4G ne zaman geliyor? G teknolojisi nedir?
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı'nın sene sonunda hizmete sunulacağını açıkladığı 4G nedir?
Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan 4G sürecinin başlatılmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Elvan Burada dördüncü operatörün geleceğin belirtti.
Elvan, "4. operatör sadece 2600 frekans bandı için olabilecek ve diğer operatör yükümlülükleri olmayacak" diye konuştu. Elvan, "4. operatör sadece 2600 frekans bandı için olabilecek ve diğer operatör yükümlülükleri olmayacak" dedi.
Bakan Elvn 4G sisteminin Mayıs ayında ihalesinin yapılacağını ve 2015 sonuna kadar hizmetin kullanıma açılacağını söyledi.
4G NEDİR?
Telekomünikasyon'da 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. 3G ve 2G standartlarının devamıdır. Diğer telekomünikasyon standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir.
Bağlantı hızı, cep telefonlarında 100 Mbps , wi-fi ağlarda 1Gbps'dir. Aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır.
BAKAN LÜTFİ ELVAN 4G İÇİN TARİHİ VERDİ
4G, iletişimler sisteminde, 'dördüncü nesil' terimine ait bir ilintilendirmedir. Bir 4G sistemi, daha önceki nesillerden daha yüksek veri hızları temeline dayanan herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, ses, veriler ve akan çoklu kitle iletişimin kullanıcılara hizmet verebileceği, uçtan uca IP çözümü sağlar.
4G'NİN ÖZELLİKLERİ
4G, tamamıyla IP tabanlı, kablolu veya kablosuz bilgisayar, tüketici elektroniği, iletişim teknolojileri ve iç ve dış ortamlarda sırası ile servis kalitesi ve yüksek güvenliğiyle herhangi bir zamanda herhangi bir yerde her türlü ağ hizmetini tek bir noktada birleştirerek makul fiyat ve tek faturalandırmayla gerçekleştirecek, 100 Mbit/s ila 1 Gbit/s veri iletim kapasitesini sağlayabilen sistemlerin sistemi ve ağların ağı olmayı hedefleyen bir hizmettir.
4G'ye bağlı LTE teknolojisini ilk Japonya'da NTT DoCoMo firması 2004 yılında duyurmuştur.
17 Ağustos 2009'da ilk 4G testi dünyanın önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden Verizon tarafından yapılmıştır. ABD'nin Boston ve Seattle kentleri arasındaki test başarıyla tamamlanmıştır.
Test sırasında video, dosya indirme ve yükleme, internette gezinti, ses transferi, Voice over Internet Protocol (VoIP) ile LTE 4G üzerinden denenmiştir. Hizmetin tüm ABD'yi yayılması ise 2014 yılını bulacak.
4G LTE nedir?
3G ve 2G standartlarının devamı olan 4G dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir.Diğer GSM standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir, yine dünya ülkelerinde var olan bu teknolojiyi Türk halkı olarak biraz beklemek zorundayız.
Bağlantı hızı cep telefonlarında 100 Mbps , wi-fi ağlarda 1Gbps’dir. Aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır. Bir 4G sistemi, daha önceki nesillerden (3G, 2G vs.) daha yüksek veri hızları sağlayarak; ses, veriler ve devamlılığı olan çoklu kitle iletişimini kullanıcılara ulaştırma amacıyla, uçtan uca IP çözümü sağlar.
4G’ye bağlı LTE teknolojisini ilk kez duyuran firma, Japon NTT DoCoMo firmasıdır ve LTE teknolojisini 2004 yılında duyurmuştur.
ilk 4G testi dünyanın önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden Verizon tarafından 17 Ağustos 2009’da yapılmıştır ve ABD’nin Boston ve Seattle kentleri arasındaki test başarıyla tamamlanmıştır.
Test sırasında: video, dosya indirme ve yükleme, internette gezinti, ses transferi, Voice over Internet Protocol (VoIP) ile LTE 4G üzerinden denenmiştir.
3G ve 4G Arasındaki Farklar Nelerdir?
1G analog cep telefonlarını temsil ederken 2G dijital cep telefonlarını temsil ediyordu. 3G ve 4G’ de işler değişti.
Her bir yeni jenerasyonu (G) kullanabilmek için genellikle istediğiniz jenerasyonu destekleyen bir telefon edinmediniz/satın almanız gerekmetedir, diğer bir seçenek ise (eğer telefonunuz destekliyorsa) bazı yükseltmeleler ile bir üst jenerasyona geçebilirsiniz.
ABD’de 2003 yılında ortaya çıkan 3G, mobil genişbant sağlamayı amaçlıyordu ve minimum 144Kbps internet hızı vaadederken bugün 3G’nin birçok çeşidi var ve bunlar 400Kbps ile 4000Kbps arasında hız sağlayabiliyor.
4G LTE günümüzde kullandığımız 3G teknolojisinden 10 kat daha hızlı bir alt yapıya sahip. Bu alt yapıyla saniyede 100 Mbit ile alt yapının kalitesine göre 1 GBit hıza ulaşılabiliyor
4G WiMax ( IEEE 802.16 ) standartlarını kullanıyor. Özetlemek gerekirse bu alt yapı hizmete girdiğinde evinizde kablo ile aldığınız internet hızlarına mobil cihazlar ve laptoplar üzerinden ulaşabileceksiniz.
