FRAMBUAZ, AHUDUDU VE FAYDALARI
Ahududu (Raspberry, Frambuaz) : Ağaççileği ya da sultan böğürtleni olarak da bilinir. Gülgillerden; böğürtlen gibi çalı halinde, dikenli bir bitkidir. Kümeler halindedir.
Kendiliğinden yetişir. Meyvesi duta benzer. Sarımtırak kırmızı portakal renginde, sulu ve güzel kokuludur. Yaz başında çiçek açar; Temmuz-Ağustos aylarında meyvesi olgunlaşır ve toplanır. Meyvesi taze yenebileceği gibi toplanıp, kurutularakta kullanılır. Reçel, şurup ve likör yapılır. Meyve olarak da yenir.
Aynı kuru topraktan çıkan, aynı su ile sulanan meyveler ve sebzeler inanılmaz bir çeşitliliğe sahiptir. Meyvelerin ve sebzelerin lezzetleri, kokuları ve tadları düşünüldüğünde akla böyle bir çeşitliliğin nasıl ortaya çıktığı sorusu gelecektir. Aynı topraktan, aynı suyu ve mineralleri kullanarak, farklı tad ve kokuları yüzyılardır hiç şaşırmadan ve birbirlerine karıştırmadan tutturanlar, elbette ki üzümlerin, karpuzların, kavunların, kivilerin, ananasların kendileri değildir. Bu benzersiz lezzet, görünüş ve tad onlara Allah tarafından verilmektedir.
Kara topraktan o güzel rengi ile çıkan frambuazın, Ahududu faydaları;
* Vücuttaki toksin maddeleri dışarı atar, kanı temizler.
* Vücuda dinçlik verir.
* Ateş düşürücü etkisi nedeniyle ateşli hastalıklarda faydalıdır.
* Romatizma, nıkris, kansızlık ve verem hastalıklarına karşı yararlıdır.
* İdrar söktürücü özelliğiyle kabızlığı giderir.
* Olgunlaşmış, taze Ahududu bol miktarda A vitamini barındırır ve çok faydalıdır.
* Dokuları sıkılaştırıcı ve güçlendirici etkisi vardır.
* Böbrek ve şeker hastalığı olanların taze olarak yemeleri tavsiye edilir.
* Ahududu, folik asit, C, E ve A vitamini içerir.
* Olgunlaşmış, taze Ahududu bol miktarda A vitamini barındırır ve çok faydalıdır.
* İştah açıcı ve idrar sökücüdür. Diş sağlığına iyi gelir
* Kanseri önleyici özelliğide vardır. Ahududu meyvesinde antikanserojen ve antioksidan özellikleri bulunuyor. DNA moleküllerine zarar veren ve kansere yol açan serbest oksijen radikallerini nötralize eder. Ayrıca çevresel kanserojenleri etkisiz hale getirir.
* Alzheimer riski ve yaşlılıktan kaynaklanan hastalıklara karşı korur
* Günde 150-200 gram tüketilen ahududu, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.
* İnsülin salınımını artırarak, kan şekerinin düşmesine yardımcı olur. Bu meyve, diyabeti olan kişilerin yararlanabileceği çok güçlü bir savunucudur
* Ahududuyu ezip püre haline getirdikten sonra yüze maske yapılırsa cildi sıkılaştırır ve serinletir.
>>Sebze ve meyvelerin incecik kökleri, kara topraktan çektikleri kimyasal maddeleri fotosentez işlemi sonucunda son derece faydalı besin maddelerine dönüştürürler.
(Nahl Suresi, 13)
//butikpastalarim.com
FRAMBUAZ, AHUDUDU VE FAYDALARI
FRAMBUAZ, AHUDUDU VE FAYDALARI
ŞİFALI BİTKİLER
Ahududu (Raspberry, Frambuaz) : Ağaççileği ya da sultan böğürtleni olarak da bilinir. Gülgillerden; böğürtlen gibi çalı halinde, dikenli bir bitkidir. Kümeler halindedir
Paylaş: