Dünyanın borusu Türkiye'den
Çin'den sonra en fazla çelik boru üreticisi Türkiye'de bulunuyor
Teknolojide en ileri seviyeyi temsil eden Türk çelik boru üreticileri Afrika'dan Avrupa'ya ve oradan Amerika'ya kadar bütün ülkelerde çelik petrol ve doğalgaz boruları ile su boruları döşüyor.
Türkiye çelik boruda yıllık 2 milyon ton üretim kapasitesine erişti. Zaman'ın haberine göre, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Türkiye'nin en büyük 500 şirketi listesinde 98. sırada yer alan çelik boru üreticisi Erciyas Boru Sanayi Genel Müdürü Teoman Doğan, ürünlerinin yüzde 96'sını ihraç ederek son yıllarda hızlı bir büyüme gerçekleştirdiklerini söyledi. Teoman Doğan'ın açıklamasına göre sektörün yüzde 10 daraldığı 2009 yılında Erciyas Boru yüzde 47 büyüyerek 479 milyon lira ciro elde etti. Sektörün yüzde 3 daraldığı 2008 yılında şirket yüzde 55 ve sektörün yüzde 22 büyüdüğü 2006 yılında yüzde 423 büyüme gerçekleştirdi. Türkiye çelik boru ihracatının yüzde 9 azaldığı geçen yıl Erciyas Boru yüzde 60'lık ihracat artışıyla sektör lideri olarak Türkiye'nin 25. büyük ihracatçı şirketi unvanını elde etti. Erciyas Boru ihracat başarısıyla İSO 500 listesinde 2007 yılında 419. sırada iken 2008'de 167. sırada iken geçtiğimiz ay açıklanan 2009 yılı listesinde ise 98. sırada yer aldı. Düzce'deki üretim fabrikasında 275 kişinin çalıştığı Erciyas Boru yılda 300 bin tonluk üretim yapıyor.
Erciyas Boru Genel Müdürü Teoman Doğan, Türkiye'den geçecek kısmının maliyeti 2 milyar Euro olacak Nabucco boru hatlarında kullanılacak standartları taşıyan çelik boru üretimi yapabildiklerini ve birkaç yıl önceden sertifikasyonları tamamladıklarını söyledi. Boru üretiminden kaynakçısına kadar Nabucco'nun büyük bir iş sahası oluşturacağına dikkat çeken Doğan, bir diğer önemli proje Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesinin de yakın zamanda hayata geçmesini beklediklerini ifade etti. Dünyanın sayılı projelerinden Cezayir'deki Tamanrasset-Salah içme suyu projesinin 1.258 kilometrelik boru hattı için yapılan üretimi tek başına gerçekleştirdiklerini belirten Doğan, "Cezayir'de yerel devlet şirketleri ile konsorsiyumlar kurarak birçok doğalgaz ve su projelerinde yer alıp dünyadaki rakiplerimize karşı avantaj sağladık. Brezilya'ya dahi boru satma başarısı gösterdik." dedi. Yılda 2 milyon tonluk üretim kapasitesine sahip Türk firmalarının yurtdışında 'gereksiz bir rekabete giriştiğini belirten Doğan, "Yurtdışına yönelen Türk üreticiler maalesef fiyatları dünya fiyatlarının çok altına çekerek, gereksiz iskontolarla Türk boru sektörüne darbe vuruyor." dedi.
htekonomi
Dünyanın borusu Türkiye'den
Dünyanın borusu Türkiye'den
TEKNOLOJİ
Dünyanın borusu Türkiye'den
Paylaş: