3 Boyutlu Yazıcılar Tıp Alanında da Kullanılıyor

TEKNOLOJİ

3 boyutlu yazıcılar günlük hayatın bir parçası olmaya başlarken aynı zamanda tıp alanında da kullanılıyor.

3 Boyutlu Yazıcılar Tıp Alanında da Kullanılıyor

3 boyutlu yazıcılar günlük hayatın bir parçası olmaya başlarken aynı zamanda tıp alanında da kullanılıyor.

Washington’un Ulusal Çocuk Sağlığı Merkezi’ndeki doktorlar hastalarının kalplerinin 3 boyutlu çıktılarının ameliyat hazırlığında ve ameliyat sırasında onlara yardımcı olduğunu söylüyor.

Manyetik Rezonans Görüntülemesi, bilgisayarlı tomografi ve ultrason hastaların iç organlarının görüntülenmesinde önemli metotlar. Ancak Ulusal Çocuk Sağlığı Merkezi’ndeki doktorlar hiçbir şeyin ameliyat öncesi bir kalbin gerçek boyutundaki kopyası kadar yararlı olmadığını söylüyor. Doktorlar bu modellerin üzerinde çalışarak ameliyata hazırlanabiliyor, hatta ameliyat edecekleri bölgeye nasıl ulaşacaklarını belirleyebiliyor.

Çocuk kardiyoloğu Laura Olivieri birçok çocuk hastasının doğru şekilde oluşmamış kalplerle doğduğunu ancak cerrahların bunu düzeltebildiğini söylüyor: “Kalpteki hatayı 3 boyutlu olarak görmek cerraha işlemi nasıl yapacağına karar vermesi konusunda yardımcı oluyor.”

Hastane 250 bin dolarlık yazıcıyı 18 ay önce satın almış ve bu teknolojiyi kullanacak farklı yerler bulmaya devam ediyor.

İşlem MRG, bilgisayarlı tomografi tarayıcısı ve ultrason kullanarak 3 boyutlu görüntüler alarak başlıyor. Bundan sonra çocuk kalp uzmanları bu görüntüleri kullanarak organı ses ve görüntüden ayırıyor. Basımdan zaman kazanmak için bazen görüntünün prosedürle ilgisi olmayan parçalarını atıyorlar.

Makine mühendisi Alex Krieger Ulusal Çocuk Sağlığı Merkezi’nde çocuk cerrahisini geliştirme projesini yönetiyor: “Şu anda bizim 2 saat manüel çalışarak bilgisayardaki verilerle 3 boyutlu model yaratmamız gerekiyor. Yazıcı tam boyutta bir kalbi 12 saatte basıyor. Daha ufak bir kalp ise 5 ya da 6 saat sürüyor.”

Krieger bir seferinde kalbinde setnoz yani kalbin iki odacığı arasında daralma olan hastanın kalbini bastıklarını söylüyor. Kardiyolog cerrah ne tür ve hangi boyutta bir stent kullanmak istediğine ve bölgeye nasıl erişeceğine bu çıktıya bakarak karar vermek istemiş: “Bu model ona derinlik hakkında fikir verdi ve prosedüre hazırlanmasına yardımcı oldu.”

Makine plastik katmanlarını birbirlerinin üzerine püskürtüyor ve aynı zamanda morötesi ışık katmanları birer birer sertleştiriyor. Krieger yazıcıya iki tip madde konulabildiğini söylüyor. Bu maddelerin ince ayarı modelde sert ve yumuşak dokuların gerçekçi olarak ortaya çıkmasını sağlıyor.

Kardiyolog Laura Olivieri doktorların bu işlemle ilgili öğreneceği çok şey olduğunu belirtiyor: “Bu çok yeni bir alan. Bu olanaklar çok kısa bir süredir var ve bence bunun henüz başka neler için kullanılabileceği hakkında tam bir fikre sahip değiliz. Biz olası bir teknolojiden bahsederken kullanılabilir bir teknolojiye geçiş yaptık ve bu geçişin ortalarında bir yerdeyiz.”

Bir başka umut ise bir gün hastanelerin zarar görmüş organların yerine kullanılabilecek yedek organlar basabilmesi.

Alex Krieger, “Bir süre sonra organ yazdırmak mümkün olacak, bu, nihai amaç. Ancak o noktaya gelmeden gelecek seneler içinde ulaşacağımız ara noktalar var. Bundan sonra beni çok heyecanlandıran organ basımına ulaşacağız,” diyor.




Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.