Gelecek Güneş'te!

TEKNOLOJİ

Lisanslı güneş enerjisi üretimi yapmak isteyen yatırımcıların Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna başvuruları yarın başlıyor.

Gelecek Güneş'te!
Lisanslı güneş enerjisi üretimi yapmak isteyen yatırımcıların Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna başvuruları yarın başlıyor.

Güneş enerjisine dayalı, toplam kurulu gücü 600 (altı yüz) megavat olacak üretim tesisleri için, üretim lisansı başvuruları yarın başlayacak ve 14 Hazirana kadar sürecek.

Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri, sulu tarım arazileri, çevre arazilerde tarımsal kullanım bütünlüğünü bozan alanlarda güneş enerjisine dayalı üretim tesisleri için lisans başvurusu alınmayacak. Güneş enerjisine dayalı lisans başvurusunda bulunacak tüzel kişiler tarafından her bir tesisin bağlantı noktası için ilan edilen bölgelerden yalnızca bir bölge tercih edilecek. Bağlantı noktası ve gerilim seviyesi TEİAŞ ve/veya dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından belirlenecek. Her bir ölçüm istasyonu sonuç raporu ile yalnızca bir santral sahası alanı için başvuru yapılabilecek. Her bir megavatlık proje için azami olarak 20 dönüm santral sahası için başvuruda bulunulacak. Yatay yüzeye gelen yıllık toplam güneş radyasyonu alt sınır değerini (1620 kWh/m2-yıl) sağlamayan lisans başvurularının kabul edilmeyecek. EPDK, bu yıl için yaklaşık 1,2 milyar lira tutarında başvuru bekliyor.

Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli


Güneş enerjisi potansiyeli bakımından Avrupa’nın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye’de, yıllık 380 milyar kWh enerji potansiyeli bulunuyor. Türkiye'nin yıllık ortalama güneş ışınımı 1311 kWh/metrekare-yıl,ortalama yıllık güneşlenme süresi ise 2 bin 640 saat olarak gerçekleşiyor. Bu rakam günlük 3,6 kWh/metrekare güce, günde yaklaşık 7,2 saat, toplamda ise 110 günlük güneşlenme süresine denk geliyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.