YOLLAR BETON BARİYERLERLE DAHA GÜVENLİ

OTOMOBİL

Beton bariyer kullanımı, yol güvenliğinde kazaların büyük çoğunluğunun mümkün olan en az hasarla ve can kaybı olmadan atlatılmasını sağlıyor.

 YOLLAR BETON BARİYERLERLE DAHA GÜVENLİ

Beton bariyer kullanımı, yol güvenliğinde kazaların büyük çoğunluğunun mümkün olan en az hasarla ve can kaybı olmadan atlatılmasını sağlıyor.


Prefabrik beton bariyerler aracın çarpmasından sonra tıpkı tren vagonu gibi esneyerek çarpma enerjisini soğurur ve böylece aracı yolda tutar, kaza esnasında aracın karşı şeride geçmesini engelleyerek ikincil kazaların oluşumunu önler. Beton bariyerlerde çarpma esnasında oluşan hasar bariyerin araçlara saplanma riskini ortadan kaldırır ve bu nedenle kaza sonrasında oluşabilecek yaralanmaları en aza indirir.


Beton bariyer kullanımı ile ölümlü trafik kazalarını en aza indirmek mümkün

Ülkemizde her 1000 kişiye düşen araç sayısı 171 iken Avrupa’da bu sayı 582. Avrupa’da her 1000 kişiye düşen araç sayısı ülkemizdeki sayının yaklaşık 3 katı olmasına rağmen ülkemizde trafik kazaları sebebiyle hayatını kaybeden kişi sayısı Avrupa’ya göre daha yüksektir. Türkiye’de gerçekleşen trafik kazaları sebebiyle her gün 22 kişi hayatını kaybederken, 60 kişi engelli kalmakta ve 842 kişi de yaralanmaktadır.


Toplam trafik kazalarının yüzde 20’si aracın çarpma sonrasında karşı şeride geçmesinden kaynaklanmakta ve bu durum ölüm oranlarını ciddi şekilde artırmaktadır.


Trafik kazalarının insan hayatı dışında ekonomiye de olumsuz etkileri bulunmaktadır. Dünya Bankası verilerine göre 2016 yılında gerçekleşen trafik kazalarının ülkemiz ekonomisine zararı yaklaşık 38,9 milyar TL’dir. Bu durumda insanımıza verdiği zararın yanı sıra ülke ekonomisine verdiği ciddi zararın da önüne geçebilmemiz için yollarda özellikle refüjlerde beton bariyer kullanımı zorunlu olmalıdır.


Sağladığı ekonomik avantajlar ve trafik kazalarını önlemedeki etkin rolü ile beton bariyerler dünyanın pek çok ülkesinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Örneğin, Kuzey Avrupa ülkelerinde, İrlanda ve İngiltere’de yüksek standartlı yolların orta refüjlerinde standartlaştırılmış beton bariyer kullanımı zorunluluğu bulunmaktadır.


Türkiye’de yerli ve milli olarak üretimi gerçekleşen beton bariyerler, hem güvenli hem ekonomik ve hem de rahat ulaşılabilir bir seçenek olarak karayollarında kullanıma uygundur. Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Beton Bariyerler Teknik Şartnamesinde yapılan son değişiklikle beton bariyer ihalelerine katılabilmek için ön şart olan CE sertifikasına sahip olma zorunluluğu KGM tarafından kaldırılmıştır. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birlikte beton bariyer ihalesini alan yükleniciye CE sertifikası alabilmek için ihaleden sonra 6 ay ek süre tanınmaktadır. Ayrıca, 2017 yılında KGM tarafında 77 km’lik beton bariyer ihalesi yapılmış ve bu ihalelerle beton bariyer kullanımının 2018 yılında da artarak devam etmesi beklenmektedir.

Beton bariyerlerin kullanımının yaygınlaşması ile uzun süreçte ekonomimize ve trafik güvenliğine olan olumlu etkileri belirgenleşecek ve Türkiye bölgemizdeki ülkelere Trafik Güvenliği hedeflerine ulaşılması noktasında örnek ülke olabilecektir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.