TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI) tarafından tamamıyla yerli imkanlar ve özgün tasarımla imal edilen Türk İnsansız Hava Aracı görücüye çıktı.
İşte Türkiye'nin ilk İnsansız Hava Aracı
Türk insansız hava aracı ANKA için hangardan çıkış töreni düzenlendi.
TAI'nin Akıncı'daki tesislerinde yapılan törene, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, birçok askeri ve sivil bürokrat ile bazı savunma sanayi firmalarının temsilcileri ve TAI personeli katıldı.
Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Gönül, "Bugün havacılık tarihimizde, savunma sanayi tarihimizde çok önemli, tarihi bir gün" diyerek sözlerine başladı.
Savunma sanayindeki temel önceliğin Türk Silahlı Kuvvetlerinin modern teçhizat ihtiyaçlarını ülke sanayisi eliyle karşılamak olduğuna işaret eden Gönül, son 8 yıllık dönem içinde toplam bedeli 20 milyar doları aşan modernizasyon projesinin yürürlüğe konulduğunu, bu projelerin yüzde 90'ının Türk sanayicilerinin ana yükleniciliğinde hayata geçirildiğini söyledi.
Yurt dışı hazır alıma gidilen projelerin oranının maliyet bazında yüzde 10'un altına düştüğüne dikkati çeken Gönül, "Yurt içi tasarım ve üretime verdiğimiz bu önceliğin somut sonuçlarını artık bugün de gördüğümüz gibi almaya başlamış bulunuyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemde Türk Silahlı Kuvvetlerimize ülkemizde tasarlanan ve üretilen mayınlara dayanıklı zırhlı araçlar, her türlü muharip gemiler, komuta kontrol sistemleri, modern haberleşme sistemleri, elektronik harp sistemleri ve mini insansız hava araçları teslim edilmeye başlanılmış bulunulmaktadır" diye konuştu.
İnsansız hava aracı (İHA) sistemlerinin 2000'li yıllardan itibaren dünyanın dikkatini çevirdiği stratejik bir alan olduğunu belirten Gönül, bu çerçevede savunma harcamalarında insansız hava aracı sistemlerine ayrılan kaynağın hızla arttığına işaret etti.
Gönül, "Önümüzdeki birkaç sene içinde bugün konuştuğumuz projelerin ürünü olarak envantere alınacak hava sistemleriyle savunma sanayimiz Silahlı Kuvvetlerimize bir güç çarpanı oluşturacak seviyeye ulaşacaktır" diye konuştu.
Bugün imalat faaliyeti sonuçlanarak hangarından çıkan ANKA insansız hava aracının başarılı bir uçuş test programı sonucunda geliştirme aşamalarını tamamlayarak bir an önce kullanıma alınmasını temenni eden Gönül, projenin hayata geçirilmesinde katkıları olanlara teşekkür etti.
107 milyon dolarlık bütçe
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da savunma sanayinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına etkin çözümler getiren bir seviyeye ulaşmada temel hedefleri arasında bulunan insansız hava araçları alanında önemli bir aşamaya bugün gelindiğini söyledi.
Türkiye'de insansız hava araçları konusundaki çalışmaların dünyayla paralel şekilde 1990'lı yılların başında ele alınmaya başlandığını ifade eden Bayar, SSM'nin o tarihlerde mütevazı bir bütçeyle başlatılan bir AR-GE projesi ve daha sonra deneme amaçlı tedarik edilen bir sistemle ilk çalışmalarını gerçekleştirdiğini söyledi.
Bayar, "Bugün uçuş hazırlıklarına başlayacak olan ANKA insansız hava aracı sistemi ise kendi kategorisinde en iyi sistem olmayı hedefleyen ve uluslararası standartlara uygun olarak yaklaşık 107 milyon dolar bir bütçeyle tasarım ve geliştirmesi gerçekleştirilen 'operatif' seviye bir sistemdir" diye konuştu.
Bugün tanıtılan sistemin basit bir uçak gövdesinden ibaret olmadığını vurgulayan Bayar, ürünün, yer kontrol istasyonundan veri linklerine, görev bilgisayarından FLIR ve SAR radarına, kompozit hava aracından yazılımlarına kadar bir sistem bütünlüğü içinde geliştirilmiş entegre bir teknoloji ürünü olduğunu söyledi.
Bayar, laboratuvar testleri ve alt sistem testlerinin de geniş bir çerçevede gerçekleştirildiğini belirtti.
