İnternet Teknolojileri Derneği (İNETD), şifreli maç yayınlarını izinsiz yayınlayan bazı internet sitelerine erişimin engellenmesi için mahkemenin yanlış IP adresi tespitinde bulunması sonucu bazı Google servislerine erişimin engellendiği iddiasıyla, Digiturk, Ligtv, İstanbul Basın Savcısı, mahkeme hakimi ve Türk Telekom hakkında suç duyurusunda bulundu
İNETD Başkanı Mustafa Akgül, Digiturk ve LigTV'nin, maç yayınlarını izinsiz yayınlayan internet sitelerini engellemek amacıyla, bu siteler hakkında erişimi engelleme talebiyle İstanbul Basın Savcılığına başvurduğunu bildirdi.
İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan ve 28 Nisan 2010 tarihindeki dava sonucunda ''servis sağlayıcının içerik sağlayıcıya hizmetini durdurması'' yoluyla bu internet sitelerine erişimin engellenmesine karar verildiğini aktaran Akgül, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ne var ki mahkeme kararında, bu sitelerin IP'leri yazılırken ligtv-izle.tv IP numarası olarak 216.239.32.21 yerine 74.125.43.121 yazılmıştır. Mahkeme kararında erişimin engellenmesine karar verilen bu IP, pek çok Google hizmeti için kritik olan ghs.google.com adresine aittir. TİB ise 28 Nisan 2010 tarihinde alınan bu kararı, 5651 kapsamında olmadığı gerekçesiyle uygulamaya almadı.
Türk Telekom da mahkeme kararını 07 Haziran 2010 tarihinde uygulamaya koydu. Karardan zarar gören bir avukatın suç duyurusu üzerine bu durum ortaya çıktı. Karar hala yürürlükte.''
''YANLIŞ IP'LER TESPİT EDİLDİ''
Erişime engellenen yanlış IP'ler nedeniyle Digiturk, LigTV, İstanbul Basın Savcısı ve İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi hakiminin görevlerini ihmal ettiğini ileri süren Akgül, şöyle konuştu:
''Digitürk ve Lig Tv'nin yanlış IP bildirmesi, Basın Savcılığı ve Mahkemenin ilgili dilekçede yazılı IP'yi doğrulamadan karara aktarması ile mümkündür. Açıkca bu görevi ihmal gözüküyor. Mahkemenin bilirkişiye başvurması ve IP'leri bilirkişiye tespit ettirmesi gerekirdi.
Şu andaki erişimin engellenmesi gerekli IP numaraları ile mahkeme kararındaki IP'ler arasında önemli farklar var. Bu yanlış tespit ve kararın uygulaması sonucunda pek çok Google servisine ulaşmakta sıkıntı yaşandı. Özellikle maps.google.com'u kullanan bireyler ve şirketler ciddi sıkıntı yaşadı. Derneğimize bu yönde pek çok şikayet geldi.''
''KİŞİSEL HAKLAR KISITLANDI''
IP tespitinde yapılan ihmal sonucunda binlerce internet kullanıcısının iletişim, iş yapma, öğrenme haklarına kısıtlama getirildiğini savunan Akgül, mahkeme kararında açıkça IP engellemesi ibaresinin kullanılmamasına karşı, Türk Telekom'un mahkeme kararını yorumlayarak, IP bloklaması yaptığını da öne sürdü. Akgül, ''Türk Telekomun böyle bir yetkisi yoktur. Mahkemeye başvurup, durumun açıklığa kavuşmasını istemesi gerekirdi'' dedi.
IP adresinin bir binanın adresine benzetileceğinden söz eden Akgül, web sitesinin ise bu binadaki bir daire gibi olduğunu belirterek, ''Bina tek bir daireye dönüşmüş de olabilir ya da binlerce küçük mağazadan oluşan bir iş hanı ya da alış veriş merkezi olabilir. Bunu araştırmadan, karar vermek, binlerce site sahibini ve milyonlarca site kullanıcısına mağdur etmek anlamına gelecektir'' diye konuştu.
Bir ihmal yüzünden milyonlarca kişinin pek çok internet hizmetinden mağdur edildiğini öne süren Akgül, bunun da temel anayasal hakları ihmal anlamına geldiğini söyledi. Akgül, ihmali olanların konuyu düzeltme çabasında içinde olmamaları nedeniyle, ihmali olanlar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'n suç duyurusunda bulunduklarını ve kamu davası açılmasını istediklerini bildirdi.
Kaynak
HATALI IP ENGELLEMEYE DAVA YOLU AÇILDI
HATALI IP ENGELLEMEYE DAVA YOLU AÇILDI
TEKNOLOJİ
HATALI IP ENGELLEMEYE DAVA YOLU AÇILDI
Paylaş: