Yürüyemeyen MS'liler şimdi Adnan Bağrıaçık'ın 'peşinden koşuyor'

SAĞLIK

Hastalığı ilerledikçe hareket kaybı yaşayan MS'liler artık egzersiz, spor ve fizik tedaviyle ayağa kalkıyor! Milli basketbolcuların doktoru Adnan Bağrıaçık, yaklaşık bin hastasını bu şekilde yürütmeyi başardı

Hastalığı ilerledikçe hareket kaybı yaşayan MS'liler artık egzersiz, spor ve fizik tedaviyle ayağa kalkıyor! Milli basketbolcuların doktoru Adnan Bağrıaçık, yaklaşık bin hastasını bu şekilde yürütmeyi başardı

Yürüyemeyen MS'liler şimdi 'peşinden koşuyor'

Türkiye Milli Basketbol Takımı'nın doktoru Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Adnan Bağrıaçık, düzenli yaptırdığı egzersizlerle MS'li hastaların tedavisini hızlandırmayı başardı. Hastalığın seyrinin herkeste farklı olduğunu ancak tüm MS'lilerin mutlaka egzersizden yararlanabileceğini söyleyen Dr. Bağrıaçık, kendi kurduğu Orthopedia Özel Dal Merkezi'nde sosyal güvencesi olsun ya da olmasın bütün MS hastalarına ücretsiz fizik tedavi hizmeti sunuyor.
MS hastalarına bu özel ilgisinin altında babasının bu hastalık yüzünden vefatının yattığını söyleyen Bağrıaçık, 'Başta ABD olmak üzere dünyada MS ile ilgili her şeyi araştırdık. İlaçların yanında egzersiz, spor ve fizik tedavinin de katkısı büyük. Kasları çalıştırmaya ve güçlendirmeye yönelik uygulamalardan müthiş sonuçlar aldık. Egzersizin herkesin hayatını kolaylaştırıcı bir basamak olacağına inanıyorum. Yeter ki hastalar inansın ve uygulasın. Hem nöroloji uzmanlarının hem de terapistlerin tedavisini aksatmasınlar' dedi. Bugüne kadar tedavilerinde önemli aşama kaydeden yaklaşık bin hastasıyla ilgili bir çalışma hazırlayan Bağrıaçık, Ulusal Nöroloji Kongresi'nde de bununla ilgili bir sunum yapmayı planlıyor.

SAUNA VE HAMAM YASAK
Hastaların sadece fiziksel değil ruh sağlıklarına da önem vermelerinin iyileşmelerinde çok etkili olduğunu dile getiren Dr. Bağrıaçık, şu önerilerde bulundu: Hastalık ne düzeyde olursa olsun, sosyal iletişim çok önemli. Yakınlarının şefkatindeki hastaların iyileşme süreçleri olumlu etkileniyor. Bulundukları ortamın sıcaklığına dikkat etmeliler. Kaplıca, sauna, hamam kesinlikle yasak. Çok sıcak suyla duş almamalılar. Yapacakları egzersizin bile vücutlarının sıcaklığını artırmaması gerekiyor. Uyku düzenlerine dikkat etmeliler, yorgunluktan kaçınmalılar.

Artık merdiven bile çıkıyorum
Özlem Şenkozak, Nihayet Erdoğan ve Filiz Erdinç (soldan sağa) MS hastalığına karşı ilaç ve fizik tedaviyi aksatmadan mücadele veriyor. Hastalığının çok ağır ataklarla ilerlediğini söyleyen Erdoğan, bir yılda katettiği mesafeyi anlattı: '4 yıl önce üç kişi tarafından taşınarak getirildim bu kliniğe. İlk bir yılın sonunda kendi yemeğimi yapabilir, çocuğumu okula gönderebilir hale geldim. Şimdi tek başıma minibüse binerek kliniğe gelebiliyor, merdivenleri çıkabiliyorum.' 20 yıldır MS hastası olan Erdinç'in ise 'MS ile Yaşamayı Öğrenmek' adlı bir kitabı da bulunuyor. Bu konudaki deneyimlerini başka hastalarla ve yakınlarıyla paylaşmak istediğini söyleyen Erdinç, 'Egzersizle birlikte hayatım tümüyle değişti. Adnan Bey ne dediyse yaptım, şimdi de yolda yürüyebiliyor, işlerimi yapabiliyorum' diye konuştu.

Her zaman özürlülüğe yol açmıyor

Tıp dünyasında kısaca 'MS' olarak bilinen Multiple Skleroz, bağışıklık sisteminin kontrol dışına çıkarak, vücuda zarar vermesi anlamına geliyor. Hastalığa karşı bilincin oldukça az olduğunu belirten Hacettepe Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Rana Karabudak, 'Toplumda MS'in özürlülük durumu yaratacağı gibi yanlış bir kanaat var. MS ancak erken teşhis konup, doğru tedavi edilmediği durumlarda bazı kalıcı etkiler bırakabilir' dedi. Tıp literatürüne giren çalışmalarıyla tanınan Dr. Karabudak, dünya genelinde üç milyon, Türkiye'de 40 bin kişinin mücadele ettiği MS'i ve hastalıkla mücadele yollarını AKŞAM'a anlattı:

- NEDENİ HENÜZ BELLİ DEĞİL: Bağışıklık sisteminden kaynaklanan hastalık, beyin ve omurilikte bulunan 'miyelin' adlı maddenin vücut tarafından yanlış algılanması ve buna karşı iç saldırı yapmasıyla ortaya çıkıyor. Hastalık omurilikte oluşursa kol ve bacakta uyuşmaya; beyinde görülürse duyusal şikayetlere yol açıyor. Ancak asıl nedeni henüz belli değil.
- DAHA ÇOK KADIN VE GENÇLERİ VURUYOR: Hastalığın en önemli özelliği genç insanları vuruyor olması. Çoğunlukla 20-40 yaş arası insanlarda görülüyor. Diğer bağışıklık sistemi hastalıklarında olduğu gibi, kadınları erkeklerden iki kat fazla etkiliyor.
- TEDAVİDEKİ GELİŞMELER: İmmun modulatör (IMT) tedaviler olarak bilinen ilaçlarla ataklar büyük ölçüde kontrol altına alınıyor. Yeni gelişmekte olan ve Türkiye'de ruhsatı henüz çıkmayan ilaçlar var. Ağızdan alınan bu ilaçlar yüzde 50-55'e kadar atak kontrolü sağlayacak.
- KÖK HÜCRE HENÜZ KANITLANMADI: Hastalığın kök hücre yöntemiyle tedavisine ilişkin çalışmalar yapılıyor. Ancak şu an, tekerlekli sandalye aşamasına gelen hastalarda deneniyor. Riskleri olabilir. Henüz emekleme aşamasında olan bu yöntemi kesinlikle önermiyoruz. (Akşam)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.