ABD'de Türk Doktor, İnsan enerjisi ile çalışan kalp pili yaptı

SAĞLIK

Dr. Canan Dağdeviren “Giyilebilir kalp pili” olarak tarif edilen ve kalp yetmezliği çeken binlerce hastanın derdine derman olacak bir alet üzerinde çalışıyor.

ABD'de Türk Doktor, İnsan enerjisi ile çalışan kalp pili yaptı

Dr. Canan Dağdeviren “Giyilebilir kalp pili” olarak tarif edilen ve kalp yetmezliği çeken binlerce hastanın derdine derman olacak bir alet üzerinde çalışıyor.
Kocaeli’de doğup büyüyen Dr. Canan Dağdeviren Amerika Birleşik Devletleri’ndeki araştırma laboratuvarında kalp, beyin ve mide hastalıklarına karşı “giyilebilir” çözümler üzerinde çalışıyor.
Başarı hikâyelerinin hepsi “Başlamak bitirmenin yarısıdır” cümlesiyle başlar… Ama başlamak da hayal etmekten geçiyor. Hayalleriniz ne kadar büyük ve imkânsızsa, başarılarınız da o kadar büyük oluyor. Şimdi size 5 yaşında kurduğu hayalin peşinden giden genç yaşına rağmen bilim dünyasında parmak ısırtan başarılara imza atan bir Türk kızından söz edeceğim. Çalışmalarını Massachusetts Institute of Technology (MIT)’de kendine ait 5 milyon dolarlık laboratuvarda sürdüren 32 yaşındaki fizik mühendisi Dr. Canan Dağdeviren’den…
BÜYÜKBABASININ KALBİ İÇİN
Dünyanın onu tanımasına vesile olan keşfi ise kısaca “Giyilebilir kalp pili” olarak tarif edilen ve kalp yetmezliği çeken binlerce hastanın derdine derman olacak bir alet… Böyle bir alet geliştirmeye, 5 yaşındayken, büyükbabasının kalp yetmezliğinden öldüğünü öğrendiğinde karar vermiş. 28 yıl boyunca da bu hayalini gerçekleştirebilmek için önüne çıkan engellere rağmen mücadele etmiş ve başarmış. Şimdi ise büyük babasının kalbinden yola çıkarak büyüttüğü hayal sayesinde dünyanın en önemli araştırma merkezlerinden birinde kurulan laboratuvarda, başta Alzheimer olmak üzere çeşitli beyin hastalıkları, mide hastalıkları ve kalp hastalıklarına çare arıyor.
 

BİR KİTAP HAYATIMI DEĞİŞTİRDi
Dr. Dağdeviren’in araştırmacı kişiliği çocukluğundan geliyor… “Kocaeli’de 3 çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olarak yetiştim. İlk ve orta öğrenimimi Kocaeli’de tamamladım. Çocukken taşı alıp, parçalarına bölüp içindeki atomu bulmaya çalışıyormuşum. Tabii bulamadım ama bu durum ailemin benim bilime olan merakımı anlamasını sağladı. Babam küçükken 2 defa Nobel Ödülü kazanmış Madam Curie’nin hayatını anlatan kitabı hediye etmişti. Ondan etkileneceğimi düşünmüştü. Ancak ben Pierre Cruie’nin yaptıklarından etkilendim. Pierre Curie piezoelektrik adı verilen bir kavram keşfetmişti. Bu kavram benim daha sonraki çalışmalarımın da temel noktasını oluşturdu…”



Giyilebilir kalp pili insan için gün sayıyor

Dr. Canan Dağdeviren, keşfettiği giyilebilir kalp pilini şöyle anlattı: “Kalp yılda 40 milyon defa atıyor ve bir enerji oluşturuyor. Biz bu enerjiyi ısı enerjisi olarak vücudumuzda kaybediyoruz. Hayalim kalbin üzerine yapıştırılabilecek bir alet yapıp, kalbin atış enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmek ve bununla kalp pilini çalıştırmaktı. Dana kalbinde bunun çalıştığı gösterdik. İnsanda denemek için çalışmalarımız sürüyor…”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.