Dr. Ocal: Acil servise başvuran hastalar genellikle acil olmayan hastalar, mesela gribal enfeksiyon olanlar başvuruyor.
Dr. Oktay Ocal;1976 Kırıkkale doğumlu. İlk, orta ve liseyi Kırıkkale’de okuduktan sonra 1994 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandı. 2002 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra Kırıkkale Karaahmetli Sağlık Ocağı'nda 2 yıl çalışıp mecburi hizmetini tamamladı. 2006 yılında İstanbul Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde asistan olarak çalışmaya başladı. 2011 yılında Acil tıp uzmanı oldu ve İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Acil Tıp Uzmanı olarak göreve başladı. Evli ve bir kız çocuğu babası Dr. Ocal ile Acil Tıp'ı konuştuk.
Acil Tıp uzmanı olmaya nasıl karar verdiniz?
Öğrencilik yıllarımda karar verdim. Çevrenizde müdahale etmeseniz hayatını dahi kaybedebilecek insanlar var, yardım ediyorsunuz yani ve çıkarken tanımadığınız birisi size dua ediyor, iyi temennilerde bulunuyor, bunlar bana inanılmaz mutluluk veriyor. Çalışma şartları çok ağır ancak bunu acili gerçekten severek tolere edebilirsiniz.
Acil sağlık hizmeti nedir?
Acil hastalık yada yaralanma durumlarında , bu konuda eğitim almış ekipler tarafından, tibbi araç ve gereçlerle olay yerinde gerekirse nakil esnasında daha sonrasında da hastanede sunulan sağlık hizmetleridir.
Acile genellikle hangi hastalar başvuruyor?
Acil servise başvuran hastalar genellikle acil olmayan hastalar, yani baktığınız zaman mesela gribal enfeksiyonlar yada poliklinik hastaları başvuruyor.
Bu yanlış değil mi?
Bunun sebebi ülkemizde aile hekimliği siteminin tam efektif olarak anlatılamadığı için olduğunu düşünüyorum. Bu yüzdende acillerde yığılmalara sebep oluyor.
Ne yapmalı? Bu sistem nasıl düzelir?
Hastalar aile hekimliği sistemini kullansa emin olun hastaların yüzde 80'i acil servise gelmez. Bir de polikliniklere vardiya sisteminin gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Örneğin hasta geliyor; soruyorum niçin polikliniğe gitmediniz. Cevap genellikle işten çıkamadım gibi şeyler oluyor. En azından ana branşlarda akşam saat beşten sonra saat 23-24'e kadar dahiliye, cerrahi, kbb gibi poliklinikler birer poliklinik açık bıraksa acil servislerin iş yükü rahatlar. Böylelikle gerçek aciller bizlere daha çabuk ulaşır. Bildiğiniz gibi Acil Tıp kliniklerinde triaj sistemi uygulanmakta. Kırmızı sarı ve yeşil olarak bu triaj sistemi ile hastaları aciliyetine göre ayırt etmekteyiz. Çoğunlukla bunlar yeşil hastaları oluyor yani en az acil olan hastalar oluyor. Şunu düşünün siz yada başkası acil servise göğüs ağrısı ile başvurdunuz kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsunuz. Grip oldum diyerek acil serviste yan yana aynı sırayı bekliyorsunuz.
Ataşehir sağlık gönüllüleri adıyla bir grup kurdum . Sosyal medya üzerinden Ataşehir halkının sağlık sorunlarını paylaşmaktayız. Sosyal ağ desteğiyle ihtiyaç sahiplerine hasta bezi tekerlekli sandalye gibi medikal malzeme sağlamaktayız. Kan ve kan ürünleri ihtiyacı halinde sosyal paylaşımla gerekli duyuruları yapmaktayız.
Devamlı halkın arasındayım
Gençlik yıllarımdan başlayarak insanlara yakın oldum. Öğrenci derneklerinde çalıştım. Kapım her zaman herkese açıktır. Kapımı çalıp yardım isteyen herkese yardım elini uzatmaya çalışıyorum. Herhangi siyasi düşünce etkisinde olmadan ve herhangi bir karşılık beklemeden insanlarla, hastalarımla dayanışma içinde olmam, yakın davranmam karşılık buluyor. Hastane dışında da devamlı halkın arasındayım.