Bayar, "Türkiye, harekat ortamında kullanılan 168 adet mini insansız hava aracı olan, 20 bin feet irtifada on saate yakın uçuş başarısına ulaşmış iki taktik İHA prototipi olan ve 30 bin feet irtifada 24 saat uçması hedeflenen operatif uçağının tasarım ve imalat aşamalarını tamamlamış bir ülke konumuna gelmiştir. Bu seviyeye ulaşılmasında ülke sanayi ve teknoloji gücünün tam olarak kullanılması belirleyici rol oynamıştır" dedi.
Teknik özellikleri
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı da, Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) ANKA'nın, 17 metre kanat açıklığı, bin 600 kg kalkış ağırlığıyla, kendi sınıfının en üst kapasiteli uçakları arasında yer aldığını söyledi.
ANKA'nın hangardan çıkartılması nedeniyle TUSAŞ'ın Akıncı'daki tesislerinde yapılan törende konuşan Dörtkaşlı, uçağın teknik özelliklerini anlattı.
7 bine yakın parçadan oluşan ve büyük oranda karbon kompozit malzemeden yapılan uçağın gövde ve kanatları ile radar görünürlüğünün düşük olmasına özen gösterildiğini belirten Dörtkaşlı, 155 beygirlik bir dizel motora sahip olduğunu ve 24 saat hava kalma kapasitesinin bulunduğunu anlattı.
Dörtkaşlı, ANKA'nın, 200 kg faydalı yük kapasitesi ile aynı sınıftaki rakiplerinden daha büyük olduğunu da vurguladı.
ANKA'nın taşınabilirliğinin de kolay olduğunun altını çizen Dörtkaşlı, C-130 nakliye uçaklarıyla istenilen yere nakledilebildiğini ifade etti.
Muharrem Dörtkaşlı, projenin yüzde 40'lık bir bölümünün milli sanayiye yaptırıldığı, ayrıca yaklaşık yüzde 20'lik bir kısmın da malzeme alımlarına ayrıldığını söyledi.
Anka kuşundan esinlendi
Efsaneye göre, bütün kuşların şahı olup, Kaf dağında yaşadığına inanılan Anka kuşu, bilge ağacında yaşar, ölümsüzdür ve bu nedenle tüm zamanların bilgisine sahiptir.
Bu nedenle, TİHA'ya da özgürlüğün, güç ve bilgeliğin sembolü olan Anka kuşunun ismi verildi. ANKA, kanatlarıyla da efsanelerde resmedilen Anka kuşuna benziyor.
ANKA'nın sağ tarafında, Kemal Atatürk imzası bulunuyor.
TİHA ilk olarak, 23 bin fite çıkıp 18 saat havada kalacak. Daha sonra 30 bine çıkıp 24 saat kalacak. 17 metre kanat açıklığı, 9 metre boyu, 1,70 metre yüksekliği bulunan uçak, gündüz ve gece keşif, gözetleme ve hedef tespiti yeteneklerine sahip.
Otomatik kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olan uçağın, karıştırma korumalı 200 km'lik bir menzil veri linki bulunuyor.
Uçak, çekerek kaydettiği verileri yer istasyonuna gönderiyor ve bu çerçevede, keşif, gözetleme ile görüntü istihbaratının yanısıra, haberleşme ve elektronik harp imkanı sağlıyor.
Operatif İHA sınıfından bulunan ANKA'nın görev bilgisayarı ASELSAN tarafından yapıldı.
Bu yıl içinde testleri devam edecek olan ANKA'ya gelecek yıl gece görüş kamerası takılacak.
ANKA'ya, 2012 yılında da bulutların ardından görüş sağlayabilecek radar sistemi monte edilecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) 10 uçak siparişi alan TUSAŞ, 2012 yılı sonunda ya da en geç 2013 yılında TSK'ya teslim edilecek.
ANKA'nın, sınıfındaki Heron'a göre, bazı üstünlükleri bulunuyor.
ANKA öncelikle, Heron'dan farklı şekilde jet yakıtı kullanıyor. Heron'da üç saatle sınırlı olan buz önleme sistemi, ANKA'da 24 saat boyunca çalışabiliyor.
Heron'un 185 kg faydalı yük taşıma kapasitesi bulunurken ANKA 200 kg yük taşıyabilecek.
ANKA, 200 km'yi 1 saatte alabiliyor. ANKA'nın Heron'dan daha ucuza mal olacağını belirten yetkililer, aynı sınıftaki dört uçak ile iki istasyonlu bir sistemin ortalama maliyetinin 50-60 milyon dolar olduğunu, ancak ANKA'nın bu rakamın altında mal olacağını vurguladı.
Yorum Yaz | Yorumları Oku
cnn türk
İşte Türkiye'nin ilk İnsansız Hava Aracı
İşte Türkiye'nin ilk İnsansız Hava Aracı
TEKNOLOJİ
İşte Türkiye'nin ilk İnsansız Hava Aracı
Paylaş: