TURKDİAB Prof. Dr.M.Temel Yılmaz: Diyabet hastalarına ''bitkisel ilaç'' uyarısı
TURKDİAB Prof. Dr.M.Temel Yılmaz: Diyabet hastalarına ''bitkisel ilaç'' uyarısı
Türkiye Diyabet Vakfı (TURKDİAB) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, Sağlık Bakanlığının, hasta tedavi yetkisi olmayan tıp dışı birtakım kişilerin, bilimsel doğruluğu kanıtlanmamış, ilaç ruhsat aşamaları tamamlanmamış bitkiler ya da karışımlarından hazırlanan formülleri tedavi reçetesi gibi sunarak hasta sağlığıyla oynamasını engelleyecek tedbirleri alması gerektiğini söyledi.
Diyabet hastalarına ''bitkisel ilaç'' uyarısı
Vakıf merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Yılmaz, bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamış yeni tedavi metotlarının değerlendirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı bünyesinde ''Bilimsel Etik Kurul'' oluşturulması ve bu metotların kurul onayı alındıktan sonra uygulamaya konulması gerektiğini kaydetti.
Yılmaz, vakıf olarak, diyabet gibi insan hayatını çok ciddi etkileyen, iyi tedavi edilmediğinde çok ağır organ hasarlarıyla devam eden bir hastalıkta, hastaların suiistimale uğramaması için gerekli tüm önlemleri alacaklarını aktararak, vakıf bünyesinde kurulan hukuk bürosunca, hasta sağlığını etkileyen her konunun sonuna kadar izleneceğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı ve RTÜK'ü, hasta sağlığını korumak için acil önlemler almaya davet ettiklerini kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:
''Sağlık Bakanlığı, hasta tedavi yetkisi olmayan tıp dışı birtakım kişilerin, bilimsel doğruluğu kanıtlanmamış, ilaç ruhsat aşamaları tamamlanmamış bitkiler ya da karışımlarından hazırlanan formülleri tedavi reçetesi gibi vererek hasta sağlığıyla oynamasını engelleyecek tedbirleri almalıdır. RTÜK de bitkisel kökenli karışımların reklam ve ilanlarında, hastaya tıbbi ilaç izlenimi verecek yazılar ve hasta ya da hastalıkları tedavi ettiğine dair ibareler kullanmasını engelleyecek önlemleri en kısa zamanda almalıdır.''
TURKDİAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kaya da vücudunda insülin hormonu eksikliği ya da yokluğu nedeniyle insülin tedavisi olan diyabetli hastalarda cerrahi olarak insülin tedavilerinin kesildiği yönünde yapılan açıklamalar ve haberlerin bilimsel gerçekleri yansıtmadığını vurguladı.
Diyabet ve diyabete bağlı organ hasarlarının bitkiler ya da karışımlarıyla tamamen iyileştirilebileceği iddialarıyla da hasta sağlığıyla oynandığını ifade eden Kaya, ''Diyabeti otlarla veya bitkisel karışımlarla tedavi ettiğini iddia eden ve tıp mensubu olmayan birçok kişi, çeşitli görsel ve yazılı medyada sürekli yayınlara çıkarak hastalara yönelik bitki tarifleriyle tedavi reçeteleri önermektedir. Üzülerek belirtmek gerekir ki, kontrol altına alınamadığı için bu kişilerin ve bu türden ürünlerin sayısı her geçen gün artmaktadır'' diye konuştu.
TURKDİAB Genel Sekreteri Prof. Dr. İlhan Yetkin de son günlerde sürekli olarak medyada, ''diyabetin tedavisi bulundu'' gibi sansasyonel açıklamalar yapıldığını ifade etti.
Diyabetin tek tipi ve tek formu olmadığını vurgulayan Yetkin, ''Diyabet, vücutta insülin hormonu salgısında bozukluk ya da yokluğu sonucu ortaya çıkan, birçok farklı tipi olan bir sendromdur. Diyabetin tüm tiplerinde etkin olan bir ilaç halen tıpta mevcut değildir'' dedi.
İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör de diyabetin yanlış tedavi edildiği takdirde diğer birçok hastalığı tetikleyeceğini ifade etti.
Güngör, bitkisel ürünlerle ilgili olarak bu yılın başında Sağlık Bakanlığının önemli bir adım attığını ve geleneksel tıbbi bitkisel ürünler yönetmeliğini yayımladığını söyledi.