Gurbetçi patlamasının sırrı 'akademik çalışma'da saklı!

SPOR

Gurbetçi patlamasının sırrı 'akademik çalışma'da saklı!

Önce 'Türkleşen' Real Madrid sonra Alman U-17 Milli Takımı'nın inanılmaz geri dönüşü... Dünya gurbetçi Türkleri konuşuyor. Peki gurbetçinin yerliden farkı ne? Cevap eğitim ve altyapıda gizli. Bugün Almanya'da her kulübün bir futbol akademisi var. Çocuklar ilkokuldan beri sporla iç içe büyüyor. Hal böyle olunca başarı da kaçınılmaz oluyor...

Son yıllarda Türkiye'de yaşanan futbol krizi aslında sadece bize özgü değil. İngiltere, Fransa ve İtalya gibi devler futbol geleceklerini sorgularken, İspanya'da mevcut jenerasyonu kaybettiğinde elinde ne kalacağını bilmiyor. Uzun vadeli bakıldığında, Avrupa'da futbol krizinin teğet geçtiği tek ülke var: Almanya. Gerek kulüp gerekse milli takım düzeyinde son yıllarda yükselişe geçen Panzerler, Güney Afrika'da düzenlenen 2010 Dünya Kupası'na tarihlerinin en genç kadrosuyla katıldılar ve bütün otorileri kendilerine hayran bırakırken, turnuvayı üçüncü sırada bitirdiler. Türkiye'de futbolcuya 'daha genç, daha pişmesi' gerekir denen yaştaki Alman futbolcular, bizim katılamadığımız bir organizasyonda bu başarıyı gösterdi. Oyuncuların yaş ortamalası 25 bile değildi. Bugün Türk takımlarında forma giyen genç futbolcuların büyük kısmı da Almanya'dan gelmiş durumda. Gurbetçi futbolcuların başarıları son olarak geçtiğimiz günlerde tamamlanan 17 yaş altı FIFA Dünya Kupası'nda da kendini gösterdi. Üçüncülük maçı için Brezilya'yla karşılaşan Alman Milli Takımı, 3-1 geriden gelip maçı 4-3 kazanırken, maçın Almanya adına tüm golleri Türk asıllı futbolcular attı. Almanya Milli Takımı'nın kadrosunda 8 Türk asıllı futbolcu sahaya çıktı. Peki bunun sırrı ne? Almanya'da Türkiye'de olmayan ne var? İşte Alman futbolunun yükselişinin perde arkası...

2000 yılında düğmeye bastılar
ALMANYA'da futbola yönelik operasyonu zorunlu kılan iki önemli turnuva var: 1998 Dünya Kupası ve 2000 Avrupa Şampiyonası. Bu turnuvalardaki başarısız sonuçlar üzerine operasyon başladı. Belki aradan geçen 10 yılda çok fazla seslerini duymadık ama Almanlar çareyi altyapı ve genç futbolculara yönelmede buldu.

Eğitim hayatı boyunca haftada 2 saat yüzme dersi zorunlu
l ALMANYA'DA sporun bu kadar yaygın olmasının sebeplerinden bir tanesi de okul çağında verilen eğitim.
l ALMAN okullarında liseye kadar haftada 2 saat beden eğitimi dersi bulunuyor.
l İLKOKULDAN liseye kadar haftada 2 saat yüzme dersi zorunlu.
l ORTAOKUL ve lisede de öğrenciler seçmeli dersler arasından futbol, voleybol ve hatta judo gibi dersler bile alabiliyor.
l OKULLARLA işbirliği halinde aileler de çocuklarını, ders saatleri dışında spor yapabilecekleri kulüplere yönlendiriyorlar. Ortaokul ve lisede öğrencilerinen az yüzde 50'si bir kulübe kayıtlı.

Altyapıya 500 milyon euro
İLK girişimi Alman Futbol Federasyonu (DFB) yaptı. Ülke çapında 121 'yetenek merkezi' kurulurken, her merkeze iki tam zamanlı antrenör yerleştirilirken, 5 yıl boyunca bu tesislere yaklaşık 11 milyon euro aktarıldı. İkinci girişim ise DFB kanalıyla futbol kulüplerine yaptırıldı. 2002 Temmuz ayından beri Bundesliga ve Alman ikinci liginde mücadele eden 36 takımın bir futbol akademisinin olması zorunlu. Bu sistem kurulduğundan beri buraya 500 milyon euro kaynak aktarıldı. Sadece geçtiğimiz sezon akademilere harcanan para 100 milyon euro.

Yılda 5 bin çocuk çıkıyor
ALMANYA bu operasyonun meyvelerini aldığını son Dünya Kupası'nda kanıtladı. Geçtiğimiz yıl Güney Afrika'da düzenlenen turnuvada Alman milli takım formasını giyen 23 futbolcudan 19'u bu akademilerin ürünüydü. Futbol akademilerinde her yıl 12-18 yaş arasında 5 bin çocuk temel eğitimlerini tamamlıyor. 10 yıl önce yüzde 6 olan 23 yaşındaki futbolcuların Bundesliga tamamına oranı da bugün yüzde 15'i aşmış durumda.

Almanya'da 1 milyon kadın futbolcu var
l TÜRKİYE Gençlik ve Spor Müdürlüğü (GSGM) verilerine göre, ülkede toplam lisanslı sporcu sayısı 2 milyon 532 bin 278. Bunun 1.8 milyonu GSGM, 466 bini de Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde. Kalan 532 bin sporcu ise, Milli Eğitim Bakanlığı öğrenci sporcu statüsünde.
l ALMANYA'DA sadece Alman Futbol Federasyonu'na (DFB) bağlı 6 milyon 749 bin 788 lisanslı sporcu yer alıyor.
l ÜLKEDEKİ lisanslı kadın futbolcu sayısı 1 milyonun biraz üzerinde. Yani Almanya’daki lisanslı kadın futbolcu sayısı bile Türkiye'deki toplam futbolcu sayısının 2 katından fazla.

En az 250 bin gurbetçi futbol lisansına sahip
l ALMANYA'da futbol lisansına sahip Türk asıllı kişi sayısı ise 250 bin civarında. Bu da Türkiye'deki toplam lisanslı futbolcu sayısının yarısına denk geliyor.
l ALMANYA'da yaşayan Türkler futbolu çoğu zaman bir kurtuluş yolu olarak görüyor. Futbol onlar için aynı zamanda kendilerini ifade edebilecekleri bir yöntem.
l TÜRKİYE'de kayıtlı kulüp sayısı ise Temmuz 2011 itibarıyla 10.755. Almanya’da ise sadece Futbol Federasyonu'na bağlı kulüp sayısı 25 bin civarında.

En değerlisi Mesut
Gurbetçilerin başarısı piyasa değerlerine de yansıyor. Türk ve Türk asıllı futbolcular arasında 'En değerli 5' sıralamasında ilk iki sırada Mesut ve Nuri var.
Mesut Özil Real Madrid 32 milyon euro
Nuri Şahin Real Madrid 20 milyon euro
Arda Turan Galatasaray 15.5 milyon euro
Gökhan İnler Napoli 15 milyon euro
Gökhan Gönül Fenerbahçe 12 milyon euro (Akşam)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.