göstermişti.