Türkiye'nin Rusya'ya İhracatı 2 Katına Çıkacak
Rusya, ABD ve AB'den tarım ve gıda ürünleri ithalatına yasak koydu. Kararın ardından Türkiye’nin bu alanda Moskova ile işbirliğini arttıracağı yönündeki haberler ön plana çıktı.
Rusya Bitki Koruma ve Karantina Federal Servisi Rosselhoznadzor Başkanı Sergey Dankvert, yarın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Pakdil ile bir telefon görüşmesi yapacak. Rus kurumundan yapılan açıklamaya göre, Dankvert ve Pakdil, Türkiye'den Rusya’ya meyve ve sebze sevkiyatının arttırılmasını konuşacak.
Rusya, Türkiye'den süt ürünleri de ithal edecek
Öte yandan Sergey Dankvert, Türkiye’den süt ürünleri alacaklarını da ifade etti. Dankvert, “Daha önce Türkiye süt ürünlerinin Rusya’ya ithalatından yanaydı. Ama biz bu konuya hazır değildik. Bugün ise Rusya piyasasını Türk süt ürünlerine açıyoruz” dedi.
Moskova merkezli Rus Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan ise Türkiye'nin açığı kapatacak önemli ülkelerden biri olduğunu belirterek, Ankara'nın bu şansı iyi kullanması gerektiğini vurguladı.
Brezilya, Rusya’ya ihracatı arttırmaya hazır
Brezilya Hayvansal Protein Birliği Başkanı Francisco Turra, Brezilya te sanayiinin Rus pazarındaki ABD'li ihracatçıların yerini almaya hazır olduğunu açıkladı. Brezilya'nın Rusya'ya yılda 60 bin ton tavuk eti ihraç ettiğini belirten Turra, bu rakamı 210 bin tona çıkarabileceklerini ifade etti.
Rusya Tarım Bakanı, alternatif gıda tedarikçilerini açıkladı
Rusya Tarım Bakanı Nikolay Fedorov, yaptırımlar nedeniyle uygulanan ürün ambargosunun meydana getireceği açığı kapatacak alternatif tedarikçi ülkelerin listesini hazırladıklarını açıkladı.
Rusya hükümeti, yanıt yaptırımlar kapsamına giren gıda ürünlerinin listesini onayladı.
Fedorov, Avrupa Birliği, ABD ve Kanada’dan et ithalatını Brezilya, Uruguay, Paraguay, Arjantin ve Belarus’tan sevkiyatlarla ikame etmenin mümkün olduğunu kaydetti. Bakan, “İlgili çalışma başladı. Dün Brezilya’nın 40’tan fazla yeni iletmeye yetki verdik” dedi.
Rusya Tarım Bakanlığı, peynir, yağ ve kuru süt ürünlerinde meydana gelecek açığı Güney Amerika ülkeleri ve Yeni Zelanda’dan, sebze açığını Türkiye, Arjantin, Şili, Çin, Özbekistan ve Azerbaycan’dan, elma ve armut açığını Arjantin, Şili, Çin ve Sırbistan’dan ürünlerle kapatmak niyetinde.
Fedorov, kiraz, kayısı ve şeftalinin Özbekistan, Azerbaycan, Ermenistan, Türkiye ve İran’dan, narenciyenin de Mısır, Fas, Türkiye ve Güney Afrika’dan getirilebileceğini vurguladı.
Arjantinli et üreticileri, Rusya'ya ihracatı arttırmak istediklerini belirterek, Moskova'yı Buenos Aires yönetimi ile masaya oturmaya çağırdı. Arjantin Et Sanayii Odası Başkanı Miguel Sciariti, "Arjantin yönetiminin et ihracatına yasak koymasına rağmen, Rusya ile işbirliğini geliştirmek istediklerini belirterek, "Bunun için Arjantin yönetimi kararını gözden geçirmeli. Ayrıca Rusya ve Arjantin arasında diplomatik çalışmalar yürütülmeli" dedi.
Arjantin hükümeti, daha önce aldığı kararla et ve et ürünlerinin yurtdışına ihraç edilmesini yasaklamıştı.
Türkiye'nin Rusya'ya İhracatı 2 Katına Çıkacak
Türkiye'nin Rusya'ya İhracatı 2 Katına Çıkacak
Rusya Haberleri
Rusya, ABD ve AB'den tarım ve gıda ürünleri ithalatına yasak koydu. Kararın ardından Türkiye’nin bu alanda Moskova ile işbirliğini arttıracağı yönündeki haberler ön plana çıktı.
Paylaş: