YÜZDE ŞİŞME VE PEMBELEŞME HASTALIK HABERCİSİ

SAĞLIK

Stres hormonu olarak bilinen kortizol hormonunun vücutta aşırı yükselmesi, Cushing sendromuna neden olabiliyor.

 YÜZDE ŞİŞME VE PEMBELEŞME HASTALIK HABERCİSİ
Stres hormonu olarak bilinen kortizol hormonunun vücutta aşırı yükselmesi, Cushing sendromuna neden olabiliyor.

Yüzde pembeleşmeyle birlikte damarların belirgin hale gelmesi, anormal kilo alınması, sivilcelenme ve saç dökülmesi gibi belirtilerle kendini gösteren Cushing sendromu, tedavi edilmediği takdirde beyin felci ve kalp krizi riskini artırabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Endokrinoloji Bölümü’nden A. Ender Yılmaz, Cushing sendromu ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Farklı hastalıkların tedavisi sırasında da ortaya çıkabilir
Kan basıncının düzenlenmesine, kalp damar sistemi fonksiyonlarının normal tutulmasına, strese cevapta, karbonhidrat, yağ ve proteinlerin enerjiye dönüşümünde yardımcı olan kortizol hormonunun böbrek üstü bezlerinden fazla üretilmesi Cushing sendromuna neden olabilmektedir. Beyindeki hipofiz bezinin böbrek üstü bezini uyaran hormonunun fazla üretildiği durumlarda da ortaya çıkabilmektedir. Kortizol hormonu bazı romatizmal hastalıklarda, eklem iltihaplarında, organ nakli yapıldıktan sonra organ reddini engellemek için kullanılan kortizon ilaçlarının etkisiyle yaşanabilmektedir. Tedavi amaçlı kullanılan kortizonun Cushing sendorumuna neden olabilmesi için uzun süre ve yüksek dozlarda kullanılması gerekmektedir.

Yüzde “Ay dede” görünümü oluştuysa…
Cushing sendromunun en belirgin belirtisi “ay dede” yüzü denilen yüzün kilolu, şiş ve pembe bir görünüm almasıdır. Bunun yanında;
Anormal kilo alma
Adet düzensizlikleri
Bel çevresinde anormal kalınlaşma
Kemiklerde erime ve kaslarda zayıflık
Tansiyon yükselmesi
Sivilcelenme, saç dökülmesi ve tüylenme
Yorgunluk ve bitkinlik
Omuzlar arasında yağ dokusu
Kolay moraran zayıf ve narin cilt
Damarların belirginleşmesi
Bel ve diz ağrıları
Tansiyon ve kolesterolün yükselmesi
Karaciğer yağlanması, mide ülseri, bağırsak hareket bozuklukları
Kalp krizi riskini artırabilir
Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla ortaya çıkan Cushing sendromu, genellikle 20-40 yaş aralığında görülmektedir. Kesin tanıyı koyabilmek için kortizol ve ACHT hormonlarının ölçülmesi gerekmektedir. Hormon oranlarında anormal bir yükseklik belirlenirse bunun geçici bir durup olup olmadığı tespit etmek için ikinci bir tetkik yapılmaktadır. Kortizol hormonunun nereden salgılandığını bulmak için ayrıca test ve MR gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanılmaktadır. İç organlardaki yağ dağılımını değiştirebilen yüksek oranda kortizol; karaciğer yağlanması, insülin direnci, şekere eğilimi, yüksek tansiyon, beyin felci ve kalp krizi riskini artırabilmektedir.
Tedavide ilk tercih cerrahi
Cushing sedromunun tedavisi rahatsızlığın nedeni ortaya konulduktan sonra yapılmaktadır. Radyoterapi, kemoterapi ve ilaç tedavisi uygulansa da ilk tercih cerrahi yöntemle rahatsızlığa neden olan adenomun çıkarılmasıdır. Cerrahi yönteme uygun olmayan hastalarda diğer yöntemler tercih edilebilmektedir. Farklı hastalıkların tedavisi için kullanılan kortizonun neden olduğu Cushing sendorumunda verilen kortizon miktarı düşürülerek tedaviye yardımcı olunabilmektedir. Kontrol sağlandıktan sonra ilaç miktarı tekrar düzenlenebilmektedir.
Görme engelliler gönülleri fethetti
“Türkiye’nin yüzde yüz yerli bilgi yarışması” sloganıyla TRT1’de yayınlanan Altın Petek Bilgi Yarışması sadece engellilerin yarıştığı bölüm ile büyük beğeni topladı.

3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü sebebiyle hazırlanan bölümlerde görme engelli ve tekerlekli sandalyedeki yarışmacılar yarıştı. Başarılı oyuncu Engin Hepileri’nin sunumuyla TRT1 ekranlarında seyirciyle buluşan Altın Petek Bilgi Yarışması’nın #EngelOlmayalım konseptli iki bölümünün ilki 29 Kasım 2016 Salı Akşamı (dün) TRT 1 ekranlarında seyirciyle buluştu.

Engelli yaşama dikkat çekmek, toplumda bu konuyla ilgili farkındalığı artırmanın hedeflendiği yarışmanın dün yayınlanan bölümünde görme engelliler yarıştı. Milli Eğitim Bakanlığı’nda şef olarak çalışan Tevfik Keleş ve emekli İngilizce öğretmeni Aykut Coşgun’un yarıştığı bölüm büyük ilgi gördü. Bu özel bölümlerde, engelli vatandaşlarımızın sorunları, beklentileri ve istekleri üzerine sohbetler gerçekleştirildi.

#EngelOlmayalım hashtagi ile Uluslararası Engelliler Günü haftasında önemli bir farkındalığa imza atan Altın Petek Bilgi Yarışması’nın ikinci bölümü 6 Aralık Pazartesi günü saat 23:30’da yayınlanacak.

GÖRME ENGELLİ YARIŞMACI REKORU EGALE ETTİ
Türkiye’nin yüzde yüz yerli yarışma programı Altın Petek’in dün akşam TRT1 ekranlarında seyirci ile buluşan bölümünde görme engelli yarışmacı Tevfik Keleş fırtınası vardı. Mütevazı ve beyefendi tavırlarıyla herkesin takdirini kazanan Keleş, yarışmada gösterdiği performansla da büyük takdir topladı. Yarışmaya başlarken “ilk soruyu bilemezsem geri kalan on dört soruyu bilmemin hiçbir faydası yok” diyen Keleş, bilginin sonsuz olduğunu ve kendisinin sürekli araştıran, merak eden, öğrenen birisi olduğunu söyledi.

Gözlerini 11 yaşında kaybettiğini belirten Tevfik Keleş, bunun kendisi için bir engel olmadığını, asıl engelin zihinlerdeki, kalıplaşmış fikirler ve ön yargılar olduğunu belirtti. İki üniversite bitirdiğini söyleyen Keleş, bağlama çaldığını, seslendirme, dublaj ve diksiyon eğitimi aldığını vurguladı. Memur olarak çalıştığı Milli Eğitim Bakanlığı’nda “Şef” olduktan sonra arkadaşlarının kendisine “Milli Şef” lakabı taktığını belirten Keleş, bana “Milli Şef Teyfo diyorlar” dedi.

Sekizinci soruya geldiğinde yarışmadaki tüm jokerlerini bitiren Keleş, sonraki üç soruyu jokersiz bilme başarısı gösterdi ve 11. soruda Altın Petek’e ulaşıp, soruyu doğru cevaplayarak 100 bin liralık ödül ile yarışmadan ayrıldı. Tevfik Keleş, kazandığı ödülü eğitimi için harcayacağını, yüksek lisans yapacağını ve bazı özel kurslara katılacağını belirtti.


İHMAL GÖZÜNÜ KAYBETTİRDİ, O YAŞAMI İHMAL ETMEDİ
Türkiye’nin yüzde yüz yerli yarışma programı Altın Petek, dün akşam anlamlı bir bölümle TRT 1 ekranlarındaydı. 3 Aralık görme engelliler günü münasebetiyle hazırlanan bölümde görme engelli Aykut Coşgun’un hikâyesi oldukça ilgi gördü.

Başarılı sunucu Engin Hepileri’nin “gözlerinizi nasıl kaybettiniz?” sorusu üzerine, erken doğum nedeniyle kuvözde kaldığını anlatan Coşgun; “ultraviyole ışınlardan korumak için konulması gereken bez, ihmal sonucu konulmamış, bu da yedi yaşındayken görme kaybı yaşamama neden oldu, yedi yaşından dokuz yaşına kadar toplamda dokuz ameliyat geçirdim, son ameliyatta masaya görerek yattım, görme engelli olarak kalktım” şeklinde cevap verdi. Gözlerini kaybetmiş olması yaşama sevincinden hiçbir şey kaybetmeyen Coşgun, emekli İngilizce öğretmeni olduğunu binlerce öğrenci yetiştirdiğini, öğrenci yetiştirmenin ağaç yetiştirmek gibi olduğunu söyledi. Başarılı bir yarışma çıkartan Aykut Coşgun yarışmadan 15 bin lira ödülle ayrıldı.

ALTIN PETEK ARTIK ENGELSİZ
Yarışma öncesi engelli yarışmacıların konforu için Altın Petek Stüdyoları engelsiz olarak yeniden düzenlendi. Sandalyeli engelli yarışmacılar için özel rampalar dekorun parçası haline geldi. Özellikle görme engelli yarışmacılar stüdyoyu adım adım defalarca keşfetti. Yarışmanın diyagramını merak eden yarışmacılar, led ekranı dokunarak keşfetmesi herkesi şaşırttı.

SOSYAL SORUMLULUK YARIŞMASI

Altın Petek daha önce de 15 Temmuz Şehit Aileleri ve Gazilerine anlamlı bir destekte bulunmuş, yarışmanın özel bölümünde Engin Altan Düzyatan, Pelin Batu, Ufuk Bayraktar ve Özlem Balcı gibi ünlü isimler yer almış ve kazanılan ödüllerin tamamı 15 Temmuz Şehitleri Dayanışma Kampanyası'na bağışlanmıştı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.