Türkiye’de yaklaşık 65 bin böbrek hastası düzenli olarak diyalize giriyor. Yaklaşık 24 bin hasta da “Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi”nde böbrek bekliyor
Böbreklerin fonksiyonlarını yitirmesi ve görevini yerine getirememesi anlamına gelen böbrek yetmezliğine; diyabet, yüksek kan basıncı ve çeşitli böbrek hastalıkları neden olurken; su tüketiminin az olması ve “tuz-un-şeker” üçlemesi de böbrek sağlığını olumsuz etkiliyor.
9 -15 Mayıs 2011 tarihleri arasında kutlanacak olan 28. Vakıflar Haftasında, Memorial Hizmet Hastanesi ve Türk Böbrek Vakfı işbirliği ile düzenlenen “Organ Nakli ve Böbrek Sağlığında Tuzun Önemi” konulu bir panel düzenlenerek böbrek sağlığına dikkat çekilecek.
10 Mayıs 2011 Salı günü Türk Böbrek Vakfı Konferans Salonu’nda düzenlenecek
panelin moderatörlüğünü Türk Böbrek Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk yapacak. İstanbul Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Nane, Memorial Şişli Hastanesi Nefroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Aydın Türkmen ve Memorial Şişli Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi’nden Op. Dr. Burak Koçak’ın konuşmacı olarak katılacağı söyleşide, ilk olarak "Türkiye’de Organ ve Böbrek Nakli" masaya yatırılacak.
Halka açık olarak düzenlenecek panelde uzmanlar, böbrek yetmezliğine neden olabilecek beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi vererek, özellikle böbrek sağlığında tuz tüketiminin sınırlandırılması gerekliliğini vurgulayacak.
“Böbrek yetmezliği ölümcüldür”
Memorial Şişli Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi’nden Op. Dr. Burak Koçak, kronik böbrek yetmezliğinin önemli bir sağlık problemi olduğuna dikkat çekerek, “Her yıl binlerce insan kronik böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybediyor. Tahmin edildiğinden çok daha büyük bir sorun olan kronik böbrek yetmezliğinin en etkili tedavisi ise kuşkusuz organ naklidir” diye konuştu.
“Tuz tüketiminizi sınırlandırın”
Prof. Dr. Aydın Türkmen, tuz kullanımının kısıtlanmasının böbrek sağlığı açısından oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu şu sözlerle aktardı: “Böbrek yetersizliğinde vücuda alınan tuzun atılması azalır ve vücutta birikir. Fazla miktarda alınan tuz tansiyonu yükseltir ve vücutta su birikmesi ile kalp yetmezliğine yol açar. Günlük tuz alımı 2-3 gram olmalıdır. Fazlaca tuz tüketmek yerine, belirli oranlarda tüketmenin kan basıncını kontrolü yoluyla böbrek sağlığını koruduğu bilinmektedir.
PROGRAM
Tarih: 10.05.2011 Salı
Saat: 14:30
Yer: Türk Böbrek Vakfı Konferans Salonu / Bahçelievler
BÖBREK SAĞLIĞINIZ İÇİN MASANIZDAN TUZLUKLARI KALDIRIN
BÖBREK SAĞLIĞINIZ İÇİN MASANIZDAN TUZLUKLARI KALDIRIN
SAĞLIK
BÖBREK SAĞLIĞINIZ İÇİN MASANIZDAN TUZLUKLARI KALDIRIN
Paylaş: