Görme özelliğini kaybetmiş veya şekil bozukluğu olan gözler, çekilen fiziksel acı ve sıkıntıların yanı sıra hastaları toplumun meraklı ve acıyan bakışlarıyla karşı karşıya bırakıyor. Türk hekimleri tarafından geliştirilen ÜTSE (Üst Temporal Sklerotomi Eviserasyon) yöntemi ile göz yapısı bozulmadan, hastanın mümkün olan en doğal ve estetik göz protezine sahip olması amaçlanıyor. Protez gözlerin her zaman hareketli ve diri kalmasına olanak sağlayan bu yeni cerrahi yöntemin detaylarını Dünyagöz Hastanesi'nden göz estetiği uzmanı Op. Dr. Levent Akçay ile konuştuk. İşte, protez göz cerrahisindeki son gelişmeler...
İKİ AŞAMADA TAKILIR Görme özelliğini kaybetmiş, doğuştan şekil bozukluğu olan veya yaralanma neticesinde parçalanmış göze sahip olan hastalara uygulanan protez göz cerrahisi iki aşamalıdır.
Birinci aşama, eviserasyon denilen göz boşaltma veya gözü iptal etme operasyonudur. Belirli bir süre sonra gerçekleştirilen ikinci aşama ise protez gözün yerine yerleştirilmesidir.
Geliştirdiğimiz ÜTSE yöntemi ile eviserasyon operasyonunda gözün en dış tabakası olan kornea çıkartılmadan, yalnızca göz küresinin içi boşaltılıyor ve protez buraya yerleştiriliyor.
BİR AYDA GÖZ HAZIR ÜTSE yöntemi ile göz, operasyon sonrasında yalnızca bir gün kapalı kalıyor. İkinci gün açılan gözün, kornea tabakası yerinde olduğundan hastalar protez takılana kadar geçen bir aylık süreyi, kendi tercihlerine bağlı olarak ister bir güneş gözlüğü, isterlerse de kornea üzerine takılan prostetik bir kontak lensle geçirebiliyorlar.
Klasik yöntemde ise protezin takılması, operasyondan iki ay sonra gerçekleşiyor ve bu sürenin çoğunda hastanın ameliyatlı gözü kapalı tutuluyor.
PROTEZ GÖZ ARTIK HER YERE DÖNÜYOR
Boşaltılan göz çukuruna yerleştirilen protez göz, hastanın yaşamı boyunca gözlerinin çökmesini engelleyerek, hareketli ve diri yapıda gözlere sahip olmasını sağlıyor.
Hareketli göz protezi, sağlam gözün rengi ve büyüklüğünde hazırlanıyor. Böylelikle hasta toplum içinde kendisini rahat hissediyor.
ÜTSE yönteminin en önemli farkı, bu operasyon ile takılan protezlerde gerçeğe en yakın doğal göz hareketlerinin elde edilmesinin mümkün olmasıdır. Klasik göz protezi cerrahisinde ise kornea çevresine yapışan gözü hareket ettirecek kaslar ortaya yakın oldukları için göz hareketlerinin sinerjisi bozulur.
www.internetsonhaber.com
Protezli gözde devrim
Protezli gözde devrim
SAĞLIK
Protez göz takmak zorunda olan hastalar için cerrahideki gelişmeler umut verici. Op. Dr. Levent Akçay, "Geliştirdiğimiz hareketli protezle hastalara rahat edecekleri bir yaşam sunuyoruz" diyor
Paylaş: