Koronavirüs aşısı çalışmalarından olumlu sonuçlar geldi

SAĞLIK

Koronavirüs aşısı için Londra'da Oxford Üniversitesinde yapılan çalışmalarda aşıyla ilgili olumlu sonuçlar alındığını duyurdu.

Koronavirüs aşısı çalışmalarından olumlu sonuçlar geldi
Koronavirüs aşısı için Londra'da Oxford Üniversitesinde yapılan çalışmalarda aşıyla ilgili olumlu sonuçlar alındığını duyurdu.

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'nın ortak çalışması ile BioNtech ve Pfizer'ın birlikte yürüttüğü klinik testlerin yeni aşamasında antikor oluşumunun sağlandığı açıklandı.

İki aşı adayından daha olumlu haber geldi
Koronavirüs aşısı için Londra'da Oxford Üniversitesi ile iş birliği yapan ilaç şirketi AstraZeneca, etken maddesi AZD1222 olan aşıyla ilgili olumlu sonuçlar alındığını duyurdu. Açıklamada binden fazla kişi üzerinde denenen aşının, insan vücudunda antikor ve koronavirüse karşı savaşacak akyuvarlar üretilmesini sağladığı belirtildi.

Londra'da açıklama yapan uzmanlar, kullanılan etken maddenin ciddi yan etkilerinin gözlemlenmediğini ve aşının güvenli olduğunu belirterek ancak yine de araştırmanın kapsamlı sonuçlarının beklenmesi gerektiğine işaret etti.

Merkezi Almanya'nın Mainz kentinde bulunan biyoteknolojik şirketi BioNTech ve ABD'li ilaç şirketi Pfizer ortaklığında yürütülen bir başka aşı çalışmasından da olumlu sonuçlar elde edildiği açıklandı.

Yapılan açıklamada, denenen aşının düşük dozlu testlerinde bile deneklerde antikor oluştuğunun gözlendiği belirtildi.

Öte yandan İngiltere de BioNTech ile potansiyel COVID-19 aşısı için tedarik sözleşmesi imzaladı.

İmzalanan sözleşmeye göre, gelecek iki yıl içinde BioNTech'in BNT 162 aşısından 30 milyon doz İngiltere'ye gönderilecek. BioNTech'in kurucu ortağı ve CEO'su Uğur Şahin, "Diğer birçok hükümet yetkilileriyle görüşmelerde bulunuyoruz ve ek tedarik anlaşmalarını yakında duyurmayı umuyoruz" dedi.

DSÖ: Çalışmalar umut verici

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durumlar Birimi Başkanı Dr. Mike Ryan da yaptığı açıklamada, aşı çalışmalarında umut verici ve olumlu gelişmeler olduğunu vurguladı. Ancak Ryan, henüz nihai bir COVID-19 aşısı için daha katedilmesi gereken uzun bir yol olduğunu ifade etti.

Almanya ve İngiltere'deki aşı çalışmalarında olumlu gelişmeler kaydedildiğine ilişkin açıklamaların ardından BioNTech ve Pfizer ile AstraZeneca şirketlerinin Amerikan ve İngiliz borsalarındaki hisseleri yaklaşık yüzde 13'e varan oranda değer kazandı.

Dünya genelinde pek çok biyoteknoloji ve ilaç şirketi COVID-19'a karşı bir aşı geliştirmek için yoğun çalışmalar yürütüyor. Şimdiye kadar 150'den fazla potansiyel aşı üzerinde araştırmalar sürerken bunlardan 23'ü insanlar üzerinde denendi.

Uzmanlar etkili ve güvenli bir koronavirüs aşısının en erken 12 ila 18 ay içerisinde piyasaya sürülebileceğini belirtiyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.