Bayramların vazgeçilmez ikramı şerbetli tatlılar, Ramazan ayı boyunca susuz kalan bünyelere ilk günden aşırı yükleme yapılmasına neden oluyor. Peki, bayram boyunca önümüze gelen baklava, ekmek kadayıfı, tulumba tatlısı karşısında ne yapacağız?
Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, bunun için çok basit bir formül veriyor: Şerbetli tatlıdan alınan kalori kadar ekstra su içilmeli. Örneğin, iki dilim baklava yiyerek 500 kalori alan birinin, 500 ml fazladan su tüketmesi gerekiyor.
Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, bunun için çok basit bir formül veriyor: Şerbetli tatlıdan alınan kalori kadar ekstra su içilmeli. Örneğin, iki dilim baklava yiyerek 500 kalori alan birinin, 500 ml fazladan su tüketmesi gerekiyor.
Sıcak yaz günlerine denk gelen ve oruç tutma süresinin 17 saati aştığı Ramazan ayının ardından bayram hazırlıkları başladı. Çikolatalar, şekerler, şerbetli tatlılar evlerin baş köşelerinde yerini aldı ancak bu durum oruç süresince farklı bir beslenme düzenine alışan ve susuz kalan bünyeler için tehlike arz ediyor. Bayramda ikram edilen baklavalara, ekmek kadayıflarına, tulumbalara, şekerparelere karşı koyamayanlar için Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy basit bir formül veriyor, “Ortalama bir yetişkinin günde 1800-2000 kalori aldığını düşünürsek, bu durumda içilmesi gereken su miktarı 1,8-2 litre arasında değişiyor. Bayramların vazgeçilmezi şerbetli tatlılar için ise kalori hesabı şöyle; iki dilim baklava yiyerek 500 kalori alan birinin, 500 ml fazladan su tüketmesi gerekiyor.”
Hangi tatlıdan sonra ne kadar su içilmeli?
Tatlı
Kalorisi
İçilmesi gereken su miktarı
2 dilim baklava
500 kcal
½ litre su
1 porsiyon ekmek kadayıfı
450 kcal
450 ml su (1,5 su bardağı)
1 adet orta büyüklükte tulumba tatlısı
130 kcal
130 ml su (1 çay bardağı)
1 porsiyon revani
350 kcal
350 ml su (yaklaşık 1,5 su bardağı)
1 tane şekerpare
250 kcal
250 ml su (1 su bardağı)
2 Kemalpaşa tatlısı
220 kcal
220 ml su (1 su bardağı)
Vücudumuz susuzluğa dayanamıyor
Özellikle yaz aylarında sıcak yüzünden oluşan ekstra su kaybı ve bayram sebebiyle artan her bir kalori için su tüketimine özel olarak dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Canan Aksoy, “Ramazan süresince biz diyetisyenler, açlıktan çok susuzluk konusunda uyarı yaptık. Eğer kronik bir hastalık yoksa açlığa dayanıklı olan vücudumuz, konu “su” olunca maalesef o kadar da dayanıklı değil. Bu nedenle bayram boyunca, oruç tutarken yeterince almadığımız suyu tüketmek, vücudumuz için yapacağımız en olumlu davranışlardan biri olacaktır” diyor.
Bayram boyunca bunlara dikkat edin
Bayram sabahına peynir, zeytin, domates, salatalık, tam veya tane kepekli ekmek ve meyvelerden oluşan bir kahvaltı ile başlayın.
Misafirlerinize şeker ve çikolatanın yanında, fındık, ceviz, kuru kayısı ve kuru incir gibi lezzetli ve sağlıklı ikramlar hazırlayın.
İkram edilen her şeker ve çikolatanın ardından bir bardak su tüketin.
Çay-kahveyi şekersiz içmeye çalışın. Bu şekilde tüketemiyorsanız suyu tercih edin.
Ziyaretlerinizde asansör yerine merdiven kullanın, gideceğiniz yere yürüyerek ulaşmaya özen gösterin.
Tatlılara ‘hayır’ diyebilmek için öğün atlamamaya çalışın.
Tatlılar yüzünden artan kalori alımını dengelemek için ana öğünlerde ağır yemeklerden ve kızartılmış ürünlerden kaçının. Daha çok sebze, salata ve yoğurt tüketin.
Çocuklar bayram boyunca ebeveynlerinin gözetimi dışında tatlı, çikolata, limonata vb. şekerli yiyecek ve içecekleri tüketebiliyor. Bunun zararlarını en aza indirgemek için bol su içmelerine özen gösterin, Limon dilimleri, nane yaprakları veya sevdikleri meyve parçacıkları ile çocukları su içmeye teşvik edebilirsiniz.
Suyunuz taze ve iyi kalitede olmalı
Waternet Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, su içmenin yanı sıra, suyun taze olmasına ve saklama koşullarına da dikkat çekiyor, “Mikrobiyolojik yönden içmeye uygun, ağır metallerden arındırılmış taze içme suyunu elde edebilmenin en sağlıklı ve mantıklı yolu, arıtılmış içme suyudur. Saklama koşulları açısından da en doğru yöntem, evde arıtılmış içme sularının cam şişelerde muhafaza edilmesidir.”
SAĞLIK KURUMLARI İLETİŞİM
SAĞLIK KURUMLARI İLETİŞİM
FİRMA REHBERİ, KENT REHBERİ
BAKLAVACILAR İLETİŞİM
BAKLAVACILAR İLETİŞİM