ANNE ADAYLARININ EN MERAK ETTİĞİ 8 SORU

SAĞLIK

Annelik heyecanını ilk kez yaşayacak olan kadınlar için bu süreç, tatlı bir telaşla birlikte bazı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.

 ANNE ADAYLARININ EN MERAK ETTİĞİ 8 SORU
Annelik heyecanını ilk kez yaşayacak olan kadınlar için bu süreç, tatlı bir telaşla birlikte bazı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.

Beslenmeden doğum şekline, yapılacak testlerden gebelikte seyahat konusuna kadar yeni anne adaylarının merak ettiği pek çok soru bulunuyor. Memorial Şişli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Figen Taşer Güney, hamilelik sürecinde merak edilenler hakkında bilgi verdi.

1-Doğum kilolarımı nasıl vereceğim?
Doğum sonrası yaklaşık 4-5 kg kendiliğinden verilir ve vücut 6 ay ile 1 yıl arasında eski haline döner. Emzirme döneminde sütün artması için tatlı yerine bol sıvı tüketilmelidir. Doğum öncesi değil, emzirme döneminde alınan kiloların zor verildiği unutulmamalıdır.
2-Bebeğimi beklerken almam gereken vitaminler neler?
Gebelik planlayan bir kişi doktor kontrolünde folik asit almaya başlar. Bu vitamin, hem bebeği bazı sakatlıklardan koruyacak, hem de annede kan yapımında rol alacaktır. Gebelik ilerledikçe annenin demir ihtiyacı artar, bu nedenle demir takviyesi verilir. Demir alımı yetersiz olan annelerde, kansızlık ve doğum sonrası saç dökülme problemleri yaşanmaktadır. Ayrıca kalsiyum, magnezyum ve omega 3 de doktorun uygun gördüğü haftalarda kullanılmalıdır.
3-Hamileyken ilaç kullanabilir miyim?
Tiroid, epilepsi, hipertansiyon ve romatizma gibi kronik hastalıkları olan anne adayları sürekli kullanması gereken ilaçları ve gün içinde alınma zamanını doktorlarına danışmalıdır. Ayrıca gebelikte ağrı kesici veya antibiyotik kullanımı da doktor kontrolünde olmalıdır.
4-Bebeğimin hareketlerini ne zaman hissedeceğim?
İlk gebelikte genellikle 18. haftadan sonra, ikinci gebelikte ise 15-16. haftadan sonra bebek hareketleri hissedilir. İlk hareketler seyirme gibidir, bebek büyüdükçe daha belirgin olur. Annelerin yorulması, üzüntülü ortamlarda bulunması veya öğün atlamaları bebek hareketlerinin az algılanmasına yol açar.
5-Egzersiz ve spor yapabilir miyim?
Gebelikte ilk 3 aydan sonra düşme ve çarpma riski olmayan; yürüyüş, yüzme, hamilelik yogası ve pilatesi gibi egzersizler haftada 3 gün yapılabilir. Hareketli annelerin doğumlarının daha kolay olduğu unutulmamalıdır.
6-Seyahat edebilir miyim?
Normal seyrinde giden, herhangi bir tıbbi sorunun olmadığı durumlarda 34. haftaya kadar seyahatte bir sakınca yoktur. Araba seyahatlerinde sık mola vermek ve molalarda hareket etmek gereklidir. Gebeliğin 34. haftasından sonra araba kullanmak sakıncalıdır.
7-Doğum yöntemine nasıl karar vereceğim?
Doğum şekli, anne ve bebeğin özelliklerine göre belirlenir. Bebeğin duruş şekli, kilosu, gebelik haftası, çoğul gebelik, annenin kemik yapısı, genital bölgede uçuk ya da siğil varlığı, annenin hipertansiyon hastası olması ve geçirilmiş miyom operasyonu gibi durumlarda doktor değerlendirme yapıp, anne adayını yönlendirecektir.
8-İkinci bebeği ne zaman planlamalıyız?
İkinci bebek için uygun zaman anne, baba ve bebeğe bağlı olmakla birlikte; annenin eski kilosuna dönmesi ve vücuttaki vitamin açığının kapanması önemlidir. Genellikle ilk bebeğin iki yaşını doldurmuş olması önerilir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.