CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, engelliler için verilen evde bakım ücreti için aranan hane halkı gelir şartının kaldırılmasını istedi. Mevcut yasanın engellilerin yaşadığı mağduriyetleri derinleştirdiğini belirten Adıgüzel, engelliler için verilen evde bakım ücretinin gelir şartı aranmaksızın, bakıma ihtiyacı olduğu tespit edilen tüm engellilere verilmesini talep etti.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur.
Gereğini saygılarımla arz ederim.
Onursal ADIGÜZEL
İstanbul Milletvekili
GEREKÇE
Son yıllarda engellilere yönelik hizmetler konusunda adımlar atılmış olsa da, engelli vatandaşların günlük yaşamlarını sürdürebilmeleri önündeki engeller ve engellilerin karşı karşıya oldukları sorunlar geçerliliğini halen korumaktadır. Bu sorunlardan biri mevcut kanuna göre engellilere günlük hayatlarını sürdürebilmeleri ve engelliye bakım hizmetleri masraflarının karşılanması için uygulanan bakım ücretinin gelir şartına bağlanması oluşturmaktadır.
Mevcut 24/05/1983 tarih ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7 nci maddesine göre engellilerin günlük hayatlarını sürdürebilmeleri için engellilere sağlanan Bakım ücreti engellinin bulunduğu hanedeki kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin 2/3 ünden düşük olması şartına bağlanmaktadır. Gelir şartında zorunlu giderler (barınma, eğitim, sağlık vb. gibi) dikkate alınmaksızın "hane halkı" gelirinin esas alınması, engelli vatandaşlarla birlikte onlara bakmakla yükümlü diğer aile bireylerini de zor duruma sokmakta, yoksulluk riskiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Ayrıca gelir şartı, mevcut uygulamalarda da adalet ve eşitlik ilkelerine aykırı uygulamalara neden olmaktadır. Örneğin, mevcut yasada kirada oturan bakıma muhtaç engelli vatandaşlarla, kendi evinde ikamet eden bakıma muhtaç engelli vatandaş aynı gelir kriterleri üzerinden değerlendirilmektedir. Yasanın mevcut uygulamasında özellikle yaşlı, emekli, yalnız ya da eşiyle yaşayan bakıma muhtaç engelli kapsamında değerlendirilen 65 yaş üstü vatandaşların ciddi anlamda mağduriyeti söz konusudur. Öte yandan, hane halkının gelirinin esas alınması, engelli vatandaşların birey bağımsızlığı ilkesini de göz ardı etmektedir.
Bu bağlamda, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununda değişiklik yapılması amacıyla verilen bu kanun teklifi ile mevcut kanunda bulunan gelir şartının kaldırılması ve bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlara, resmi veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakıma destek verilmesinin sağlanması amaçlanmaktadır.
SOSYAL HİZMETLER KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ek 7 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve yedinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
"Bakıma ihtiyacı olduğu tespit edilen engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır."
MADDE 2- 2828 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 15- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bu Kanunun ek 7 nci maddesi kapsamında yersiz olarak ödenen tutarlara ilişkin olarak açılmış bulunan davalar sonlandırılır, icra ve takip işlemleri durdurulur. Yargılama giderleri ile icra masrafları ve vekâlet ücretleri karşılıklı olarak talep edilmez."
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.