Doğalgaz kullanmak istiyorum. Yeni abonelik işlem sırasını öğrenebilir miyim ?
Abonelik işlemi için kimliğiniz ve adres bilgilerinizle İngaza giderek, o günün ödeme koşullarına uyarak basit bir işlemle gerçekleştirebilirsiniz.
Kombi kazan veya şofben seçerken teknik servis seçimine dikkat etmelimiyim ?
Seçtiğiniz markanın bulunduğunuz yerde servisinin olması çok önemlidir.Kimi markalar merkeze bağlı servis anlayışı sunarken, kimi markalarda satış bayiilerinin olduğu bölgelere servislikte vermektedir.örneğin kışın cihazınızın arıza yaptığını düşünürseniz merkeze bağlı gezici servislerin gelmesi zaman alırken, bulunduğunuz bölgedeki servisin cihaza müdahalesi ve onarımı daha kısa zaman alır.
Doğalgaz faturam yüksek geliyor. Düşürmek için neler yapmalıyım ?
Doğalgaz faturanızın daha uygun gelmesi için öncelikle evinizin de elde ettiğiniz ısıyı muhafaza etmelisiniz.
Bunun içinde:
Evinizin korunaklı olması, değilse de izolasyon yapılması gerekmektedir.
Yoğuşmalı kombinin de büyük bi tasarrufu vardır.Standart hermetik kombiler %93 verim sağlarken, ön yoğuşmalı kombiler %109 a varan veriler elde etmektedir.
Oda termostatlarıda tasarruf sağlatmaktadır.
Aliminyum radyatörler kolay ısındığı, ısıyı daha iyi ilettiği ve daha az su tuttuğu için tasarruf sağlatmaktadır.
Termostatik vanalar.
Merkezi sistem ve bireysel kombi kullanımının farkları nelerdir ?
Merkezi sistemin avantajlı olmasının nedeni kütlenin ısıtılıyor olmasıdır. Yani binanın her tarafı ısınıyor. Sadece altınız yada üstünüz değil. Çaprazınız da ısındığı için verimlilik artıyor. Bireyselde ise mekanı ısıtıyorsunuz.Bu durum verimliliği düşürmektedir. Sıcak su kullanımının mümkün olmadığı yönünde bir inanış vardır.Hermetik şohben aracılığıyla da sıcak su kullanılabilir. İyi bir kazan dairesi, bugün kombi fiyatlarıyla hemen hemen aynı rakamdadır.
Yoğuşmalı kombi nedir ? Neden yoğuşmalı kombi ?
Yoğuşmalı Kombi Çalışma Prensibi: Turbo eşanjör sistemi ile atık gaz sıcaklığı düşürülerek yanma sonucu oluşan su buharı sisteme geri kazandırılmakta ve bunun sayesinde de yüksek verim elde edilmektedir. Kondenzasyon tekniği kullanılan kombilerin standart kombilere göre başlıca farkı, baca gazı ürünlerindeki nem yoğunlaştığında ortaya çıkan buharlaşma gizli ısısının bir kısmının kullanılabilmesi ve ısı geri kazanım kabiliyetleridir. 1 m3 doğalgaz başına 1.5 ile 1.7 kg arasında su oluşmaktadır. 1 kg-su başına açığa çıkan buharlaşma ısısı 539 kcal’dir. Bu enerji gizli ısı olarak anılmakta ve standart kombilerde bu ısıdan yararlanılmamaktadır. Yoğuşmalı kombiler; bacadan atılan gazların içindeki su buharında bulunan enerjiyi, gazları yanma bloğunun içinde tekrar dolaştırmak suretiyle özel olarak dizayn edilmiş kanatçıklara çarptırarak alır ve tesisat suyuna aktarır. Yanma sonucu oluşan ürünler 1.eşanjörden geçerken içersindeki su buharı yoğunlaşarak, su haline gelir. Yoğuşan suyun enerjisini de 2. Eşanjörde dolaşmakta olan sistem suyu alır. Bu sistemle çalışan kombilerin verimleri standart kombilerden daha fazla olmaktadır. Yoğuşma sonucu oluşan su da, özel bir tahliye borusu ile dışarı atılır.
Sadece doğalgazı ocakta kullanabilir miyim ?
Sadece doğal gazı ocağınız da kullanabilirsiniz.Binanızda kolon tesisatı çekilmiş ise yapmanız gereken abone olmak ve yetkili bir firmaya daire içi gaz tesisatınızı çektirerek sadece ocağınızda doğal gaz kullanabilirsiniz.Daire içi gaz tesisatında ileride kombi kullanımı içinde vana bırakılıp bu vana kör tapayla kapalı kalacaktır.
Kombi alırken dikkat edilmesi gerekenler ?
Nasıl bir ürün alacağınız hakkında araştırma yapın. Isıtma sistemleri ile ilgili satış ve teşhir yapan bayileri gezin, broşür alın, teknik bilgi edinin. Tavsiye edilen cihazın kapasitesinin yeterli gelip gelmeyeceğini öğrenin. Bilinen, geniş servis ağı olan ve güçlü firmaların ürünlerini tercih edin ve mutlaka TSE damgası arayın. Ayrıca kombi tercihinde ilk maliyet değil, tüketim bedeli ve servis maliyetlerinin de önemli olduğu unutulmamalıdır.
Kombinin çalışma prensipleri nelerdir ?
Kombinin görevi sistemdeki suyu ısıtıp peteklere gönderip tesisattaki soğuk olan suyu emiş yaparak ısıtıp tekrar göndermektir.
Kombi yanıyor suyu da istenen dereceye kadar kademeli olarak ısıtıp gönderiyorsa görevini yapıyor demektir.
Hangi şartlarda soba tercih edilmelidir ?
Evdeniz de sadece tek bir odayı ısıtmayı amaçlıyorsanız soba tercih edebilirsiniz.Kombiye göre dez avantajı sıcak su elde edilememesi ve evin her yerinin aynı ısıda olmamasıdır.Fakat kombiye ve kömür sobasına göre daha az tüketimli olması ve kömür,kül,temizlik,taşıma,bitme derdinin olmaması avantajıdır.
Bir dairede birden fazla soba kullanabilir miyim ?
Evinizde birden fazla soba kullanabilirsiniz.
Doğalgaz firması seçerken nelere dikkat etmeliyim ?
Doğalgaz firması seçerken dikkat edilmesi en önemli konu tercih ettiğiniz firmanın bulunduğunuz yerdeki gaz dağıtım şirketinde yetkili olmasıdır. Yaptığı işleri referans kabul ederek imkanınız varsa refersanslarını gezmeli, güvenilirliğine ve güvenilirliğini test ederek tercihinizi yapmalısınız.
Doğalgaz gerçekten ucuz mudur ?
Doğal gazı diğer yakıtlarla maliyet karşılaştırması yaptığımız da; verimli ve ortama verdiği ısı miktarı bakımından en ucuz yakıttır.
Kalorifer tesisatı nasıl çekilmelidir ?
Kalorifer tesisatı çekilecek evin durumuna ve ev sahibinin isteğine göre çekilebilir.
Şap altı tesisat: Evde ki mevcut zemin ve şap kırılarak kombiden çıkan sıcak suyun en kısa yoldan peteklere ulaşmasını sağlamaktır.Bu şekilde çekilen tesisatın ardından zemine tadilat yapılması gerekmektedir.
Şap üstü tesisat: Şap üstü tesisat cekilirken kombiden çıkan sıcak suyu duvar kenarından(süpürgelik üstünden) plastik borular döşenerek peteklere ulaştırılmasını sağlamaktır.
Yapılım aşamasında şap üstü tesisatta evde daha az tahribat olurken, verim olarak karşılaştırma yapıldığında şap altı tesisat daha rahat ve tasarruflu ısınma sağlamaktadır.
Kombi arıza yaptığında ne yapmalıyım ?
Kombi arıza konumuna geçtiğinde öncelikli olarak kullanma kılavuzundaki arıza giderme metotlarını uygulayabilirsiniz. Üretici firmalar, hazırladıkları kullanma kılavuzunda kombilerin arıza kodları ve anlamlarını içeren bilgiler mevcuttur. Bu kılavuzda yer alan uyarılar doğrultusunda gerekli işlemleri yaptığınız halde arıza giderilmediyse, vakit kaybetmeden yetkili teknik servisi arayınız.
Evim için kombiyi seçeceğim yer ?
Hermetik kombiler; bacası dış ortama(atmosfere) açılabilen her yere monte edilebilir.
Kombimi bacaya bağlayabilir miyim ?
Bacalı kombiler; standartlara uygun yapılmış TSE’li müstakil bacanın olduğu banyo, wc ve yatak odası haricindeki yerlere monte edilebilirler.
Karbonmonoksit Zehirlenmeleri ve Alınacak Tedbirler
Doğalgaz kullanırken Karbonmonoksit Zehirlenmeleri ve Alınacak Tedbirler
1. Karbonmonoksit Nedir? Karbonmonoksit kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yapısında "karbon" bulunan yakıtların tam olarak yanmaması sonucu oluşan ve bu yakıtların yanması sonucu oluşan dumanda yer alan bir gazdır.
2. Karbonmonoksit Zehirlenmesi Nasıl Oluşur? Yukarıda belirtilen yakıtların kullanıldığı yerlerdeki baca sistemlerinin iyi çekmemesi, yangınlar ve araçların kapalı garajlarda çalıştırılması gibi durumlarla, rüzgârlı ve fırtınalı havalarda karbonmonoksit birikimi olabilmektedir. Böyle yerlerde uzun süre kalan kişiler de bu gazı soluduğundan zehirlenmeler ortaya çıkabilmekledir.
3. Karbonmonoksit Zehirlenmesinde Kimler Risk Altındadır?
Trafik polisleri,
İtfaiye çalışanları,
Kapalı garajlarda çalışanlar,
Çelik endüstrisi çalışanları,
Boya temizleme işlerinde faaliyet gösterenler,
Kalorifer kazanı dairesinde çalışanlar ile
Otomobil tamircileri meslek olarak risk altındaki kişilerdir.
Ayrıca, karbonmonoksit zehirlenmeleri çocuklar, yaşlılar, kalp hastalan, akciğer hastaları ve anemik hastalar ile gebe kadınlarda daha çok risk teşkil etmektedir.
4. Karbonmonoksit Gazı İnsanları Nasıl Zehirler? Karbonmonoksit, solunduktan sonra akciğerler vasıtasıyla kana geçer. Kanın, dokulara oksijen taşıyan kısmı olan "hemoglobin" isimli molekülü ile birleşerek "karboksihemoglobin" olarak ifade edilen bir bileşik oluşmaktadır.
Bundan sonra kan artık hücrelere oksijen taşıyamaz ve zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.
5. Karbonmonoksit Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?
Akut zehirlenmelerde:
Şiddetli baş ağrısı,
Güçsüzlük ve halsizlik,
Baş dönmesi,
Görmede kayıp,
Unutkanlık,
Bulantı ve kusma,
Göğüs ağrısı,
Bayılma,
Dikkat bozukluğu,
Vücutta uyuşmalar.
Kronik Zehirlenmelerde:
Şiddetli baş ağrısı,
Bulantı ve kusma,
Karın ağrısı,
Halsizlik ve sersemlik hissi,
Uyuşmalar,
Göz kararması,
Unutkanlık,
Huzursuzluk,
Denge bozukluğu.
6. Karbonmonoksit Zehirlenmesi Nasıl Teşhis Edilir? Karbonmonoksit zehirlenmesi ölümle de sonuçlanabilen çok ciddi bir zehirlenme olduğundan, karbonmonoksit gazının oluşma ihtimali olan yerlerde bulunan kişilerde yukarıda verilen belirtilerin görülmesi hâlinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Sağlık kuruluşunda olayın nasıl olduğu ve zehirlenen kişinin uğraş alanı gibi bilgiler eksiksiz olarak verilmelidir.
Alınan bu bilgiler ışığında gerekli laboratuvar testleri de yapılarak kişinin zehirlenip zehirlenmediğine karar verilmektedir.
7. Karbonmonoksit Zehirlenmeleri Başka Hastalıklarla Kanştırılabilir mi? Karbonmonoksit zehirlenmesinin, bazı sinir sistemi hastalıkları, kalp krizi ve kalp ritim bozuklukları, ilaç ve alkol zehirlenmeleri, depresyon gibi ruhsal problemlerler ve gıda zehirlenmeleri yanında, kann ve kafa travmaları ile de karıştınlabileceği unutulmamalıdır.
8. Karbonmonoksit Zehirlenmesinin Tedavisi Var mıdır? Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alınabilir.
Zehirlendiği düşünülen kişi hemen temiz havalı bir ortama alınmalı ve derhal bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır. Zehirlenme belirtilerine göre burada gerekli müdahalelerin yapılacağı ve tedavilerin uygulanacağı bilinmelidir.
9. Karbonmonoksit Zehirlenmesinden Korunma Nasıldır?
Karbonmonoksit zehirlenmeleri esasen basit birtakım önlemlerin alınmasıyla önlenebilen zehirlenmelerdir.
Bu sebeple, aşağıda belirtilen hususlara özellikle uyulmalıdır.
Evlerimizdeki ısıtma sistemlerinin ve bacaların her yıl bakımları mutlaka uzman kişilere düzenli olarak yaptırılmalıdır.
Ev içi ve garaj gibi kapalı alanlarda, bacasız ısıtma araçları kesinlikle kullanılmamalıdır.
Banyo içinde şofben kullanılmamalıdır.
Kapalı garajlarda arabalar çalışır durumda bırakılmamalıdır.
Doğalgaz kullanırken Bilmeniz Gerekenler
Doğalgaz kullanırken Bilmeniz Gerekenler
SAĞLIK
Doğalgazın kullanıcıların yeni oldukları doğalgaz ve kombi kullanımıyla ilgili yaşadıkları problemleri ve Alınması gereken tedbirler.
Paylaş: