“Babanın Ailedeki Rolü” Semineri
“Babanın Ailedeki Rolü” Semineri
Sancaktepe Belediyesi’nin düzenlediği ve ‘Babanın Ailedeki Rolü’ konulu ‘Kahvehane Sohbetleri’nin ilkinde konuşan Kişisel Gelişim Uzmanı Sıtkı Aslanhan, sağlıklı bir aile yapısı için başta baba olmak üzere ailedeki rollerin ve aile içi iletişimin önemli olduğunu vurguladığı konuşmasında “Sağlıklı bir ailede öncelikle karşılıklı saygı olması gerektiğini belirterek, birbirine saygı duyan ailelerde sevginin de olacağını” söyledi.
Babanın, ailenin yapı taşlarından biri olduğunu, bu yapı taşının tek görevinin çalışmak ve evin ihtiyaçlarını temin etmek olmadığını söyleyerek konuşmasına başlayan Sıtkı Aslanhan, aile üyelerinin babadan gelecek manevi desteğe ihtiyaçlarının olduğunu belirtti. Aslanhan, bir babanın “Ben çalışıyorum, onlar için yetmez mi?” şeklinde bir yaklaşımın yanlış olduğunu ifade ederek, “ Evet çocuğun maddi ihtiyaçları önemlidir ve bu sebeple babanın aile üyeleri için çalışması ciddi bir fedakârlıktır. Ancak çocuklarının manevi ihtiyaçlarını ve kendisine duyulan ihtiyacı önemsemeyen ve dahası hissetmeyen birey ne kadar çalışırsa çalışsın, çocuklarının dünyasında birtakım boşluklar oluşacaktır” dedi.
Anne ile babanın rolünün farklı olduğunu, hiçbir anne, bir babanın ve hiçbir baba bir annenin rolünü taşıyabilecek güçte olmadığını, her anne ve her baba kendi rollerinin sınırı içinde çocuğun benlik algısını ve özgüvenini oluşturmasına destek verdiğini belirten Aslanhan, “ Paylaşılabilen bu gibi sorumlulukların yanında paylaşılamayan, paylaşılmaması gereken sorumluluklar da vardır. Çocuğuna sevgi ve şefkat göstermek, onunla oynamak, onun günlük ihtiyaçlarını karşılamak gibi sorumluluklar ertelenmemeli ve havale de edilmemelidir” dedi.
İyi bir baba modeli nasıl olmalı?
İyi bir baba modelinin yeni yetiştiren çocuklar için çok önemli olduğunun vurgulayan Aslanhan, iyi baba modelinin çocuklara kazandırdığı olumlu katkılardan bahsederek, “Hareketlerinde ve kararlarında tutarlı iyi bir baba modeli çocuğun cinsel kimliğinin oturmasında, okul başarısının artışında, zekâ gelişiminde, disiplin anlayışının yerleşmesinde, özgüven oluşumunda, sosyalleşmesinde, liderlik yapısının gelişiminde, arkadaş ilişkilerinde uyumlu olmasında ve bunlar gibi sayısız önem taşıyan konularda olumlu özellikleri kazanmasını sağlar” dedi.
Babasız yetişen yeni kuşağı pek çok problem de beklediğini, bunların başında uyuşturucu, alkol, işsizlik ve eğitim düşüklüğünün geldiğini belirten Aslanhan, “Avrupa ülkelerinde ve ABD’de aileye karşı gelişen cereyan büyük problem haline dönüşmüş durumda. Bir yandan çocuk denecek yaştaki kızlar evlilik dışı çocuk sahibi oluyor, diğer yanda evlilik yapanların sayısı oldukça azalmış durumda. Bu ülkelerde ailenin yapılanması değişmiş gibi. Çocuğuyla yaşayan anne veya baba, özellikle de babasız çocuklar çok artmış. Sadece anne ve çocuktan oluşan ikili, bu yüzden aile kabul edilmeye başlandı” dedi. Babasız ailelerde büyüyen çocuklarla kurulacak bir toplumun sağlıklı olamayacağında ve bu durumun çocukları olumsuz etkilediğinde bütün uzmanların görüş birliği içerisinde olduğunu belirten Sıtkı Aslanhan, “Böyle büyüyen çocuk okulda başarısız, problemlere çabuk bulaşan, hissî olduğu kadar sağlık sorunları olan biri haline geliyor ve büyüdüğünde kendisi de evlenmemeyi veya çabuk boşanmayı tercih ediyor” dedi.
Konuşmasında, çocukların gelişiminde ailelerin yapmaları gerektiği, çocukların yetişmesinde en önemli rolün aile ve aile içi iletişimden geçtiğini anlatan Aslanhan, kendine özgüveni olan çocuklar yetiştirmenin önemli olduğunu ama özgüven kazandırırken de, büyüklerine saygılı, küçüklerine merhametli, çevresindekilere karşı duyarlı bireyler yetiştirmenin yollarını anlattı
Kişisel Gelişim Uzmanı Sıtkı Aslanhan, çocukları bekleyen tehlikeler ve çözüm yolları ile aile içi iletişimle hakkında da bilgiler verdi. Geleneksel aile yapısındaki değerleri örnek vererek anlatan Aslanhan’ın renkli sunumu kıraathaneyi dolduran babaların seminere olan ilgilerinin artmasına neden oldu.