Çocuklara Bayram’da Az Çikolata Çok Sevgi Verin!

SAĞLIK

Aşırı şekerli, çikolatalı gıdaların tüketimi, başta ağız ve diş sağlığı olmak üzere mide-barsak şikayetlerinin de ortaya çıkmasına neden olabilir.

 Çocuklara Bayram’da Az Çikolata Çok Sevgi Verin!
Aşırı şekerli, çikolatalı gıdaların tüketimi, başta ağız ve diş sağlığı olmak üzere mide-barsak şikayetlerinin de ortaya çıkmasına neden olabilir.

Çocukların sağlıklı, mutlu ve sorunsuz bir bayram geçirmesi için şeker ve çikolata tüketimlerine sınırlama getirilmesi gerekir.

Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Evrim Şenkal, ‘’Ebeveynlerin çocuklar için tatlı tercihlerini sütlü tatlılardan yana kullanmaları yanında çocukların yeterli miktarda sıvı tüketmelerini ve dişlerini fırçalamalarını sağlaması gerekir. Bayramlarda büyüklerin şeker, çikolata ikram edip bir de ısrarcı olmaları aileleri de zor durumda bırakmakta ve çocukları aşırı yeme eğilimine sürüklemektedir. Özellikle şeker tüketimi sonrası dişler fırçalanmadığında ağızda kalan yiyecek artıkları bakteri üremesine yol açar ve diş çürümesini hızlanır. Bu yüzden en azından bu tarz gıdalar tüketildikten sonra, o sırada diş fırçalanamıyorsa çocukların su içmesi sağlanarak ağızdaki artıklar giderilebilir. Bu tür yiyecekler kabızlık gibi sorunlara da yol açabilir. Dolayısıyla çocukların her zaman olduğu gibi bayramda da bol sebze ve meyve tüketmeleri sağlanmalı, bol sıvı alabilmelerine özen gösterilmelidir’’ dedi.

Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Evrim Şenkal, Bayramda Tüketilen Şeker ve Çikolata Tüketimi ile ilgili önerilerde bulundu.

Normal zamanlarda da çocukların şeker, çikolata ve bisküvi tarzı gıdaları çok tüketmemelidir. Şekerli gıdalar tokluk yaratarak besleyici gıdaların alınmasını engeller.

Şekerli gıdaların çok tüketilmesi, yağlı dokuyu arttırarak ve kandaki kolesterol düzeylerini bozarak kardiyovasküler hastalık riski artışı ile ilişkilidir.

Şekerli meşrubatların tüketimi aynı zamanda özellikle kalsiyum gibi ana elementlerin az alımı ile ilişkili çünkü süt yerine tercih edilmiş olur.

Çocuklarımız için önerebileceğimiz sağlıklı atıştırmalıklar; taze meyve, peynir, tam tahıllı kraker ya da ekmek ürünleri, süt, çiğ sebze, taze meyve suyu, sandviç, yoğurt olabilir.

Amerikan Pediatri Akademisinin önerilerine göre şekerli içecekler 2 yaşından önce hiç tüketilmemeli, 2 yaşından sonra ise haftada 240 ml ile sınırlı olmalıdır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.