İstanbul’un fethine giden süreçte stratejik öneme sahip tarihi Aydos Kalesi, bir kez daha tarihe ışık tutmaya hazırlanıyor.
Fetihten iki yüzyıl sonra, Osmanlı haritalarında dahi izine rastlanmayan Aydos Kalesi, yüzlerce yıl Sultanbeyli’deki Aydos Ormanı içinde gün yüzüne çıkmayı bekledi.
Ağaçların üzerine kapanıp gizlediği kale, kimler tarafından kullanılmış ve burada kimler yaşamıştı?
Roma ve Bizans İmparatorluğu dönemlerinde, Üsküdar’dan Gebze’ye kadar olan İdare Merkezi’nin kalesi olan Aydos Kalesi’nin Osmanlı döneminde ki stratejik önemi neydi?
Kalenin kolayca kazanılmasında, Tekfurun kızı ve Abdurrahman Gazi arasında yaşanan aşkın etkisi ne olmuştu? Yüzlerce yıl tarihçiler, edebiyatçılar tarafından çok sevilen ve çok anlatılan bu hikâyede neler yaşanmıştı? Bu efsane gerçek miydi?
Yolları, fetihleri İstanbul'a bağlayan, gerçeğin efsaneye karıştığı bu kalede iki yıldır süren kazılar sonucunda ortaya çıkarılanlar, arkeolojiyle tarihin bu sorulara cevap vereceğinin de işareti.
Sultanbeyli’nin tarihi kimliğini ortaya koyan ve geçmişine ışık tutan İstanbul'a açılan Kapı: Aydos belgeselinin danışmanlığını ünlü tarihçimiz Prof. Halil İnalcık, yönetmenliğini Emine Çaykara yaptı.
İSTANBUL’A AÇILAN KAPI: AYDOS
İSTANBUL’A AÇILAN KAPI: AYDOS
SULTANBEYLİ HABERLERİ
Unutulmuş bir tarih Sultanbeyli’de gün yüzüne çıkıyor.
Paylaş: