CHP’li Gürsel Tekin ‘Bu parlamento uzun süreli olmayabilir’

SİYASİ

CHP’li Tekin; 'Parlamento uzun süreli olmayabilir, 2014'te CHP daha iyi sonuç alacak ’VATAN Ankara Bürosu’nu ziyaret eden, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, öngörülerini kamuoyu ile paylaştı.

VATAN Ankara Bürosu’nu ziyaret eden, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, öngörülerini kamuoyu ile paylaştı. VATAN Gazetesinde Kıvanç EL imzası ile yayınlanan haber:
‘Bu parlamento uzun süreli olmayabilir’
CHP’li Tekin, iki iddialı öngörüde bulundu. Erken seçim imasında bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı 2014’teki yerel seçimlerde ise partisinin büyük başarı elde edeceğini ileri sürdü

‘Bu parlamento uzun süreli olmayabilir’
Gürsel Tekin, VATAN Ankara Bürosu’nu ziyaret etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, AKP’nin Anayasa çalışmalarına destek vermek için partisinin şartlarını açıkladı. Tekin, yeni Anayasa’da basın özgürlüğüne geniş yer verilmesi, YÖK’ün kaldırılıp özerk üniversite yapısına geçilmesi ve bağımsız yargı sisteminin uluslararası standartlarda kurulması durumunda “evet” diyeceklerini söyledi. Siyasi Partiler Kanunu’nun da değişmesi gerektiğini ifade eden Tekin, “Halkın kendi milletvekilini seçmesi lazım. Yoksa demokrasi varmış gibi yapılmaya devam edilecek” dedi.

VATAN Ankara Bürosu’nu ziyaret eden Tekin, Ankara Temsilcisi Bilal Çetin, Haber Müdürü Semra Çetin ve CHP muhabiri Kıvanç El’le sohbet etti. İki iddialı öngörüsünü dile getiren Tekin, “Ben parlamentonun uzun süre gidip gitmeyeceğinden kuşkuluyum. Ciddi sorunlar var, bu parlamento üstesinden gelemeyecek bence” diyerek erken seçim imasında bulundu. Tekin, 2014’te yapılacak yerel seçim için de “Yerel seçimde sürpriz bekliyorum, CHP beklenenden daha iyi sonuç alacak” dedi. Türkiye’nin yeni yasama yılında temel gündeminin Anayasa olacağını ifade eden Tekin, şu açıklamalarda bulundu:

OLMAZSA OLMAZIMIZ: Türkiye’de fiilen bir başkanlık düzeni var her şey Başbakan’a bağlı. Mesela tutukluluk konusunda Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı rahatsız. ancak Başbakan istemezse hiçbir şey olmuyor. 12 Eylül Anayasa’sı bizi rahatsız ediyor. Yeni yapacağımız Anayasa’da CHP’nin olmazsa olmazı basın ve medya özgürlüğüdür. İngiltere’de BBC muhabiri nasıl istediğini sorabiliyorsa senin TRT muhabirin de istediğini soracak.

ÜNİVERSİTE ÖZERKLİĞİ: Üniversite özerkliği ikinci önemli bir konu. Köprü tartışması var, kimse üniversiteye sormuyor. Üniversite de bir şey diyemiyor. Özerklik sorunu var. YÖK kaldırılıp özerk üniversite kurulmalı.

HUKUK SİSTEMİ DEĞİŞMELİ: Hukuk sistemi de diğer önemli bir konu. Bir gecede 3 savcının değiştirildiği bir ülkede kim bağımsız yargı işliyor diyebilir? Talimatla savcı alınır mı? Biz eski düzene dönelim demiyoruz. Hukuk sistemi yeni keşfedeceğimiz bir şey değil. İngiltere, Almanya, Fransa hukuk sistemi nasıl işliyor, soracağız. Uygulanan başarılı hukuk sitemi var onu uygulayalım diyoruz. Geçmişi savunarak kötüyü savunarak tabii ki olmaz.

TARAFSIZ HUKUK: Bağımsız yargı olduğu zaman bir gecede 3 savcı değişmez. Tutuklu arkadaşlarımız 3 yıldır tutulmaz. Bu arkadaşlarımız yargılanmasın demiyoruz. Millet iradesi ile seçilmiş. Millet iradesi üzerinde en çok duran Başbakan’dı. Ne oldu iradeye? Tarafsız hukuk en çok AKP’ye yarayacak. Gün gelecek buna en çok AKP ihtiyaç duyacak, göreceksiniz. Başbakan tarafsız hukuka ihtiyaç duyacak.

TEMENNİ: Daha açılmadan parlamento yaralı. Anayasa yapacak. AKP yüzde 50 ama, diğer yüzde 50 sorunlu. 8 vekil cezevindeyken bir şey olmamış gibi yeni Anayasa yapalım demek kendini kandırmak olur. AKP’liler diyor ki o protokol değil temenni. Allah aşkına temenniye imza atılır mı? TBMM Başkanı hukukçuları çağırdı. Sağcı solcu, AKP’li, CHP’li bir sürü insan ortak temennisi vekillerin parlamentoda olması gerektiği idi. Bu sorun çözülmeyecek bir sorun değil. İrade Başbakan’da olduğu için çözüm zorlaşıyor. Hangi engel var çözüm için? Tek engel Başbakan. Sadece vekiller için değil, vekiller sembolik. 14-17 yaşında 1.500 tutuklu var. Parasız eğitim isteyenler 2 yıldır içeride. Bütün bunların değişmesini istiyoruz.

MİLLET İRADESİYLE SEÇİLMİŞ VEKİL YOK: Siyasi Partiler Kanunu da değiştirilmeli. Millet iradesi ile seçilmiş vekil yok. Tayinli sistem var. Başbakan bundan dolayı bakanlarına ‘kapı dışarı ederim’ diyebiliyor. Demokrasi ve özgürlük için olmazsa olmazlardan birisi de budur. Halk kendi vekilini seçsin. Yoksa demokrasi varmış gibi yapılmaya devam edilecek. Bunlar olursa gözü kapalı evet deriz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.