Örneğin: 4G hız açısından 3G ve 2G ye göre gerçekten hızlıdır 4G ile 1 DVD’yi 30 saniyede kablosuz ağdan gönderebilir, 1 GBPS’lik bir hızla, 100 MP3 dosyasını (yaklaşık 300 MB) 2,4 saniyede, bir film CD’sini (800 MB) 5,6 saniyede ve 20 dakikalık bir HDTV yayınını 12,5 saniyede indirebilirsiniz
4G ile anında haberleşme desteği sağlanırken 3G yüksek hızlı haberleşme desteğini sağlar 2G görüntülü konuşma sağlamaz, pekte hızlı dosya transferi yapamazsınız
3G ile bir filmi (800 MB) 7 dakikada indirirken, 4G bir filmi (800 MB) 5,6 saniyede indirmenizi sağlar
Ama küçük bir problem var. 4G telefonlar daha da yüksek bir hız vaadetse de, bu hıza ulaşmak her zaman mümkün olmayabiliyor.
4G Kimler İçin Avantajlı Kimler İçin Değil?
Sıklıkla video seyredenler ve cep telefonunu kullanarak laptopuna internet bağlayanlar için 4G gayet faydalı.
Ayrıca büyük miktarlarda veri transferi yapıldığında 4G büyük bir avantaj sağlıyor fakat burda devreye internet limitiniz giriyor. 4G’nin sağladığı hız kotanızı çabucak boşaltabilir.
Eğer 4G teknolojisinin bulunmadı biryerdeyseniz yada 4G kapsama alanı dışındaysanız, 4G’li bir telefona sahip olmak anlamsız olacaktır.
Ayrıca telefonunuzun pil ömrü sizler için önem taşıyorsa, LTE’li telefonlarda pil büyük yük bindiğini söylemeliyim. Bu konuyla ilgili 4G’yi açık unutmamanızı tavsiye edebilirim sadece. Pil ömrü sizler için yüksek hızlı internetten daha önemli ise 3G yeterli olacaktır.
Amerika’da 4G’nin Durumu
4G LTE Wireless alt yapısına sahip mobil cihazlar piyasaya sürüldü; fakat günümüzde Amerika hariç Dünya’nın hiçbir ülkesinde bu Network alt yapısı henüz hizmette değil. Türkiye’de halen 3G alt yapısı mevcut fakat 4G LTE’den tamamen farklı bir teknolojik alt yapıya sahip. 3G alt yapısı mobil operatörlerinin baz istasyonları kullanılarak oluşturuluyor ve bu özelliğiyle LTE alt yapısında çok farklı.
T-Mobile tarafından 4G LTE alt yapısı Amerika’nın 7 şehrinde hizmet vermeye başladı ve yaklaşık 100 milyon insan bu alt yapıdan faydalanabilecek. Ayrıca, T-Mobile 2013′ün sonuna kadar hedefi, bu alt yapı kapasitesini 200 milyon insanın kullanımına imkan vermek. T-Mobile bugün yaptığı duyuruyla LTE hizmeti verdikleri şehirleri açıkladı. Bu şehirler Baltimore, Houston, Kansas City, Las Vegas, Phoenix, San Jose ve Washington DC.
T-Mobile geçtiğimiz aylarda bu alt yapıların denemeleri yapıyordu ve sistem testlerden başarıyla geçti.T-Mobile kullanıcıları 24 ay kontratlı aylık 29.99 dolar ödeyerek bu alt yapıdan faydalanabilecekler ve hızlı internet kullanmanın keyfini doya doya çıkaracaklar.
Türkiye’de 4G’nin Durumu
ABD’de yaygın olarak kullanılan fakat ülkemizde kullanılmayan 4G LTE teknolojisi, ülkemizde ilk kez Turkcell’in testi ile kullanılmış oldu.
Türkiye’ye 4G ne zaman geliyor?
Türkiye’de 4G LTE teknolojisi için alt yapı çalışmaları hızla ilerliyor. 2015 yılında geçilmesi planlanan teknoloji için Turkcell tarafından yapılan Türkiye’nin ilk 4G LTE testi başarılı oldu.
Kartal ve Maltepe arasının seçildiği 3.3 kilometrelik alanda yapılan sokak testini Turkcell ve Ericson ortak gerçekleştirdi ve gerçek zamanlı testler yapıldı.
Gerçek zamanlı olarak 4G üzerinden video izleme, HD video konferans testi yapıldı ve hareket halindeki Turkcell Otobüsü ile Turkcell Kartal Plaza’daki test odası arasında LTE şebekesi üzerinden bağlantı kuruldu.
Gerçek zamanlı olarak 4G üzerinden video izleme, HD video konfreans testi yapıldı. Hareket halindeki Turkcell Otobüsü ile Turkcell Kartal Plaza’daki test odası arasında, LTE şebekesi üzerinden bağlantı kuruldu. Hareket halindeki otobüste bulunan LTE kullanıcısı, test odasındaki bir başka LTE kullanıcısının internete çevrimiçi yolladığı bir HD video içeriğine erişti ve farklı her iki mekandaki katılımcılar aynı anda bir HD video izledi ve bu sırada mekanlar arasında HD video konferans gerçekleştirildi.
2009 yılında laboratuar ortamında gerçekleştirilen 4G testlerinde 170 Mbps hıza ulaşan Turkcell, 2015 yılından sonra LTE Advanced ile 1 Gbps’lik data hızına ulaşmayı hedefliyor.
4G ne zaman geliyor? G teknolojisi nedir?
4G ne zaman geliyor? G teknolojisi nedir?
TEKNOLOJİ
operatör sadece 2600 frekans bandı için olabilecek ve diğer operatör yükümlülükleri olmayacak" diye konuştu. Elvan, "4. operatör sadece 2600 frekans bandı için olabilecek ve diğer operatör yükümlülükleri olmayacak" dedi.
Paylaş: